В Конгресі місцевих і регіональних влад Ради Європи схвалюють політичний курс Ющенка

Як повідомлялося, Указом Президента України Віктора Ющенка членом постійної делегації України в Конгресі місцевих і регіональних влад Ради Європи затверджено голову обласної ради Михайла Кічковського.

Голова Закарпатської облради Михайло Кічковський виступає в Конгресі місцевих і регіональних влад Ради Європи
Голова Закарпатської облради Михайло Кічковський виступає в Конгресі місцевих і регіональних влад Ради Європи

26-30 травня 2008 року він взяв участь у пленарному засіданні цього поважного форуму, яке відбулось у м. Страсбург (Франція). Про те, як проходила сесія, які питання були включені у її порядок денний, участь делегації України в роботі Комітетів та пленарному засіданні – у розмові з Михайлом Кічковським.

- Шановний Михайле Михайловичу, чим особливою була цьогорічна 15 сесія КМРВ Ради Європи?
 
- Насамперед тим що згідно зі статутними положеннями, вона була, по суті, звітно-виборчою. На місце попереднього Президента Конгресу Галдвана Скарда обрано Явуза Мілдона – представника Туреччини. До цього він був Президентом Палати регіонів. Скажу, що, на думку конгресменів, це досвідчений, авторитетний політик, який добре знає найтонші деталі, дію механізмів місцевого самоврядування і регіональних влад у країнах європейського континенту. 

Скажу і таке. В оновленому складі Конгресу до 30 відсотків зросла кількість жіноцтва, і йдеться, щоб в недалекому майбутньому цей показник довести до 50 відсотків. Керівникам органів самоврядування краю є над чим замислитись.

Українська делегація на Конгрес також поїхала оновленою не тільки за складом, але і за намірами щодо активності у його роботі, зокрема в постійних комітетах, представляючи інтереси держави, наші набутки в питаннях місцевого самоврядування, впливаючи цим на зміцнення іміджу України у європейському співтоваристві. Я глибоко переконаний, що цьому посприяла напередодні від’їзду до Страсбурга зустріч учасників делегації України із главою нашої держави. Віктор Ющенко наголосив, що на делегацію покладається велика відповідальність за активізацію євроінтеграційних процесів України, зростання авторитету нашої держави у владних та ділових колах Європи, сприяння впровадженню в Україні найпрогресивніших форм і методів діяльності самоврядних структур та їх взаємодії із громадськістю. Президент переконаний, що «від роботи у Конгресі прямо залежить наближення європейської перспективи до кожного регіону, громади, кожного жителя України». 
Однозначно, нові люди принесли із собою нові ідеї, думки, пропозиції як у нашій делегації зокрема, так і в Конгресі в цілому. Міг би назвати цілу низку запропонованих і схвалених конгресменами новацій. Та, як на мене, серед найцікавіших є дві. Перша – проводити пленарні засідання не один раз у рік, а двічі. Це означає, що вдасться вирішувати значно оперативніше і значно більшу кількість питань, що тривожать самоврядні громади країн-учасниць Конгресу. Друге. Конгрес спільно з банком Dexia заснував «Премію регіонів Конгресу Ради Європи». За цю нагороду ми обов’язково поборемося! Адже нею будуть щорічно нагороджуватися регіони, що досягли найкращих результатів у розвитку регіональної демократії. А ми цього прагнемо. 
І ще одне важливе рішення Конгресу – прийняття Європейської хартії міст ІІ. В її основу лягли принципи щодо державної політики сталого розвитку в Європі міст та селищ, комфортних для життя людей.

- Кажуть, що все пізнається в процесі роботи, коли є можливість порівняти. Ваша думка про склад делегації України в Конгресі – колишній і оновлений?

- Що сказати на таке запитання? Делегацію оновлено насамперед з єдиною метою – внести в її роботу живі струмені нових сил, представити нові регіони України з тим, щоб якомога ширше коло керівників місцевої і регіональної влади прилучилися особистою участю до реформувань у всіх напрямках суспільного життя. Адже тільки таким чином зможемо досягнути відповідності європейським стандартам у діяльності системи місцевого самоврядування. І правий наш Президент, що саме це «є одним із ключових напрямків європейського курсу України».
 
Аналізуючи попередні роки роботи в Конгресі, дійшов висновку: аби результативно працювати в такому високоповажному міжнародному форумі, делегація повинна бути єдиним, дружнім колективом, командою, де всі за одне, що вкрай важливе для нашої держави, для нашого народу.

- Чи уже проявилася така єдність в чомусь конкретному?
 
- Вона проявилася вже під час зустрічі із Президентом. Ми Вийшли на чіткі пріоритети роботи делегації у Конгресі. Розмови на цю тему продовжувались і в дорозі до Страсбурга. Скажу і таке. За моєю ініціативою делегація України одноголосно прийняла Звернення до членів КМРВРЄ, насамперед країн, території яких розташовані в Карпатському регіоні, підтримати дві пропозиції. Перша – включити питання з підготовки доповіді, Резолюції і Рекомендацій «Про екологічну ситуацію в Карпатах і шляхи її поліпшення» в пріоритети Комітету сталого розвитку на 2009 рік і подати відповідні матеріали в Бюро Конгресу. Друга полягає в тому, щоб запланувати в програмі наступного засідання Комітету сталого розвитку виступ з даного питання представника України і держав Карпатського регіону, а також передбачити в планах Комітету проведення в Україні конференції Ради Європи на зазначену тему. Дане Звернення було невідкладно передано Президенту Конгресу п. Явузу Мілдону. 
Під час сесії із цих питань я виступив на пленарному засіданні Конгресу, у комітетах. Про них велась мова на зустрічі керівника делегації, Міністра регіонального розвитку і будівництва України Василя Куйбіди із президентом КМРВРЄ Явузом Мілдоном, який повністю сприйняв наші ініціативи щодо Карпат і запевнив, що сприятиме їх найскорішій реалізації. 

Загальна підтримка і схвалення ініційованого нами питання відчувалася постійно на засіданнях профільних комітетів, навіть у кулуарних розмовах із делегатами країн Карпатського регіону під час перерв між засіданнями. Турбота про майбутню долю Карпат об’єднала людей різних країн, національностей, політичних спрямувань. Так і повинно бути в цивілізованому світі. 

Приємно, що ця підтримка вже реалізовується у конкретних результатах. Днями надійшло повідомлення, що у жовтні 2008 року дане питання буде винесено на пленарне засідання Комітету сталого розвитку КМРВ Ради Європи. Щоб належно підійти до такої важливої події, уже розпочато активну роботу щодо вивчення і узагальнення матеріалів, підготовки доповіді, узгодження низки питань із делегатами в Конгресі від країн Карпатського регіону. Це, по суті, іспит, від результату якого залежить дуже і дуже багато. Про це була предметна розмова також на спільному засіданні екологічних парламентів Польщі, Словаччини, України, що відбулося у Закарпатті у минулий четвер. Йшлося про співпрацю в екологічній сфері, розвитку природно-заповідної справи. Звичайно, що ми просто не могли обійти таку важливу для всіх учасників зустрічі тему як «Екологічна ситуація в Карпатах та шляхи її поліпшення», в чому знайдено конкретну підтримку з боку всіх зацікавлених сторін.

- Цікаво, чи доводилось Вам зустрітися у Страсбурзі з колегами із сусідніх країн, з котрими нещодавно підписали документи про співробітництво , партерами по Карпатському Єврорегіону?

- Неспроста кажуть, що світ тісний. Було приємно, коли до мене підійшли представники краю Височина (Чехія) і з щирою теплотою згадували дні свого перебування у Закарпатті, друзів-депутатів Рахівщини, з якими не лише зав’язали узи транскордонного співробітництва, але й чисто людські, приятельські стосунки. Так само приємними були непередбачені зустрічі із багатьма знайомими зі Словаччини, Польщі, Румунії, Польщі, Угорщини… І в цьому немає нічого дивного. Ми ж усі з однієї родини – європейської! І в нас багато спільного як у минулому, так і в майбутньому. А ще не боюсь повторитися, бо це – істина, нас об’єднують Карпати – наш спільний дім. До речі, наскільки важливо, аби в цьому домі була завжди добра погода, щоб були взаємопорозуміння, співпраця, взаємопідтримка висловився на установчій зустрічі Постійний представник України при Раді Європи Євген Перелигін. На глибоке переконання присутнього на зустрічі керівника делегації України в Європарламенті Івана Попеску проблема щодо екологічного відродження Карпат могла б стати предметом обговорення і на Парламентському засіданні Асамблеї Ради Європи. І не тільки предметом обговорення, але й підставою для прийняття відповідного рішення для Кабінету Міністрів Конгресу, яке є обов’язковим для виконання урядів усіх країн-учасниць КМРВРЄ. Щоправда, до цього питання треба поставитись серйозно, з повною відповідальністю. Він поділяє мою позицію щодо широкого залучення до підготовки відповідних матеріалів представників влади, вчених, громадськості областей України, прикордонних територій країн-учасниць Міжрегіональної Асоціації Карпатський Єврорегіон.

- Не секрет, що ситуація, яка склалася останнім часом у верхніх ешелонах виконавчої влади нашої держави, негативно позначилась на житті регіональних громад. Події, що відбуваються в Україні, бачить світ, по-різному їх сприймаючи та оцінюючи. Як, на ваш погляд, це відобразилось на діловій атмосфері Конгресу?
 
- Із розумінням. Те, що Україна пережила, переживає і ще, можливо, буде переживати, для багатьох країн Європи пройдений етап. Хоча, якщо відверто, окремі кроки виконавчої влади на урядовому рівні дещо дивують. 

На пленарному засіданні Конгресу Василь Куйбіда у своєму виступі «Україна: сучасний стан та підготовка до здійснення реформ» інформував присутніх про напрацьовані за роки незалежності нашої держави інструменти та методи для досягнення цієї мети. Для цього використано досвід наших європейських сусідів. Тому, нова державна політика, як формується сьогодні в Україні, передбачає реформування адміністративно-територіального устрою держави, розширення прав та можливостей місцевого самоврядування, посилення ролі регіонів у формуванні та здійсненні регіональної політики, запровадження європейських механізмів планування регіонального розвитку та фінансування проектів і програм, що будуть виконуватись в регіонах відповідно до державної стратегії розвитку. До речі, саме на цьому – ключовій ролі самоврядування у поступі нашого демократичного суспільства наголошував Президент Віктор Ющенко на зустрічі з українськими конгресменами. Серед нагальних питань, що потребують вирішення у площині реалізації реформи місцевої влади, і необхідність вдосконалення чинних законів про органи місцевого самоврядування та місцеву виконавчу владу. Наші колеги по роботі в Конгресі бачать це і схвалюють політичний курс Президента України. Звідси і доброзичливість у взаємному спілкуванні, прагнення сприяти в подальшму розгортанні реформи євроінтеграційного курсу Української держави.
 
Про те, що, як мовиться, не все вже так погано у нашому домі засвідчила і співдоповідь Донецького міського голови Олександра Лук’янченка з питання «Діяльність місцевих і регіональних органів влади на підтримку нової енергетичної культури». Напрацювання, які є зараз в Україні із цього питання, привернули увагу інших співдоповідачів: Марії Крістіни Спінози з Італії, Оссо Скарфедніссона – міністра промисловості, енергетики і туризму Ісландії. Свідченням визнання авторитету України у Європейському співтоваристві стало обрання нашої колеги по делегації, голови Чернігівської обласної ради Наталії Романової – Віце-Президентом Конгресу. Це не випадковість. Уже кілька скликань поспіль вона гідно представляє Україну у цьому поважному форумі. Її знають, шанують, зважують на її думку. А це для іміджу нашої держави має свою значиму вагу. 
Ще однією, приємною для нас подією стало обрання Охтирського міського голови (Сумщина) Ірини Демченко головою Палати місцевих влад з питань освіти і культури. На наші привітання з такої нагоди і Наталія Романова й Ірина Демченко запевнили, що їх віддякою стане постійна увага та підтримка щодо визначених пріоритетних питань української делегації у Конгресі, і безумовно успішного проходження ініційованого питання про Карпати. Виходить, що у діалозі із західноєвропейськими колегами ми можемо зацікавити їх своєю практикою роботи, та водночас використовуємо кожну можливість збагатити свою діяльність досвідом, зокрема наших колег з Євросоюзу. А це вже позитивний результат.

- Як відомо, працюючи у попередньому складі Української делегації, Ви займали активу конструктивну позицію: ініціювали розгляд питання про екологічну ситуацію в Карпатах і вносили конкретні пропозиції на виїзних засіданнях Комітету з питань соціальної рівності, які відбулись у м . Умеа (Швеція) та Генуя (Італія) В обговоренні яких питань Ви виступили на цей раз? 

- Найперше, використав кожну, навіть найменшу можливість звернутися до учасників Конгресу РМВРЄ на засіданні Комітету сталого розвитку, у сесійній залі пленарного засідання, в особистому спілкуванні, щоб донести загальноєвропейську важливість ініційованого питання про екологічну ситуацію в Карпатах. Не міг не виступити і при обговоренні згаданої доповіді Міністра України Василя Куйбіди. 

Крім того, ділився своїми думками і пропозиціями в процесі обговорення проектів резолюцій з питань: «Партнерство між місцевими і регіональними владами та неурядовими організаціями в державах-членах Ради Європи», «Про інтеграцію та участь молоді в прийнятті рішень на місцевому і регіональному рівні», «Про соціальну реадаптацію бездомних дітей». Ви знаєте, приємно, що з кожним роком все більше і більше можемо говорити про зроблене, досягнуте, про досвід в питаннях розвитку прикордонного співробітництва. Наша область поступово стабільно перетворюється із вузенького місточка, що єднає береги Західної Європи із Україною, державами колишнього Радянського Союзу, за роки незалежності в широку магістраль для інтеграції України в Європу. Для західноєвропейських держав наше Закарпаття – це візитна картка України – надійного і перспективного партнера в економічному, соціальному, культурному співробітництві. А це зобов’язує місцеве самоврядування і виконавчу владу краю до тісної співпраці, яка б сприяла повноцінному розвитку територіальних громад за високими європейськими стандартами, особливо за рівнем і змістом життя народу.

- Тематика, проблематика питань, винесених у порядок денний пленарного засідання 15 сесії Конгресу МРВ Ради Європи надзвичайно актуальні. Які Резолюції, рекомендації, що прийняті в результаті їх розгляду, на Вашу думку, необхідно врахувати в умовах Закарпатської області?
 
- У кожному із біля 30 рішень прийнятих Конгресу є своє раціональне, актуальне зерно. І в кожному прийнятому документі, у розв’язанні питань економічного, соціального, культурно характеру, вирішальна роль належить місцевому самоврядуванню.

- З якими думками Ви повернулися на Україну, додому?
 
- З оптимістичними. З великою вірою і переконаннями в те, що обраний Президентом курс на євроінтеграцію, реформування органів місцевої влади та місцевого самоврядування, прийняття на законодавчому рівні Статутів територіальних громад, які повністю відповідатимуть Основному Закону держави і нормам європейського законодавства приведуть нашу державу до утвердження справжніх демократичних принципів у суспільному житті, піднесення добробуту українського народу до європейських стандартів.

- Дякую за розмову.

Ірина Звонар, сайт Закарпатської обласної ради
05 червня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини