Як правильно молоти каву в зернах?

Хочете пити натуральну мелену каву, але не знаєте, як правильно змолоти зерна? Справжнім гурманам добре відомо, що багатий смак та неймовірний аромат, це неабияк пов'язано з правильним помелом, тому щоб насолоджуватись кожною чашечкою свіжозвареної кави, варто навчитись користуватись пристроями для помолу потрібно та знати деякі важливі нюанси.

Насправді щоб перемолоти зерна, треба всього 10–13 секунд, але саме за цей час, вони розкривають всі свої якості та властивості. Займаючись цим процесом, ви помітите, що зерна мають різний ступінь помелу, як от, наприклад середній, що нагадує цукровий пісок, чи інші види, але про це та більше розглянемо нижче.

Кава в зернах

Отже, мати знання в цій галузі, дуже важливо, адже залежно від помолу, кожна кава в зернах, має свої власні переваги, та смакові властивості. В цій статті ми розповімо, як правильно це робити, дамо кілька практичних порад, і ви зможете щодня насолоджуватись кожним завареним горнятком!

Види помолу зернової кави

Розрізняють три основних види помелу, тому перш ніж починати процес, слід визначитись з тим, який саме вам до вподоби, аби не зіпсувати зерновий напій, та навпаки, якомога краще розкрити всі тонкощі кожної зернинки.

Звичайно, можна придбати вже молотий продукт, але всім кавоманам та поціновувачам зернової кави, добре відомо, що найкращий та набагато ароматніший напій тоді, коли він от-от змелений. Тому розглянемо кожен вид помелу окремо:

  1. Великий (Coarse grind). Його ще називають “грубим”, діаметр перемеленого зерна в цьому випадку буде приблизно 0,8 мм, як морська сіль. Щоб його зробити достатньо всього десять секунд, такий тип ідеально підходить до крапельної кавоварки. Підготувати каву краще за 8 хвилин до заварювання.
  2. Середній вид (Medium grind). Цей універсальний вид, чудово підходить для усіх типів кавомашин або заварювання у турці. Як згадувалось вище, такий тип нагадує по консистенції дрібний пісок, завдяки чому, частинки затримуються у фільтрі та надають свіжозвареній каві неповторний аромат. Змолоти зерна потрібно за 6 хвилин до заварювання, аби не втратити приємного смаку.
  3. Дрібний (Fine grind). Також має назву тонкого помелу, зерна перетворюються у малесенькі крупинки, наче пісок або пудра. Чудово підходить для ріжкових кавомашин, кава у приготованому вигляді має приємний гіркий присмак. Підготувати зерна потрібно за чотири хвилини до процесу заварювання.

Поширені види помолу

Окрім цих трьох базових видів помолу, пропонуємо розглянути ще декілька популярних та поширених типів:

  • Еспрессо (fine espresso grind). Тонкий спеціальний помел, що використовується тільки для міцного, ароматного еспресо. При цьому кавоварка має бути укомплектована спеціальною програмою, де зерна проходять парову обробку, подрібнюються протягом 25–30 секунд, та в кінці обробки мають вигляд крупинок йодованої солі.
  • Тонкий або грубий середнього помолу (medium fine/coarse grind). Проміжний варіант середнього розміру, між двома видами.
  • Порошкоподібний (Pulverized). Один із найскладніших видів помелу, адже не кожна машина здатна подрібнити тверді зерна в пил. Надтонкий вид або “в пил”, готується упродовж 40 секунд. Завдяки порошкоподібній консистенції, пречудово заварюється у турці та звичайній чашці, вже з перших секунд порадує вас насиченим оксамитовим ароматом!

Як видно, ступінь помолу зерен, це одне з найважливіших факторів. Звичайно, що сама якість зерна, ступінь обжарювання, вода та багато інших параметрів відіграють не меншу роль, та все ж рівень помолу сприяє багатьом смаковим властивостям та вишуканому аромату зернового напою.

Як молоти каву? Декілька правил

Здається нічого складного: поклав зерна у кавомолку, заварив і все, смачний ароматний напій готовий! Так, процес і справді не складний, але існують деякі правила, які допоможуть приготувати не просто каву, а вишуканий та найсмачніший напій, а також зробити вас справжнім гуру у кавовому мистецтві:

  1. Визначившись зі ступенем помолу, дотримуйтесь рекомендацій що до часу для помолу та використання.
  2. Термін зберігання свіжо меленої кави не великий, тому краще перемелювати перед самим використанням, аби не втратити смакові властивості.
  3. Якщо змолоти більше ніж треба, збережіть порцію кави у герметичній ємності, в темному прохолодному місці.

Кава

Змолоти зерна можна як вручну, так і в спеціальній автоматичній кавомашині. Професіонали бариста та поціновувачі кави, користуються обома варіантами. Яку обрати, це ваш особистий вибір, чи віддати перевагу класиці, чи сучасним технологіям. Пропонуємо розглянути кілька переваг кожної, аби приготована вами мелена кава мала неповторний аромат, та були збережені всі смакові властивості.

Переваги кавомашини

Розпочнемо з новітніх технологій. Одними з вагомих переваг таких пристроїв є:

  • Більшість автоматичних кавомашин мають вбудовану кавомолку. Це означає, що з одного і того ж виду зерна, можна отримати різні види помолу, тобто повною мірою насолодитись усіма перевагами обраного вами напою, експериментуючи та відкриваючи нові можливості зернової кави.
  • Використовуючи ручну кавомолку зерна, через тертя починають нагріватися, і це нормально. Не добре те, що відчувається постійне коливання температурного режиму, через ці зміни зерна втрачають корисні властивості та неповторну вишуканість. Якісна, сучасна кавоварка ж тримає стабільну температуру до повної обробки та приготування кави.
  • І найголовніше: помел завжди буде однорідним! Це справді дуже важливий фактор, адже якщо одна частина зерен перемелена середнім типом, інша порошкоподібним, то дрібніші частинки заваряться набагато швидше, а крупніші так і не встигнуть віддати всі смакові властивості. Такі грубі помилки можуть змінити смак навіть найсмачніших, чи найдорожчих сортів, а в деяких випадках взагалі зробити не смачними.

Плюси ручної кавомолки

Якщо користуватись класичним методом обробки зерна, то ви відчуєте такі переваги:

  • По перше, це низький рівень шуму під час роботи пристрою, до речі на відміну від автоматичних.
  • Так, у ручній кавомолці один вид помолу, але він буде максимально якісним та однорідним.
  • Максимальна простота у використанні, конструкція зрозуміла навіть користувачу без досвіду. До того ж немає ризику отримати травми через електричні частини чи доступ до ножів.
  • Мити такий пристрій значно легше ніж електричний.
  • Кавомолка порадує тих, у кого маленька кухня, адже розміри невеликі та компактні.

Таким чином, у кожного з варіантів є свої переваги та недоліки, деякі користувачі полюбляють компонувати обидва варіанти, та все ж в першу чергу орієнтуйтесь на власні уподобання та можливості. Також щоб процес приносив тільки задоволення, важливо обирати той магазин кави Coffeeok, в якому всі товари якісні та сертифіковані, від офіційних постачальників та чесних продавців.

Виготовлення меленої кави може здатися кропіткою та довгою роботою, але для справжніх поціновувачів цей процес стане ритуалом, а витрачений час та сили, себе повністю виправдають!

16 березня 2023р.

Теги: кава. зерна, помол, Coffeeok

НОВИНИ: Різне

22:56
Зелена карта онлайн: де купити і скільки коштує у 2024 році
17:48
Контрольовані операції: ключові аспекти та важливість у бізнесі
13:38
Шафа-купе для акуратного та зручного зберігання речей: як підібрати найкращу?
20:52
/ 2
"Потрібен ще один Вселенський собор", – предстоятель УГКЦ Блаженніший Святослав про спільне святкування Великодня
18:27
Лайфхаки догляду за комбінованою шкірою
18:17
/ 1
Підтверджено загибель у жовтні 2022 року Михайла Зейкана з Виноградова
20:55
Велика родина за святковою вечерею: як вибрати зручний стіл
21:54
Jooble – кращий сайт для пошуку роботи, і ось чому
15:05
Що таке крафт папір і яка його сфера застосування?
02:11
/ 2
Фіцо назвав "пердінням" збір словаками €4 млн для України
15:18
/ 1
Косметичний ремонт у помешканні - як підготуватися, щоб все пройшло як і годиться
14:40
Поляки розблокували всі пункти пропуску на кордоні з Україною – ДПСУ
13:08
Чи потрібен вугільний фільтр для води
20:07
Якими бувають стаканчики
16:56
Як доглядати за біговими кросівками: поради та трюки
16:30
Як купити вуличний ліхтар: особливості вибору якісного приладу
16:56
Як готувати спаржу правильно: кілька хороших порад
01:16
Європарламент вважає, що угорщина "не зможе надійно виконувати" свою роль на чолі Ради ЄС
22:23
Як доглядати за алюмінієвою велосипедною рамою?
21:28
Європарламент закликав не вважати "перевибори" путіна легітимними і висловив жаль з приводу вітання орбана
18:09
5 ключових факторів, які варто врахувати при виборі кондиціонера для дому
16:55
Як дізнатись реальну вартість власної нерухомості в Україні
16:39
Роль вітаміну C у зміцненні імунної системи вагітних жінок
10:57
Тример зуботехнічний - секрет досконалого протезування
10:44
Сенат США проголосував за виділення допомоги Україні
» Всі новини