Закарпатський бебі-бум: завдяки народжуваності в області відновлюються колись закриті садки

На Закарпатті бебі-бум призвів до того, що за останні два роки у всіх дитсадочках області відчувається дефіцит вільних місць. Якщо ще у 2001 році дошкільні заклади відвідувала 21 тисяча 661 дитина, то торік ця цифра становила 30 тисяч 526 вихованців.

Закарпатський бебі-бум: завдяки народжуваності в області відновлюються колись закриті садки

Наразі в області для них функціонує 521 дитячий садок. Це й не дивно, бо Закарпаття за рівнем народжуваності уже не перший рік випереджає всі інші регіони України.
Добре пригадуються ті пострадянські часи, коли по всій країні через брак фінансування масово зачинялися дошкільні заклади. Бувало й таке, що у селах на вісьмох вихованців працювало по штату 13 працівників. Доливала масла у вогонь і демографічна ситуація, яка склалася в країні. Втім, за останні два роки на Закарпатті свою роботу відновили вже вісім дитячих садків. А спеціаліст управління освіти і науки ОДА Єлизавета Шукалюк каже, що в порівнянні з минулими роками набагато поліпшилося й фінансування закладів дошкільної освіти.
Будівництво нових садків та відновлення колись діючих на жорсткому контролі. Адже Президент Віктор Ющенко підписав відповідний Указ, котрим спрямував роботу дошкільної освіти до 2010 року. Згідно з цим документом і повинні будуватися нові заклади. А поки що дитячі садки на Закарпатті відвідують 40 відсотків дітей дошкільного віку.
Найбільше вихованців садків у місті Ужгороді – 4504. Вони відвідують 30 дошкільних закладів. Тому й не дивно, що для того, аби віддати своє чадо у садочок, потрібно вичекати не один місяць. В обласному центрі Закарпаття ця проблема стоїть по-особливому гостро. Тому, щоб поліпшити ситуацію, до кінця цього року в Ужгороді буде розширено декілька дитячих садочків. Так, нові групи відкриють при садку Авторського навчально-виховного комплексу, при «Дивосвіті» тощо. А це повинно зняти напругу, що склалася в цій сфері.
На другому місці в області за кількістю вихованців знаходиться місто Мукачево, в садочках якого на кінець 2007 року нараховувалося 3197 дітей. Не відстають у цьому плані й Виноградівський (3066), Іршавський (2706), Мукачівський (2546), Тячівський (2427), Рахівський (1443), Хустський (1848) райони. Трохи гірша ситуація склалася у гірських Міжгірському (627), Великоберезнянському (485), Воловецькому (625), Перечинському (636) районах.
Завантаженість постійних дошкільних закладів по області досить значна: на 110 діток припадає сто місць. Раніше такого, за словами Єлизавети Шукалюк, в області не помічалося. Причому у містах завантаженість дитсадків трохи більша, ніж у сільській місцевості. Хоча проблемою дошкільної освіти почали перейматися і в селах. Так, часто це питання порушують жителі області на прийомах у голови ОДА. А це засвідчує, що позитивні зрушення у нас є. Адже можна судити як про поліпшення демографічної ситуації в краї, так і про зростання кількості підприємств – мами виходять на роботу. Тому в області будуть й надалі розширювати нині діючі садки, відновлювати старі та будувати нові.
За словами спеціаліста управління освіти і науки ОДА Йосипа Райхеля, до кінця 2008 року в області з’являться близько 5 нових дитсадків. Більшість їх обладнають у викуплених приміщеннях (села Дешковиця, Імстичево Іршавського району), а ось в Минаї, що біля Ужгорода, виросте цілком нова будівля, в якій розміститься дитсадок, попередній кошторис якої становить понад мільйон гривень. У Заріччеві на Перечинщині планується розширити вже діючий садочок. Кошти на ці заклади виділятимуться частково з обласної казни, а частково з місцевих бюджетів. Капітальні ремонти та добудови, що також дозволить покращити умови перебування дітей, проведуть до кінця року і в Мукачеві та Мукачівському районі (село Ключарки), Хусті, Хустському районі (Драгово), Тячівському районі (Широкий Луг),
Останнім часом з’являються на Закарпатті і приватні дошкільні заклади. Таких сьогодні є вже 9. Переважно, це садочки різних релігійних конфесій. Розташовані вони у Виноградівському, Ужгородському, Тячівському, Рахівському районах. Діють в області й спеціалізовані дошкільні заклади – санаторні та комбіновані – для дітей з фізичними вадами.

Сніжана Русин, Сайт Закарпатської ОДА
02 червня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини