На Закарпатті активно перейменовують вулиці з іменами діячів радянської епохи

Після розпаду Радянського Союзу в Україні почали масово мінятися назви вулиць. На Закарпатті багато провулків, проспектів, вулиць, які носили назву на честь великого вождя Леніна, перейменовували у Миру, Головну, Закарпатську. Проте чимало імен діячів тоталітарного режиму, які увіковічилися на наших площах, вулицях, скверах, досі майорять чи не в кожному місті і селі.

Щоб відновити історичну справедливість, викоренивши пережитки минулого, голова облдержадміністрації Олег Гаваші ще в грудні минулого року видав відповідний документ. Цим самим він доручив організувати роботу щодо виконання Указу Президента України про знесення пам’ятників, пам’ятних знаків, перейменування вулиць, провулків, парків, скверів у всіх населених пунктах області, присвячених діячам та подіям радянської епохи.
Назви вулиць, парків – тема доволі цікава, адже, спостерігаючи за ними в історичному ракурсі, можна дізнатися багато чого. Принаймні, за тим, як мінялися назви, одразу видно, коли і як змінювалися влада, політичний курс держави. Взяти хоча б ужгородську вулицю Загорську. Тільки за останні десятиліття вона тричі змінювала свою назву. Спершу була Фізкультурною, потім Тульською, відтак стала Загорською. Хоча для багатьох ужгородців вона й донині носить свою першу назву.
В Ужгороді багато вулиць було перейменовано одразу після здобуття Україною Незалежності. Змінилися не тільки імена діячів тоталітарного режиму, а й узагалі ті, які були пов’язані з Росією (імена деяких письменників, поетів). Так, вулиця Радянська свого часу стала Собранецькою, Енгельса – Грушевського, Горького – Другетів, Перемоги – Капушанською, площа Леніна – площею Народною, вулиця Грибоєдова – Університетською. А й справді, чому ми маємо жити, наприклад, на вулиці Леніна, якщо Україна знає своїх, не менш величних героїв, які боролися за державу.
На Закарпатті останніми роками залишалися неперейменованими ще 246 вулиць, 1 провулок та 5 площ, названих іменами радянської епохи. Та за доволі короткий проміжок часу, завдяки скоординованій роботі обласної влади, було перейменовано 100 вулиць та 3 площі. Проте найбільше вулиць, які ще носять імена діячів комуністичного режиму, залишаються в Хустському (33), Тячівському (29), Рахівському (21), Мукачівському (18) районах. Натомість 6 вулиць змінили свою назву на Берегівщині, 18 – на Мукачівщині, 44 – на Тячівщині, 6 – на Ужгородщині, 10 – на Хустщині, 13 – на Виноградівщині. Нові імена, які увіковічилися в назвах провулків, площ, вулиць, – це переважно імена відомих людей і подій української епохи.
– Як перейменовувати вулиці – вирішують місцеві громади, – каже начальник управління внутрішньої політики ОДА Володимир Дупелич. – На Закарпатті їх назвали на честь українських та угорських діячів, закарпатських відомих постатей, місцевістю, в якій знаходиться та чи інша вулиця.
Здебільшого вулиці в нас перейменували так: Комсомольська стала Молодіжною; Леніна – Шкільною, Миру, Злагоди, Головною, Центральною, Зеленою; Радянська – Іво Кут, Українською; Генерала Петрова – Ференца Ракоці; Комсомольська – Вишневою; Кірова – Перені, Дружби; Матросова – Франка; Червоноармійська – Підгірною; Свердлова – Мазепи; Ленінградська – Ерделі; Калініна – Центральною; Куйбишева – Привокзальною, Пролетарська – Кам’яною тощо.
Та для того, щоб перейменувати вулицю чи парк, потрібно не просто виготовити табличку чи вказівник, а й провести низку інших технічних процедур: внести відповідний запис у будинкову книгу, паспорт, на карту населеного пункту, в геодезичний та інший реєстри. Крім того, все це для громади міста чи села коштує ще й добрих грошей. Втім, навіть незважаючи на такі тимчасові незручності, закарпатці доволі активно сприйняли перейменування вулиць, парків, площ. Хоча, на жаль, на Закарпатті ще досі є площі та парки, вулиці і провулки з іменами людей, які були налаштовані поти українського народу. Але невдовзі й вони будуть перейменовані й носитимуть імена українських героїв.

Сніжана Русин,сайт Закарпатської ОДА
02 червня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини