Закарпатці! Турбуймося про наших дітей!

Злочинність серед неповнолітніх пов’язують, насамперед, з хибами виховання, поганою організацією дозвілля, особливо за місцем проживання, низьким культурним рівнем, обмеженістю потреб підлітків тощо. Криються причини підліткової злочинності і в негативному впливі оточення, поганому прикладі батьків, друзів, дорослих, з якими вони спілкуються.

Нерідко окремі батьки намагаються виховати своє чадо за допомогою побоїв, не бажаючи пізнати дитину, почути, побачити її, зрозуміти чому саме так вона вчинила.
Прикладом цього може слугувати ось такий випадок. Під час спільного рейду до працівників служби у справах дітей при Іршавській РДА та ст. оперуповноваженої СКМСД Іршавського РВ УМВС капітана міліції Олесі Зейкан у с. Ільниця на вулиці звернулась бабуся 10-річного хлопчика. Жінка поскаржилася, що мати побила дитину. Малий був у синцях і подряпинах. Хлопчику терміново організували медичну допомогу. Пізніше встановили: причиною гніву матері стали 10 гривень, які хлоп’я розміняло 5-гривневими купюрами. Мати свій вчинок пояснила так: у дитинстві її били, тож і вона буде виховувати свого сина таким чином. За даним фактом порушили кримінальну справу.
Працівники відділу кримінальної міліції у справах неповнолітніх Іршавського РВ УМВС часто стикаються з фактами безвідповідального ставлення батьків до виконання своїх обов’язків.
Нещодавно у райвідділ міліції зателефонував лікар Ільницького медзакладу, сповістивши, що 25-річна ромка Ганна неналежно доглядає свою малолітню дитину. Безвідповідальність матері призвела до того, що маля не добирає вагу, недорозвинуте. Ганна у свої 25 років має вже 5 малолітніх дітей, старшій минуло лише 6 років. Крім цього, вона ще виховує дитину від першого шлюбу свого чоловіка. Обстеживши умови проживання малюків, ст.оперуповноважена СКМСД капітан міліції Олеся Зейкан з’ясувала, що в одній маленькій кімнаті проживає вся сім’я. Водночас чоловік Ганни вважає: їхні діти матеріально забезпечені та мають нормальні умови проживання. За цим фактом зібрали відповідні матеріали і направили їх в прокуратуру Іршавського району. Порушено кримінальну справу. На жаль, таких багатодітних сімей на Іршавщині чимало. Саме у подібних родинах дорослі часто примушують своїх дітей жебракувати. Протягом 2008 року виявлено два факти залучення неповнолітніх до злочинної діяльності, зокрема до жебракування. Тільки з початку року за не виконання батьківських обов’язків до адмінвідповідальності притягнуто понад 30 батьків.
А ось днями дільничним інспекторам Іршавського РВ УМВС ст.лейтенанту міліції Богдану Поп’юрканичу та лейтенанту міліції Олександру Химичу жителька села Білки доставила безпритульну дівчинку, яку вона знайшла пізно ввечері у канаві. Жінка нагодувала дитину, переоділа, залишила на ніч, а вранці відвела у міліцію. Як з’ясувалося, 8-річна Христинка -- з неблагополучної багатодітної сім’ї з Ужгородського району. У с.Білки потрапила на автобус. Блукаючи, дитина втомилася і заснула у канаві. Міліціонери потурбувалися про неї, тож дівча й не хотіло їхати додому. Дивно, минала вже друга доба, а батьки дитини навіть не звернулись у місцеві правоохоронні органи про її зникнення.
Однак жодна турбота з боку різних державних інстанцій не зможе замінити дітям батьківської ласки та уваги. На жаль, досить часто батьки починають цікавитися своїми дітьми тільки тоді, коли вони потрапили у біду. Як правило, дитина, яка виросла в умовах належного виховання, уваги та любові, дуже рідко стане на злочинний шлях.

Віта ГОРЗОВ, капітан міліції Іршавського РВ УМВС, "Відомості міліції"
02 червня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 2
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 3
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 1
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
» Всі новини