Добрива для підживлення огірків

Огірок належить до теплолюбних, вологолюбних та світлолюбних культур, яким необхідні регулярні підгодівлі в процесі вегетації. Для підживлення огірків використовують не лише мінеральні та органічні добрива, але й різноманітні народні засоби. Давайте розберемось, чим краще підживлювати огірки, щоб результат з врожайності вас потішив.

Огіркам найбільше необхідні азотні добрива, фосфор, калій, магній, кальцій та мікроелементи: цинк, бор, марганець. Кращим вибором для підгодівлі огірків стануть комплексні мінеральні добрива, в які входить одразу кілька елементів. Серед комплексних добрив найбільшою популярністю користуються: нітрофоска, азофоска, нітроамофоска та діамофос.

Підживлення огірків у відкритому ґрунті. Перша підкормка огірків.

Першу підкормку огірків необхідно провести в фазі 2-4 листків. На цьому етапі акцентуємо увагу на азотних добривах, зокрема, аміачній селітрі чи карбаміді, що сприяють гарному росту та збільшенню зеленої маси рослин. А при вирощуванні огірків на кислому грунті, ці добрива варто замінити на кальцієву селітру.

Чим підживити огірки під час цвітіння?

Через 3-4 тижні починається фаза цвітіння та зав’язування плодів. В цей час огіркам необхідний фосфор та калій, тому добре буде використати для підживлення суперфосфат, сірчанокислий калій або калій магнезію. Не варто також забувати про мікроелементи та амінокислоти.

Позакореневе підживлення огірків

Позакореневе підживлення огірків у відкритому грунті проводять не менше двох-трьох разів за період вегетації: у фазу 2–4 справжніх листків, на початку цвітіння та під час плодоношення. Корисні поживні речовини, що потрапляють на листя, поглинаються рослинами набагато швидше, ніж при кореневому підживленні. Завдяки позакореневому живленню ми усуваємо проблеми дефіциту необхідних елементів: бору, магнію, кальцію, марганцю, цинку. Наприклад, підживлення бором сприяє росту та зав’язуванню огірків, а амінокислоти допомагають рослинам подолати температурні стреси, що нерідко трапляються в червні. Позакореневе живлення огірків під час цвітіння допомагає прискорити початок плодоношення, збільшити кількісні та якісні показники врожаю, та продовжити тривалість плодоношення.

Варто пам’ятати, що на цьому етапі слід уникати підживлення азотними добривами, щоб запобігти накопиченню нітратів у плодах.

Підживлення огірків в теплиці

Основні елементи живлення огірків у теплицях є незмінними, як і для відкритого грунту: азот, фосфор, калій, магній, кальцій. Але різниця у тому, що в теплицях об’єм грунту є обмеженим, тому до підживлення треба бути особливо уважним. Щоб запобігти надлишку елементів живлення та їх накопичення у грунті, робочі розчини для підживлення варто робити нижчої концентрації.

Підживлення огірків народними засобами

Крім згаданих вище мінеральних добрив, багато хто використовує на своїх ділянках різноманітні народні засоби підживлення. Давайте розберемось і з ними.

Підживлення огірків дріжджами

Городники стверджують, що підкормка огірків дріжджами – надзвичайний та корисний спосіб підживлення. Завдяки йому прискорюється ріст та плодоношення огірків, покращуються якісні показники врожаю. Але цукрово-дріжджовий розчин полюбляють не лише огірки, але й грибкові хвороби. Тому, після застосування дріжджів, вам може знадобитись додаткова фунгіцидна обробка.

Підживлення золою

Підживлення попелом – ще один популярний спосіб живлення. Якщо ви знаєте, де росли спалені дерева чи рослини, та зібрали золу з власної печі, користуйтесь на здоров’я. Лише зверніть увагу, що для вирощування огірків необхідний нейтральний рН, а зола підлужнює грунт. Якщо ми не знаємо походження спалених дерев чи пелет, краще не користуватись цим засобом, адже в золі можуть бути залишки важких металів чи отруйних речовин. Особливо, якщо спалювати фарбовану деревину, чи кинути в багаття залишки пластикових виробів.

Підживлення йодом

Прибічники цього народного методу стверджують, що йод сприяє росту огірків, захищає рослини від грибкових та бактеріальних захворювань. Небезпека полягає в тому, що висока концентрація парів йоду може спричинити отруєння та опік слизової оболонки дихальних шляхів. А низькі концентрації йоду в розчинах не мають жодного ефекту ані на хвороби, ані на ріст рослин. Особливо небезпечно використовувати йод в теплицях.

Підживлення огірків содою

Серед плюсів, які виділяють прихильники цього засобу, - захист від грибних хвороб та шкідливих комах. Хочемо зазначити, що харчова сода, як і зола, підлужнює грунт, після чого може спостерігатися припинення розвитку рослин, формування дрібних та викривлених плодів та пожовтіння листя.

Звичайно ж, вам самим вирішувати, якими саме засобами користуватись на власній ділянці, головне – тримати баланс та дуже грамотно підходити до живлення, щоб врожайність вас потішила.

09 лютого 2023р.

Теги: огірок, підживлення, добрива

НОВИНИ: Різне

20:55
Велика родина за святковою вечерею: як вибрати зручний стіл
21:54
Jooble – кращий сайт для пошуку роботи, і ось чому
15:05
Що таке крафт папір і яка його сфера застосування?
02:11
/ 2
Фіцо назвав "пердінням" збір словаками €4 млн для України
15:18
/ 1
Косметичний ремонт у помешканні - як підготуватися, щоб все пройшло як і годиться
14:40
Поляки розблокували всі пункти пропуску на кордоні з Україною – ДПСУ
13:08
Чи потрібен вугільний фільтр для води
20:07
Якими бувають стаканчики
16:56
Як доглядати за біговими кросівками: поради та трюки
16:30
Як купити вуличний ліхтар: особливості вибору якісного приладу
16:56
Як готувати спаржу правильно: кілька хороших порад
01:16
Європарламент вважає, що угорщина "не зможе надійно виконувати" свою роль на чолі Ради ЄС
22:23
Як доглядати за алюмінієвою велосипедною рамою?
21:28
Європарламент закликав не вважати "перевибори" путіна легітимними і висловив жаль з приводу вітання орбана
18:09
5 ключових факторів, які варто врахувати при виборі кондиціонера для дому
16:55
Як дізнатись реальну вартість власної нерухомості в Україні
16:39
Роль вітаміну C у зміцненні імунної системи вагітних жінок
10:57
Тример зуботехнічний - секрет досконалого протезування
10:44
Сенат США проголосував за виділення допомоги Україні
13:34
Підкремлівські "мантри": сійярто пообіцяв блокувати гроші на зброю Україні через "полювання" на угорські компанії
12:29
Підкремлівські "мантри": сійярто каже, що ЄС "готується до світової війни" поставками зброї в Україну
11:47
Чому так важливо підтримувати чистоту в офісному приміщенні?
14:39
Що таке PPC (Pay per Click)
21:28
ДЦВ — додатковий захист для автовласників: чи варте воно того?
14:38
Як правильно вибрати упаковку для різних видів квітів - троянди, лілії, тюльпани
» Всі новини