Олег Гаваші: "Найголовніше – від ідеї ми перейшли до конкретної роботи"

Закарпатська влада ознайомила журналістів з будівництвом пам’ятників на Верецькому перевалі та відродженням Музею лісу і сплаву.

Олег Гаваші: "Найголовніше – від ідеї ми перейшли до конкретної роботи"

28 травня голова облдержадміністрації Олег Гаваші провів виїзні робочі наради на Верецькому перевалі, де ознайомився із ходом будівництва пам’ятника карпатським січовикам та пам’ятного знаку на честь 1100-річчя приходу угорських племен в Карпатську низовину. Відтак голова ОДА побував у Музеї лісу і сплаву, що на Міжгірщині. На виїзних робочих нарадах був також присутній  заступник голови облради Михайло Мартин. Як ведуться роботи, бачили і журналісти.
На Верецькому перевалі активно ведуться роботи зі встановлення пам’ятника карпатським січовикам, загиблим тут у 1939 році. Вже чітко вимальовується сам пам’ятний знак, облаштовують навколишню територію. Завершуються роботи і біля пам’ятного знаку на честь переходу угорських племен через Карпати.  За словами голови облдержадміністрації Олега Гаваші, їх відкриють, коли завершаться всі роботи. „Радує, що від слів, розмов, ми перейшли до дій”. Це місце має стати дуже цікавим для туристів, адже тут – вікова історія нашого краю, в якій переплетені різні епохи, правління, події. І не варто до цього приєднувати політику, як це намагається дехто зробити.
Олег Гаваші наголосив, що збереженню історичного минулого Закарпаття надається велика увага з боку обласної влади. Зокрема і встановленню пам’ятників. Це – системна робота і, до речі, найближчим часом  в Ужгороді відкриється також пам’ятник репресованим.
Почалася в області підготовка до 70-річчя Карпатської України: заплановано чимало заходів, Указом Президента України затверджено оргкомітет. Як зазначив Олег Гаваші, до цієї дати відкриють не лише пам’ятник карпатським січовикам, буде проведено і реконструкція Красного Поля. Одна з ідей – встановити на цьому священному для закарпатців місці пам’ятник Соборності. „Це один із пам’ятників, що буде приурочений до ювілею Карпатської України. Думаю, через те, що найближчим часом цей пам’ятник уже буде готовий, святкування  70-річчя Карпатської України ми розпочнемо не в березні наступного, а вже влітку цього року”, — зауважив керівник краю.  
  Неподалік Синевира, на Чорній Ріці, що на Міжгірщині, відновлюватимуть Музей лісу і сплаву. „Уже 10 років, як він був зруйнований катастрофічними паводками. Музей є перлиною не лише нашої області, бо подібних лише два у світі. Один у нас, інший – в Канаді”, – каже Олег Гаваші. За його словами, аби повністю завершити відновлення музею, необхідно 12,5 млн. грн. Перший етап здійснюватиметься протягом цього року, на що необхідно 4,2 млн. грн. Гроші шукатимуть, як-то кажуть, всім миром: на прохання обласної влади відгукнулись керівники провідних підприємств краю, меценати. Голова подякував всім, хто погодився спонсорувати роботи. „Створено фонд. Два тижні тому відкрили рахунки, перші кошти уже надійшли: є вже понад 200 тисяч гривень. Найближчим часом, думаю, зберемо необхідну суму на проведення першого етапу робіт. Утім, це робота не одного року. За сприятливих умов найголовніше вдасться завершити у листопаді наступного року”.
Під час поїздки журналісти спілкувалися з головою і на інші теми. На свої запитання вони отримали вичерпні відповіді, повідомили з управління інформації та зв’язків із громадськістю облдержадміністрації.

ЗІА "Простір"
29 травня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:22
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
» Всі новини