Прабатьківщина за обміном

Угри милуються шляхом до історичної батьківщини, а українці замислюють пам’ятник своїй етнічній вітчизні на теренах Угорщини

Прабатьківщина за обміном

Про величний монумент–пам’ятник віднайденню предками угорців своєї нової батьківщини, який планується встановити на Верецькому перевалі в українських Карпатах, преса багато писала в березні–квітні цього року. Такого роду знаки часто слугують поширенню впливу відповідних держав на сусідні терени. Саме тому спорудження згаданого монумента на карпатському перевалі викликало спротив громадськості в Україні. Тим паче саме на Верецькому перевалі в 1939 році угорські солдати розстріляли 600 українських воїнів Карпатської Січі. А крім того, означена подія вже супроводжується заміною двомовних українсько–угорських табличок із назвами вулиць у районах компактного проживання угорців на українському Закарпатті на одномовні угорські й появою провокативних написів, що тут, мовляв, — «Велика Угорщина».
 
Батьківщина при Дунаї

Монумент на Верецькому перевалі має стояти на східній межі окупованих свого часу угорцями українських земель, відділяючи українське Закарпаття від реш¬ти України, що може грати на руку і пропагандистам «політичного русинства». Також Україна має всі підстави шукати свої витоки в глибині тисячоліть та ставити пам’ятники своїм власним історичним подіям. До того ж не тільки на своїх теренах.
Річ у тім, що за однією з голов¬них теорій походження слов’ян, їхня прабатьківщина міститься на середньому Дунаї в Паннонії, тобто на території сучасної Угорщини. Власне, всі більш–менш серйозні теорії походження слов’ян поділяються на дві групи: 1) ті, що розміщують їхню прабатьківщину в районі Східної Польщі — Північно–Західної України (південніше, а також дещо західніше Прип’яті) і 2) ті, які вміщують цю місцевість на середньому Дунаї. Першу групу теорій (так звана Вісло–Дніпровська прабатьківщина в різних варіантах) «виборюють» переважно археологи. Їм удалося шляхом ретроспективного розгляду архео¬логічних знахідок простежити ланцюжок археологічних культур, що плавно перетікають одна в одну, аж до останніх століть до Різдва Христового. Саме тоді й саме в цьому районі слов’ян уперше зафіксували античні історики. Ще одним аргументом на користь цієї теорії є близькість культур ранніх слов’ян і балтів (предків сучасних литовців та латишів), які наприкінці І тисячоліття до Р. Х. і в І тисячолітті після Р. Х. проживали північніше Прип’яті. А раз так, то слов’яни й балти, мовляв, мали тут спільну прабатьківщину.
Другу версію походження слов’ян (так звана Дунайська прабатьківщина) збудовано в основному на даних мовознавства. Вона не має таких аргументів, як концепції археологів, що «виклали» з викопних старожитностей ланцюжок археологічних культур углиб віків. Водночас усі аргументи археологів (включно з контраргументами проти Дунайської теорії) про те, де ж були слов’яни до того, як їх виявили у Вісло–Дніпровському просторі в останніх століттях до Р. Х., будуються... на кавовій гущі. Теорія ж лінгвістів простежує витоки слов’янства аж із IV тисячоліття до Р. Х., тобто з часів розпаду стародавньої індоєвропейської спільноти, що була спільним предком більшості сучасних європейських народів — германських, романських, кельтських, слов’янських, балтських, а також греків та албанців. За час, що минув з IV до кінця І тисячоліття до Р. Х., наші слов’янські предки, звичайно, могли переміститися з Середнього Дунаю в район південніше Прип’яті. Саме це й простежують на мовному матеріалі прихильники Дунайської прабатьківщини.

Велике переселення слов’ян

Найаргументованіше «Ду¬найську версію» походження слов’ян обґрунтували два видатні лінгвісти — росіянин Олег Трубачов і українець Олексій Стрижак. Вони звернули увагу на те, що найчастіше згадуваною рікою в фольклорі українців є Дунай, який у піснях та баладах узагалі виступає найголовнішою, центральною рікою світу, на берегах якої відбуваються основні життєві події. З фольклору образ Дунаю перейшов і в авторську пісенну творчість. Усе це дуже дивно. Адже Дунай ніколи не протікав суто українською територією. На його береги припадає лише невеликий відрізок кордону нашої держави, а українці як постійне населення з’явилися там усього якихось одну–дві сотні років тому. Ще дивнішим є те, що, виявляється, Дунай виступає центральною рікою в фольклорі всіх слов’янських народів, у тому числі росіян, поляків і білорусів, етнічні території котрих розташовані за сотні й тисячі кілометрів від його берегів. Саме цей факт наштовхнув учених на думку, що, можливо, у фольклорі слов’янських народів закарбувався час, коли вони мешкали на берегах Дунаю, й ця ріка виступала центром їхнього світу.
Є ще аргумент, який свідчить не на користь Вісло–Дніпровської прабатьківщини слов’ян. Річ у тім, що у слов’ян, зокрема в українців, поляків, білорусів, росіян, слово «Дунай» означає не тільки центральну ріку в фольклорі, але, як значиться у спеціальних словниках, «загальну назву ріки взагалі», «назву води взагалі», «розлив ріки», а також просто «струмочок з–під землі». До цього слід додати численні випадки називання Дунаєм невеликих річок і струмків на територіях розселення слов’янських народів. Ці факти добре прояснюються в рамках гіпотези про Дунайську прабатьківщину сло¬в’ян, коли вони, живучи на берегах Дунаю, знали лише одну цю ріку. Тоді поняття «ріка» і «Дунай» для них дійсно збігалися. Беручи до уваги ці, а також інші численні факти, вчені сформулювали Дунайську теорію.
За нею, найближчими сусідами слов’ян на заході були спочатку італіки та іллірійці. Далі на захід проживали кельтські племена. У ІІ—І тисячоліттях до Р. Х. кельти починають розселятися обширами Центральної та Західної Європи. Були вони чисельним народом із високою культурою, могутніми жерцями–друїдами та войовничими вождями з їх бойовими дружинами. Досить швидко кельти завоювали й заселили всю нинішню Францію, частину Піренейського півострова, Британію та Ірландію, а також низку східних земель, дійшовши аж до Балкан та Малої Азії. Під тиском кельтів сусіди слов’ян іллірійці відступають з верхнього й середнього Дунаю на Балкани, де згодом дадуть початок сучасним албанцям, а італіки, включно з предками майбутніх римлян, під ударами котрих пізніше загинула й кельтська цивілізація, — в Італію. Після них надійшла черга слов’ян. Як доводять Трубачов та Стрижак, саме рятуючись від навали кельтів, слов’яни починають рухатися на північний схід, переходять через Карпати й потрапляють у східну Польщу і надприп’ятські болота та ліси, де стають найближчими сусідами балтів. Тому балто–слов’янська мовно–культурна спільність виникла не внаслідок спільності походження, а через довгі століття проживання в тісному сусідстві. І вже звідси у VI—VII ст. по Р.Х. слов’яни заселили Балкани, знову повернувшись на Дунай.

Угри зі слов’янською культурою

Відтак тією ж дорогою, що й предки угорців, але в зворотному напрямку, пройшли й слов’янські предки українців. Тільки сталося це набагато раніше. І, вважаю, ми, українці, маємо теж право ставити перед Угорщиною питання про спорудження пам’ятного знака на її території на честь прабатьківщини слов’ян, що, найвірогідніше, розміщувалася там. На Верецькому перевалі треба відкрити пам’ятник нашим слов’янським предкам, оскільки вони пройшли ним на свою нову батьківщину. А в VI—VII ст. по Р.Х., якщо не через цей перевал, то десь неподалік проходили слов’янські племена, прямуючи на завоювання Балканського півострова та Наддунайщини вже з території України.
У ІХ ст. через вказаний перевал пройшли, все ж не угорці, як нас запевняють, а лише їхні угромовні предки. Та кочова орда, з великими тюркськими й іранськими включеннями, таки кардинально відрізнялася від угорців–землеробів, яких ми знаємо. А угромовні кочівники, осівши над Дунаєм, ще і ввібрали в себе велику кількість місцевого (переважно слов’янського) населення, культурні навички якого уможливили їхній перехід до осілого способу життя та вкорінення на новій батьківщині. Так і виник угорський етнос.

Василь Балушок, етнолог
 
ДОВІДКА
Батьківщиною войовничих кочівників–скотарів угорців (мадярів) вважаються землі на сході від Уралу. Приблизно в І тисячолітті до Р.Х. угри перекочували в басейн річки Ками, потім у причорноморські й приазовські степи (де перебували під владою хозарів і протобулгарів). Мадярський племенний союз складався з семи племен і трьох союзних, етнічно хозарських племен. У 896 році, на чолі з Арпадом і Курсаном вони перейшли до Трансильванії, згодом оволоділи Паннонією і окупували землі сьогоднішньої східної Австрії і південної Словаччини. Звідти угри здійснювали набіги на Західну Європу. З часом, у X—XI століттях, пришельці–угри асимілювали місцеве населення (у тому числі й слов’ян) і, перейнявши частину їхніх обрядів і вірувань, призвичаїлися до осілого способу життя. Утворилася Угорська держава, яка за час свого існування набувала різних розмірів і мала у своєму складі різні території.

 
ВЕРЕЦЬКИЙ ПЕРЕВАЛ
Це один із найважливіших в українських Карпатах (839 м над рівнем моря), на межі Закарпатської і Львівської областей. В історичних джерелах називається «Руські ворота». Упродовж багатьох тисячоліть через ці «ворота» пройшли германські племена вандалів та гепідів, давні слов’яни, монголо–татари і предки угорців. З XI по XX століття перевал, разом з усім Закарпаттям, перебував у складі Угорської держави. 1881 року на Верецькому перевалі був установлений 4–метровий обеліск, який символізував «тисячолітній кордон Угорщини». У 1919 році, згідно з міжнародними угодами, Закарпаття під назвою «Підкарпатська Русь» відійшло до Чехословаччини. З обеліска на Верецькому перевалі зняли мармурові таблиці з надписами. 15 березня 1939 року було проголошено незалежну Карпатську Україну, і того ж дня на неї напала Угорщина (союзниця нацистської Німеччини). 25 червня того ж року були поновлені таблиці на «Березькому пограничному стовпі». Під кінець 1944 року, коли до Карпат наблизилися радянські війська, таблиці зі знака на перевалі знову були демонтовані. У 1995 році «Всесвітня спілка угорців» висунула ідею звести на Верецькому перевалі пам’ятник на честь 1100–ліття приходу в Карпатський басейн древніх угрів. Утім тоді будівництво було припинене через порушення українських законів.

"Україна молода"
29 травня 2008р.

Теги:

Коментарі

SmoothCriminal 2008-06-03 / 09:54:00
“Якщо читач вважає, що в творах — туман, то ще невідомо, в чиїй голові туман” (с) Гете.



Так і звами, нешановне панство.


Менше балакайте, а наводьте джерела, щоб вам хтось вірив.

Бо поки що до рівня пророків, яким вірять на слово, ви далеко ще не доросли.

Patriot 2008-05-31 / 17:06:00
Ця стаття не є несподіваною.Активність русинського руху викликає жах в українських націоналістів і деяких політиків.В них виникає потреба мотивувати знаходженя нвшого краю в складі сучасної України. Для цього беруться історичніфакти і трактуються як хочеиться певним силам в яких сам факт існуваня русинів являється загрозою існуваня України.Хоча звісно це не так. Русини це дуже мирна і дружелюбна нація,яка ніколи і нікому не загрожувала.Так, існує версія,що розселеня слов"ян відбувалось з Карпат але не з Панонії.Панонія появилась значно пізніше і була заселена головни чином русинами.Слов"яни мали кілька груп які по тім чи іншим причинам розійшлись в різнії сторони.Було б дуже цікаво якби автор даної статті висвітлив путь слов"ян в Карпати де і в свій час зупинялиь і інші групи які дали початок корінним націям проживаючим в Німечині,Англії, Австрії та інших.По логіці автора ці краіїни мали бтакж предентувати на пам"ятний знак в Карпатах або в Панонії чи в сучасній Угорщині. А чому атор не згадав битву русинів на чолі з князем Лаборцем на Верецькому перевалі?Знак на Вепецькому перевалі міг би бути також знаком погиблим русинім захищающих Панонію.і чому автор обминув той факт,що Київська Русь дозволила пройти угорським племенам через свою територію і напасти на своїх сусідів слов"ян?Як стверджує Орлай в обозі угорських племен було багато воїнів Київської Русі.Чи не звіди страх, в Украї приємниці Київської Русі пере знаком на Верецькому перевелі?Адже цей знак нагадуватиме також про зраду і віроломство.

свій 2008-05-30 / 15:29:00
Цікава стаття. А мадяри хай тикають свій памятник на своїй території.



Нічого лізати зі своїми амбіціями недорозвиненого імперіалізму до сусідів!



Якби не продажна обласна влада, то "світив" би їм памятник, так як у Словаччині чи Румунії!

ember 2008-05-30 / 14:54:00
SmoothCriminal 30/05/2008 14:18

Zvicajno hlupistj. Tomu shcho z hlupostju duzhe vazhko sporyt. Fihnju ljubyj napishe bez argumentiv, bez faktiv, a jakshcho khochesh sporyty, tse tobi treba shukaty dokaziv. Nad hlupoastjamy smijutjsa, z nymuy ne sporjatj. Jak z hlupymy: postonnja ljudyna lehko mozhe poputaty storin:) Ja tverdzhuju, shcho dagony marsijane, a jevreji iz luny. Dokazhi zvorotne!!!!!!

SmoothCriminal 2008-05-30 / 14:18:00
звісно, "глупості"... якщо воно не осяжне вашими головами, то це однозначно глупості.

А ви спробуйте аргуметовано заперечте, тоді і подивимося де більша глупота — у крикунів, чи в автора.

ember 2008-05-30 / 10:53:00
Tsikavyj material... Uhortsy buly "tiljky" uhramy, a vsi slavjane buly ukrajintsamy:) I v zahali: Eva i Adam napevno tezh buly ukraintsamy, Khrystos, Mokhamed, Budha, Sokrat, Konfutsij............... tezh.

Proponuju avtoru, Volodymyru Pipasu i Kamufljazhnyku – slavjanskyum-ukrajinskym bojaram uhro-uhortsiv – pobuduvaty pamjatnyk u Budapesti na ploshchy Heroiv!!!!!!!!!!!!!!

Юрій 2008-05-30 / 08:52:00
Вибачаюся за механічну помилку, я мав на увазі "слов"яни".

Юрій 2008-05-30 / 08:48:00
Пане "К...", "ГЛУПОСТІ" сіє газета "Україна молода" друкуючи подібні матеріали. Якщо ви, коментуючі, дорослі люди, маєте освіту, відповідні знання та переконання, маєте можливість просто відмахнутися як від мухи від цих "глупостей", то молода людина десь з Донеччини закладе їх собі в пам"ять і все життя буде вважати, що слов"ни мають за прабатьківщину болота Придунайської низовини.

Камуфляжник:) 2008-05-30 / 00:13:00
Што, ляшкуне-Пудмочарський, зайшлисьте і сюда свої глупості сіяти?:)

Пудмочарськый 2008-05-29 / 23:22:00
"Монумент на Верецькому перевалі має стояти на східній межі окупованих свого часу угорцями українських земель, відділяючи українське Закарпаття від решти України..."

Сесе явно писане з перепою.Яка Україна і яка "окупація українських земель" у 9 віці?Балушок бы мав лічити голову.Люди - майте розум!І така єресь печатаєся у українськуй пресі?

Айно...вадь нїт 2008-05-29 / 20:08:00
Кидь ткось и має моралноє право бесїдовати о своюй историчнуй утцюзнинї на Дунаёви, тото Русины. Украйинцям не вудкы там было узяти ся...

Камуфляжник:) 2008-05-29 / 20:03:00
Вы что же, получается, джордж, себя не уважаете, раз первым вступили в обсуждение "подобной ереси"?



Как по мне, то материал хоть и притянут за уши, но зато абсолютно адекватен к аналогично безпочвенной в историческом плане инициативе по установке памятника на Верецком перевале...:)

джордж 2008-05-29 / 19:43:00
І присняться ж деяким чудернацькі сни! Але в народі кажуть: " Дурний спить- дурне снить".

Надіюсь,що ті люди, які поважають себе, не стануть принижуватись, обговорюючи подібну єресь!

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини