Чи має Закарпаття ресурси, щоб стати об'єктом європейського туризму?

Закон України “Про туризм” визначає загальні правові та соціально-економічні засади реалізації державної політики України в галузі туризму та спрямований на забезпечення закріплених Конституцією України прав громадян на відпочинок, свободу пересування, охорону здоров’я, безпечне для здоров’я довкілля, задоволення духовних потреб та інших прав при здійсненні туристичних подорожей. Він встановлює засади раціонального використання туристичних ресурсів та регулює відносини, пов’язані з організацією і здійсненням туризму на території України.

Чи має Закарпаття ресурси, щоб стати об'єктом європейського туризму?

Туристична галузь на Закарпатті

Існують три види туризму: внутрішній, в’їзний та виїзний. Усіма ними активно займаються закарпатські туроператори, яких нараховується близько 23, та 41 агенція. Саме вони створюють і продають туристичний продукт. Основними для нас є в’їзний та внутрішній види туризму, які забезпечують найбільші надходження до бюджетів усіх рівнів. Зі слів начальника управління з питань євроінтеграціїї та туризму й курортів Олександра Марченка, під час сезону за один день турист витрачає приблизно 100 євро і більше, тому в цій сфері йде конкуренція за туриста як у нашій державі, так і за кордоном. Виграє той, у кого ціна і якість відповідають реаліям.

Відомо, що туристичний продукт у першу чергу залежить від стану екологічної ситуації в краї, від розвиненості загальної та туристичної інфраструктури, а також від людського фактору. Останній забезпечує обслуговування туристів і надає їм різноманітні послуги. Впливає на турпродукт і розвиток сільського господарства, а саме: виноградарства, вівчарства, сироваріння, садівництва, виготовлення соків тощо. Багато сімей займаються сільським зеленим туризмом, що дає можливість відпочити комфортно, якісно і дешевше.

З метою покращення прийому гостей у сільській місцевості згадане управління спільно з обласним центром сприяння розвитку сільського туризму безпосередньо з власниками сільських садиб проводить навчання елементів гостинності, випускаються рекомендації та рекламні буклети, що представляються на виставках та ярмарках. Нещодавно відзнято відеофільм про сільський туризм на Закарпатті, відродження традиційних ремесел та наші фестивалі.

Кожен район має власні родзинки і може окремо представити свої туристично-рекреаційні можливості.

Ведеться активна розбудова туристичної інфраструктури: освоюються термальні води, розвиваються активні види туризму тощо. Так, на базі термальних джерел у с. Нижнє Солотвино відкрито санаторій-готель “Термал Стар”, поряд іде будівництво лікувально-розважального оздоровчого комплексу “Деренівська купіль”, де будуть усі умови для відпочинку та оздоровлення. Великою популярністю користується Закарпатський туристичний винний шлях, що починається з підніжжя Замкової гори дегустаційним залом “Шардоне”.

Наш обласний центр готовий до прийому туристів, однак бажає кращого стан доріг та охайність дворів і вулиць. Останнім часом реконструйовано готельно-туристичну базу з різноманітними послугами, заслуговують на увагу хостел-готель “Унгваръскій”, готелі “Дует Плюс”, “Ужгород”, “Європа” та багато інших. На часі відкриття готелю “Прага”.

Стають популярними пішохідні та велосипедні маршрути, промарковано Закарпатський туристичний шлях, що починається з Говерли і проходить основними хребтами Карпатських гір.

Велика увага приділяється безпеці туристів та сертифікації послуг на проживання і харчування. Жоден ліцензіат (туроператор та турагент) не має права працювати з непросертифікованими об’єктами. В Ужгороді, на відміну від віддалених районів, ця проблема вирішується позитивно. До початку літнього сезону просертифіковано близько 80 відсотків об’єктів.

Не менш важливим є й питання транспорту. Поки що не налагоджено зручне транспортне сполучення з північними та східними регіонами. Найбільше ж відвідують Закарпаття туристи з Білорусі, Росії та Угорщини.

На жаль, шенгенська віза ускладнила подорожі українців в європейські держави. До того ж, ціна за неї — 35 євро — прийнятна не для всіх категорій громадян.

Щодо сільського зеленого туризму, то цьогоріч у травні в селі-музеї Пирогів (під Києвом) відкриється Всеукраїнська виставка-ярмарок “Українське село запрошує”. Ремісники покажуть свої вироби, фольклорний театр з Рахова повезе одну з постановок, ансамбль “Руснаки” — пісні. В дусі старих традицій закарпатці демонструватимуть у роботі ткацький верстат, виготовлятимуть сувеніри, готуватимуть народні страви та пригощатимуть винами.

6—8 червня на території туристично-рекреаційного комплексу “Дубки” проводитиметься туристичний фестиваль “Євро-Карпати”. Тут будуть різноманітні виставки, змагання, а також інсценування порятунку на воді та ін. Запрошено гостей із сусідніх областей, котрі зможуть ознайомитися з нашими аматорськими колективами та народними ремеслами. В організації свята братимуть участь усі райони області.

Туристичний лікнеп

Турист — подорожуючий, який проживає у місці призначення не менше 24 годин, мета котрого — відпочинок, бізнес, відповідна місія, зустріч.

Тур — індивідуальна або групова подорож, що складається з комплексу послуг (перевезення, проживання в готелі, екскурсії, трансфер, харчування).

Туристичні тури бувають різні: відпочинок на морі, гірські лижі, круїзи, екзотичні подорожі, шоп-тури, дайвінги, екскурсійні тури, діловий туризм, елітний тур, автобусний тур, весільні подорожі та інші.

Туристичний продукт — попередньо розроблений комплекс туристичних послуг, який поєднує не менш ніж дві такі послуги, що реалізується або пропонується для реалізації за визначеною ціною, до складу якого входять послуги перевезення, розміщення та інші (відвідування об’єктів культури, відпочинку та розваг, реалізації сувенірної продукції тощо).

Віза — офіційна відмітка (штамп консульства і т. ін.) в закордонному паспорті, яка дає право на в’їзд у країну з обов’язковою умовою відмітки про виїзд.

Ваучер — документ, на підставі якого надається обслуговування іноземним туристам і ведуться розрахунки з фірмами.

Митна декларація — документ, що видається митними службами, в якому подаються відомості про вантаж, наявність валюти в туриста і який заповнюється ним при переході кордону.

Оферта — формальна пропозиція про складання угоди з перерахуванням умов.

Транзит — перевезення пасажирів з однієї країни в іншу через проміжкову.

Трансфер — зустріч або проводи в аеропорту (на вокзалі).

Чартер — гуртова закупівля літака для перевезення пасажирів або вантажу. Чартерні перевезення призначаються на відповідний час, день та місце.

Що на турринку?

Ми поспілкувалися з представниками кількох туристичних фірм і виявили, що найпопулярнішими залишаються Туреччина, Єгипет й останнім часом — Європа. Ціни коливаються щодня, але все залежить від сезону. До “гарячих” країн наші туристи їдуть в основному восени. Починаючи від 160 євро з харчуванням та ночівлею, можна поїхати до Чорногорії та сусідніх країн. Якщо врахувати переліт, 7-денний відпочинок у тризірковому готелі, звичайно, буде дорожчим. Багато фірм організовують автобусні тури, проте переважна більшість подорожей індивідуальні. Перед вильотом туристів в екзотичні країни турфірма зобов’язана надати їм інформацію про небезпеку захворіти на малярію та профілактичні заходи, а робити щеплення чи ні, кожен вирішує сам.

Наталія Холявицька, головний менеджер туроператора “СОДІС Карпати”, який на ринку подорожей майже 13 років, каже, що, незважаючи на зростання цін, заявки надходять постійно. Для СОДІСу не існує мертвого сезону, хоча крива популярності туристичних ліній, звичайно, коливається. Найбільшим попитом користуються індивідуальні подорожі. Їх полюбляють в основному ті, хто вже має досвід, може трохи спілкуватися якоюсь іноземною мовою і хоче поїхати за кордон без вимог, які ставляться до групових поїздок. Останнім часом зростає інтерес до Тунісу і Греції. Та цього року більшість бажає поїхати до Європи. Новинкою є цікава програма перебування у Франції дорослих і дітей. На осінь формується група для поїздки до Ізраїлю, з відвідуванням видатних та святих місць, з надзвичайною програмою і проживанням у готелях високої якості.

Семиденний відпочинок в європейських країнах коштує від 245 євро, а найдорожчими є путівки до Карибських, Мальдівських та інших островів. Лише переліт коштує понад 1100 доларів. Зазвичай до екзотичних країн виїжджають восени.

Пані Наталія каже, що з кожним клієнтом їхні працівники працюють індивідуально, намагаючись урахувати особисті вимоги до проведення відпочинку. Щорічно менеджери агентства відвідують країни, що користуються найбільшим попитом в туристів, щоб побачити пропоновані умови, готельну базу і, відповідно, не пропонувати клієнту кота в мішку.

У представництві ЗАТ “Укрпрофоздоровниця” в Закарпатській області нам розповіли, що останніми роками путівки на закарпатські курорти шляхом тендеру закуповує фонд соціального страхування, а це складає не дуже втішну картину. На основі заявок бажаючих та відповідного ліміту на розподіл формується запит. У рейтингу найвищу сходинку займає санаторій “Синяк”, де лікують захворювання опорно-рухового апарату та інші. Колись збиткова оздоровниця з унікальною водою сьогодні має басейн, тут організовано гірсько-лижне дозвілля. Ціни дуже доступні: 2-місний звичайний номер коштує 150 гривень для однієї особи на день. Друге місце займає “Сонячне Закарпаття”, де проводиться не лише профільне, а й загальне лікування, перебування коштує від 153 до 175 гривень за 1 день. “Шаян”, “Поляна” і “Карпати” — на рівних правах щодо популярності та умов. Санаторій “Верховина” (Сойми) приймає дітей, які приїжджають із Чорнобильської зони.

Існує система гнучких цін, і на пільгових умовах у санаторій можуть потрапити ті, хто часто відвідує той самий оздоровчий заклад. Популярна також стара система “курсівок”, в які входить лікування й харчування. Якщо людина користується лише цими послугами, а проживає в приватному секторі, то вартість не завжди буде нижчою. Є такі куротні місця, де місцеві мешканці самі приходять і пропонують житло. Наприклад, у “Сонячному Закарпатті” (за наявності 502 ліжко-місць) по всій прилеглій території з’явилися приватні котежді з усіма умовами. Тут мають можливість орендувати кімнати сім’ї, які хочуть бути разом, а в санаторії вони б знаходилися в різних палатах. Розподіл путівки дозволяється лише в тому випадку, якщо другу її половину використовує один із членів сім’ї і обов’язково працюючий.

Любов Деяк, "Ужгород"
26 травня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
09:50
34 гектари малини, лохини та полуниці: поблизу Мукачева працює релоковане ягідне підприємство
18:22
/ 1
Газорозподільне підприємство АТ "Закарпатгаз" увійшло до складу НАК "Нафтогаз України"
17:07
/ 4
Чеський залізничний оператор RegioJet підтвердив намір інвестувати у електрифікацію ділянки Чоп-Мукачево
» Всі новини