Закарпатська влада поставила завдання мінімізувати наслідки інфляційного тиску

26 травня в Закарпатській обласній державній адміністрації відбулася нарада, на якій розглянуто питання про стан споживчого ринку області в умовах інфляції та намічено заходи щодо подолання дисбалансу на товарних ринках.

Закарпатська влада поставила завдання мінімізувати наслідки  інфляційного тиску

В ній  взяли участь голови райдержадміністрацій, начальники управлінь, керівники  підрозділів центральних органів виконавчої влади в області, правоохоронних органів, митниць. 
Відкриваючи нараду, голова обласної державної адміністрації Олег Гаваші зазначив, що в оприлюдненому Посланні Президента України до Верховної Ради України визначені основні пріоритети та завдання на 2008 рік, серед яких першочергові зміни якості життя громадян.
Людей нині, в першу чергу хвилюють  ціни, заробітна плата, інфляційні процеси. І хоча ріст інфляції не  залежить від діяльності місцевих органів влади, в деяких випадках на ці негативні процеси можна впливати на місцях, - зазначив голова облдержадміністрації. Олег Гаваші  навів приклади, коли ціни на одні і ті ж товари у різних районах області кардинально різняться. А це свідчить про упущення в роботі органів влади уже на місцях, а також про реальні можливості впливу на стан споживчого ринку області. З метою стабілізації цінової ситуації на продовольчому ринку місцевим органам виконавчої влади слід вжити заходи, спрямовані на запобігання необґрунтованого підвищення цін на окремі соціально значущі товари. Основне завдання, яке ставиться перед місцевими органами виконавчої влади, – мінімізувати наслідки суттєвого інфляційного тиску,  використовуючи весь арсенал економічних методів регулювання, підкреслив голова облдержадміністрації.
За даними головного управління статистики в області,  за квітень цього року індекс споживчих цін (інфляції) в області становив 103,0 % при  103,1% – по Україні,  за січень-квітень  2008 року 111,4 - в області та 113,1 % – по Україні. У загальнодержавній  комплексній оцінці соціально-економічного розвитку областей України за показником індексу споживчих цін (інфляції) область займає 3 місце.
Начальник головного управління економіки облдержадміністрації Віктор Погорєлов зауважив, що прагнення Кабінету Міністрів України та підпорядкованих йому центральних органів виконавчої влади перекласти всю відповідальність на місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування,  не впливають на стабілізацію ситуації як в Україні, так і на продовольчих ринках області. Разом з тим позитивного ефекту досягнуто завдяки тому, що між обласною державною адміністрацією, виробниками продовольчих товарів та суб’єктами системи мережевої торгівлі укладено Меморандум порозуміння;     розпорядженням голови облдержадміністрації визначено граничний рівень торговельної надбавки до оптової ціни виробника (митної вартості) при реалізації ряду найменувань продуктів харчування, граничний рівень рентабельності виробництва,  запроваджено обов’язкове декларування суб’єктами господарювання, які провадять діяльність з виробництва  та / або реалізації продовольчих товарів, у разі збільшення протягом місяця на 1 відсоток оптово-відпускних цін на ряд товарів і т.п.
Перший заступник начальника управління Національного банку України у області Любов Лендєл зазначила, що укріплення курсу гривні до долара США від управління не залежить, але воно виконує адміністративні функції Нацбанку України, доводить до відома філій банків розпорядчі функції Нацбанку. Він готовий співпрацювати з усіма структурами влади по зниженню тиску на ціни, кредитні операції тощо.
З інформацією  про стан споживчого ринку в області в умовах інфляції та з пропозиціями щодо заходів зниження інфляційного тиску на нараді виступили начальник державної інспекції з контролю за цінами в Закарпатській області Любов Стебницька, голова державної податкової адміністрації в області Тетяна Шаповалові, голова територіального відділення Антимонопольного комітету України Дмитро Іванов та інші.
За підсумками наради дано конкретні доручення.

Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА
26 травня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:58
/ 1
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 7
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 1
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
» Всі новини