Закарпатський кардіодиспансер допомагає повноцінно жити тисячам хворим-сердечникам

Відомий факт – найбільше людей у світі помирає від серцево-судинних захворювань. У країнах із високим рівнем життя смертність від цих недуг становить більше половини загальної. Не є винятком і ситуація в нашій країні. Саме тому нещодавно було схвалено загальнодержавну програму лікування й профілактики недужих на серцево-судинні захворювання.

Роман Соскида
Роман Соскида

На Закарпатті в останні роки з’явилося багато можливостей надавати допомогу «сердечникам» на місці. З моменту відкриття обласного кардіодиспансеру 2004 року цей заклад уже встиг допомогти тисячам закарпатців.
До того ж він постійно вдосконалюється й розширює комплекс послуг, які може надавати пацієнтам. От і невдовзі в кардіодиспансері відкриється новий корпус. Хоча на Закарпатті найменша в Україні смертність від серцево-судинних проблем, але з розвитком кардіодиспансеру ці цифри можна буде поліпшити.
«Я працюю тут головним лікарем третій рік – з 2005-го, і за цей час, маю відзначити, йде постійна тенденція до збільшення фінансування нашого медичного закладу, – розповідає головний лікар кардіодиспансеру Роман Соскида. – Якщо в 2006 році нас профі­нансували на суму близько 2 мільйонів 900 тисяч, то вже наступного ми отримали 3 мільйони 600 тисяч. А цьогоріч фінансування зросло більш ніж удвічі проти попереднього року – до 7 міль­йонів 600 тисяч. Завдяки суттєвій підтримці керівництва Закарпатської ОДА й управління охорони здоров’я, ми змогли відкрити нові високозатратні напрямки лікування. На 100 % виросло фінансування на медикаменти – до 2,5 млн – це майже стільки, скіль­ки кардіодиспансер отримав 2006 року загалом. Керівництво області  у нас прогресивне, тому вирішило  розвивати цей напрямок лікування на Закарпатті, роботу нашу під­тримали матеріально й морально, завдяки чому вдалося багато чого зробити».
За кошти державного й обласного бюджетів до кінця цього року в кардіодиспансері проведуть приблизно 250–300 коронароангіо­графій і 50 стентувань. Враховуючи, що одне стентування коштує 18–25 тисяч, можна зрозуміти, наскільки це суттєва допомога хворим. Також заплановано вживити близько 100 кардіостимуляторів, кожен із яких може коштувати від 2 до 25–30 тисяч.
2007 року у медзакладі повністю обладнали лабораторію рентгенохірургії, закупили кардіохірургічні монітори, операційний стіл, насоси високого тиску та інше потрібне обладнання. «Ми вже впровадили цей напрямок лікування й вийшли на вищий етап. Якщо раніше хворих зцілювали медикаментозно, то тепер – за допомогою передових технологій, які розвиваються в світі. В Україні вони з’явилися з 1999 року, однак на Закарпатті – лише тепер, – пояснює Роман Ілліч. – Профі­нансована у нас і програма проведення тромболізису». Нині пацієнтам, що потрапляють до кардіодиспансеру з гострою формою інфаркту міокарда вводяться дорогі препарати, які розчиняють тромб і відновлюють циркуляцію крові.
А, напевно, головне досягнення цього року – завершується поліклінічно-ад­міністративний корпус, у якому від­криється кардіохірургічне відділення. Будівля вже готова, там зроблено високоякісний ремонт, і щоб його здати в експлуатацію, кардіодиспансер очікує  державного дофінансування на придбання медичного обладнання, меблів і всього іншого, що потрібне для функціонування лікарні. Гроші мають надійти у другому півріччі.
«Маємо цілковиту підтримку Мі­ністерства охорони здоров’я, зокрема   нинішнього заступника міністра, закарпатського кардіохірурга Василя Лазоришинця. Він підтримує ідею розвитку кардіохірургічної служби на Закарпатті. Це близько 200–300 операцій на рік, лікування хворих з ішемічними хворобами, протезування клапанів і багато іншого. Звісно, складніші операції будуть проводитися в Києві, але їх не так багато. Відтепер нашим людям не потрібно буде їхати до столиці чи за кордон, стояти в чергах – все це можна буде робити на місці, – розпо­відає про  близьку перспективу головний лікар.
Нині кардіодиспансер приймає близько 4 тисяч людей у рік. 35–38 тисяч відвідують поліклініку. Остання трохи затісна, але з новим корпусом буде розширена й зможе приймати ще більше хворих, надаючи їм якіснішу допомогу. Адже справа не лише у порятунку життя, а й у його якості після перенесеної хвороби. Якщо людина десятками ковтає піґулки щодня, залишається інвалідом, то вона вже й не рада такому життю. Після сучасного лікування, яке надає Закарпатський диспансер, люди повертаються до роботи, живуть повноцінно.
«Ми довго тупцювали на місці, але зробили прорив і набираємо обер­тів. Якщо так триватиме й далі, буде  дальша підтримка влади, розвиватимемося. Державна програма, спрямована на зменшення смертності та інва­лідності хворих, поліпшення їхнього життя, дуже добра, але над її втіленням потрібно працювати», – не сумнівається в тому, що роботи заради здоров’я закарпатців буде ще чимало, Роман Соскида.

Юрій Лівак, "Старий замок "Паланок"
23 травня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини