Про що сваряться угорці та словаки

Словаччина й Угорщина, сусіди, союзники в Унії, НАТО та Вишеградській Групі, люто посварилися між собою. Дійшло до того, що прем’єри обох держав не лише не бажають між собою розмовляти, то ще й публічно лають один одного.

В ЄУ це майже безпрецедентна річ. Кілька днів тому угорський прем’єр Ференц Дюрчань відмінив візит до Словаччини у відповідь на образу угорського короля Стефана І Святого. Словацький прем’єр Роберт Фіцо негайно ж звинуватив його у розігруванні націоналістичної карти та змаганні з консервативною угорською опозицією в критиці Братислави.
Історія хвороби довга, але вже давно напружені стосунки різко погіршали після зміни уряду Словаччини в 2006 році. Тоді нею почав керувати популіст Роберт Фіцо, а коаліційним партнером він обрав націоналіста і, як кажуть угорці, "запеклого мадярожера" Яна Слоту, главу Словацької Національної Партії.
Слота уславився численними антиугорськими виступами. Він розповідав, як слов’янська кров цивілізувала "монгольських малярів", а угорську національну меншину називав "раковою пухлиною у тілі словацького народу". Проте коли 9 травня Слота публічно назвав засновника Угорської держави короля Стефана І Святого "клоуном на коні", Будапешт мусив відреагувати.
Минулого тижня МЗС викликало посла Словаччини. Будапешт дорікнув прем’єрові Фіцо не лише браком реакції на нахабство Слоти, але й тим, що він сам по суті справи лякає словаків Угорщиною. Фіцо нещодавно заявив, що коли опозиційний консервативний Фідес виграє вибори в Угорщині, то варто сподіватися повернення націоналізму та екстремізму в контактах із Братиславою.
Історія здавна кидає тінь на стосунки між Угорщиною і Словаччиною. Словаки не можуть забути, що після 1867 року, в часи Австро-Угорщини були частиною Угорщини. Вони кажуть, що угорці їх денаціоналізували. Угорці ж закидають дискримінацію півмільйонної угорської національної меншини.
Словаки звинувачують угорців у тому ж, наводячи приклад "Словацького Дому" в місцевості Пілішсенткерест (словацькою Млинки), який місцева влада хоче відібрати в організації словацької меншини. Словаки також звинувачують Угорщину у відмові від діалогу і не хочуть розмовляти про зростання угорського екстремізму, виявом якого стао створення крайньо правої парамілітарної організації Мадяр Ґарда [Magyar Gárda, Угорська Варта].
Словацькі експерти кажуть, що не лише словаки грають на націоналістичній ноті, використовуючи чвари для внутрішніх політичних цілей. Боротьба за угорську честь може допомогти Дюрчаню, який очолює уряд меншості, відвернути увагу від внутрішніх труднощів.
Іван Баба, керівник угорського аналітичного центру Budapest Analyses заперечує: "В словацькому уряді не бракує політиків, які поводяться як діти". Він вважає, що винен популізм політиків, натомість фатальні стосунки між політиками не впливають на стосунки між суспільствами.
На думку угорського соціал-демократа, депутата Ґабора Гарша, ненормально, що партнери по ЄУ та НАТО, сусідні країни, пов’язані численними інтересами, сваряться через історію. Гарш вважає, що угорський прем’єр не повинен реагувати на провокації Слоти і поїхати до Словаччини, щоб нарешті почати переговори: "Краще важка розмова, ніж її уникання".

Jacek Pawlicki, Gazeta Wyborcza
20 травня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини