Міжнародний День музеїв на Закарпатті відзначили по-європейськи…

Надзвичайно широкою, розмаїтою та яскравою була святкова програма відзначення Міжнародного Дня музеїв, основне дійство якого розпочалося у древніх стінах одного з найвеличніших замків Західної України - Мукачівського «Паланку».

   Символічно, що масштабне культурологічне дійство співпало по часу з відзначенням Дня Європи та 1114 річниці від дня заснування міста над Латорицею. Саме на це, найперше, звернув увагу в.о. Мукачівського міського голови Золтан Лендєл, відкриваючи урочистості, що проходили на замковому майдані біля пам’ятника князю Федору Корятовичу.
    Багаточисленних учасників, організаторів та головних «винуватців» торжества – музейних працівників нашого краю, - щиросердечно вітали керівники обласної влади, Міністерства культури та туризму України, поважні зарубіжні гості, відомі митці Закарпаття…
    Дійсно, Україна по-праву пишається своїми музеями, які становлять вагому частку культурної спадщини всього людства. Саме завдяки музейним працівникам збережено безцінні духовні цінності української держави. В усіх країнах світу на всіх континентах нині найвідоміші музейні зібрання є справжньою гордістю держав, їх святою духовною скарбницею.
    Культурна спадщина має своїм джерелом минуле, звернена у майбутнє, а сповна належить сьогоденню.
    На цьому наголосив заступник голови облдержадміністрації, депутат обласної ради Михайло Попович, вітаючи працівників та всіх причетних до музейної справи.
    А заступник голови обласної ради Василь Брензович у своєму вітальному слові, зокрема, зазначив: «Дуже добре, що нинішнє свято за сприяння народного депутата України Василя Петьовки та ініціативи обласного управління культури відбувається у древніх стінах з одного з найвеличніших замків Західної України – Мукачівського «Паланку».
    Доречно згадати, що стараннями обласної та Мукачівської міської влади, ініціативності та активній позиції молодого, енергійного директора Дмитра Гаваші в замку послідовно і успішно здійснюється реконструкція. Зрозуміло, що попереду ще багато напруженої роботи та, головне, що справа зрушилася з місця, є відчутні і помітні зміни.
    А завдяки проведенню таких знакових акцій як відкриття виставки всесвітньо відомого живописця Міхая Мункачі в присутності Президента України Віктора Ющенка та Прем’єр-міністра Угорщини Ференца Дюрчані зросла популярність Мукачівського замку «Паланок», його міжнародний престиж та визнання.
    Принагідно зазначу, нещодавно, наприкінці лютого ц.р., у Львові відбулася зустріч голів обласних рад Західних регіонів України ( у якій, до речі, взяв участь і голова обласної ради Михайло Кічковський), присвячена питанням збереження та відродження дорогоцінної історичної спадщини: замків та пам’ятників архітектури. Символічно, що тоді керівники представницької влади шести Західних областей України ухвалили Декларацію щодо підтримки ініціативи громадських організацій та проголошення 2008 року - Роком замків Західної України.
     Гадаю, що ця подія також додасть нашому святу урочистості та суспільно-культурної значимості.
Шановні учасники та гості свята!
    Саме ви, працівники музейної ниви, покликані надійно зберігати , поповнювати та гідно представляти безцінні історичні скарби мистецтва і культури нашого славного роду з метою духовного та культурного збагачення як нинішнього так і прийдешніх поколінь рідного Закарпаття.
Безперечно, ми глибоко усвідомлюємо, наскільки велика відповідальність покладається на вас, аби зберегти усе багатство історично-культурної спадщини. Завдання дуже складне, особливо враховуючи недостатність фінансування, а подеколи, в минулі часи – і відверте нехтування музейною справою з боку центральної влади. Але ці унікальні пам’ятки історії потрібно не тільки берегти й охороняти. Я переконаний, що сьогодні музеї не тільки і не стільки є місцем зберігання реліквій та мистецьких цінностей, місцем для наукових досліджень, наскільки мають стати популярними осередками і справжніми пропагандистами культури. Тому потрібно в стінах музею проводити більше різноманітних і цікавих заходів, подібних сьогоднішньому, аби заохотити до відвідування і наших співвітчизників, особливо молодь, і зарубіжних туристів. Ось чому у контексті нинішнього часу слова та позиція президента України В.А. Ющенка: «Ми не є сусідами, ми є центром Європи!» зобов’язують нас до культурних надбань, музейних цінностей наших попередників ставитися нарешті, справді по-європейськи, працювати в цьому ключі планово, послідовно, цілеспрямовано».

    Учасників та гостей свята також вітали начальник відділу Міністерства культури та туризму України Валентин Дудка, начальник управління культури ОДА Юрій Глеба, голова обкому профспілки працівників культури Наталія Товтин, народний художник України, академік, лауреат Державної премії ім.Т.Г. Шевченка Володимир Микита та відомий канадський бізнесмен, голова світової Академії русинської культури Степан Чепа, які разом подарували Мукачівському замку-музею картину.
    Великій групі музейних працівників були вручені почесні відзнаки обласної ради, облдержадміністрації, Міністерства культури і туризму України та обласного управління культури.
    Відтак, подвір’я середньовічного замку «Паланок» перетворилося на імпровізовану сцену, де свою майстерність демонстрували народні умільці: майстри ковки монет, кераміки, інших жанрів народно-прикладного мистецтва. Загальне захоплення сотень відвідувачів викликали і лицарські бої на ристалі, а завершилося це яскраве свято великим танцювальним балом.

Владислав Бильов , сайт Закарпатської обласної ради
19 травня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини