Вуйко Йой з ужгородського Сканзена. "Україна молода" про нову книжку Галини Малик

Протягом життя людина повертається поглядом до дитинства, роздивляючись там і бруньки розквітлого надалі таланту, й викопуючи корені зла, які не вдалося подолати.

Вуйко Йой з ужгородського Сканзена. "Україна молода" про нову книжку Галини Малик

Творчість популярної письменниці Галини Малик є витонченим зразком занурення у лабіринти дитячої психології, хоча на поверхні її книжки виглядають феєричними казками.. Але першою чергою кожний твір Галини Малик є яскравою літературою, що осмислює дитячий світ ніби очима маленької людини або підлітка, народженого у реаліях інформаційної доби з усіма її здобутками і втратами. У новій казці «Вуйко Йой і Лишиня» Галина Малик й далі грається у фентезі, вже досконало опанувавши літературними можливостями жанру. Попередні книжки «Злочинці з паралельного світу» й «Злочинці з паралельного світу-2», раніше визнані лауреатами «Книжки року», засвідчили руку майстра, гарний смак до слова, мудрість спостерігача, педагога й психолога.
«Вуйко Йой і Лишиня» — це фентезі для найменших. І як належить, тут переплетені фантастичні й реальні події, персонажі, етнографічні й сучасні артефакти, життя природи й урбаністичного світу. Усі елементи гармонійно взаємодіють і, на диво, не заважають співіснуванню одного з одним.
Галина Малик спрямовує потяг дитини до самопояснення світу у бік добра й шляхетного ставлення до оточуючих. Її герої уважні до друзів-приятелів, до рослинтварин — на відміну від аґресивно-комп’ютерних образоформул. Письменниця пропонує вирішення проблем не через війну кіберґо-трансформерів (руйнування заради спасіння), а через розуміння/підтримку/допомогу всім, хто поруч. І головне — через думання, як пошук розв’язання проблем (через подолання лінивостінебайдужості).
Головний герой — Вуйко Йой — не менш симпатичне створіння, ніж Карлсон, Вінні-Пух чи Дядечко Ау. Але — з яскраво вираженим ніжним карпатським серцем (і обличчям). А також чутливістю до природи: «Вуйко Йой навіть бачив, якого кольору ті пахощі. М’ята пахла ніжно-салатово. А чебрець мав запах червоний у чорну крапочку — мов крильця у сонечка». Від усіх згаданих популярних героїв він відрізняється повною відсутністю егоїзму й агресії, а також шляхетним способом спілкування з неказковим дорослим світом.
Вуйко Йой начебто й дорослий вуйко, а втім дуже нагадує хлопчика — такого собі маленького філософа, часом мудрішого за дорослих. Він захоплено сприймає світ і водночас прагматично розраховує кожну свою дію; болісно переживає проблеми друзів і — знаходить їм раціональне вирішення. Йой виховує маленьких приятелів без фанатизму-дидактизму, розповідаючи їм доречні до ситуації казки (вельми ефективна й водночас нетравматична для дитячої психіки методика виховання).
У казках Галини Малик мешкає різний лісоворічково-луговий «люд». Є навіть цвіркун — великий артистскрипаль Лишеня і гном Рукасель (чуєте, як авторка грається словами, — Рукасель-карусель, Лишеня — лиши ня?) А от що таке Вуйко Йой? Читайте книжку!
А ще Галина Малик знайшла природне середовище для подовження життя в сучасному урбаністичному світі казковим істотам — Сканзен, тобто етнографічний музей просто неба (саме туди й переселила своїх героїв, де вони почуваються комфортно).
Особливість авторського стилю й найсильніша риса письменниці — ГРА. Галина Малик з насолодою грає у літературу, у фентезі, у слова, у стилістику й колористику, — і водночас затягує до своєї гри читача. Причому дорослого навіть швидше, ніж дитину. Психологія гри відкриває вихід у творчість. «Вуйко Йой і Лишиня» — книжка для читання із смакуванням кожного рядка. Із насолодою від захоплюючепригодницького сюжету, зворушливолагідних і водночас кумедних образів, від ненав’язливого національного ландшафту, на якому розгортаються події, від соковитого аромату власне української мови із легким закарпатським акцентом.
До задоволень варто додати й вишуканий смак художниці Тетяни Ніколаєнко і дизайнера Ольги Даниленко, які доповнюють асоціативний ряд образного строю текстів, залишаючись при цьому високим зразком ілюстраторського мистецтва.
...Вуйко Йой і Лишеня, Мишеня, Яке Не Хотіло Вирости, і пуголовки Кося й Кася, і всівсівсі — кличуть до Сканзена.

Галина Родіна, "Україна молода"
17 травня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини