Діти війни: Компенсація за нещасливе дитинство

Сьогодні в Закарпатті проживають 137 тисяч 326 громадян, які мають статус дітей війни. Найбільше їх у Мукачівському, Іршавському, Виноградівському, Тячівському районах та місті Ужгород. З кожним роком кількість дітей війни в області збільшується: на облік беруть все нових громадян, які з тих чи інших причин не знали про законодавче визнання такої категорії людей.

Скажімо, ще два роки тому на Закарпатті було зареєстровано 104 тис. 225 таких осіб, нині - майже на 33 тисячі більше. Хто вважається дитиною війни, якими правами і пільгами користуються такі люди – на ці та інші запитання наш кореспондент попросив відповісти начальника головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Віктора Мацолу.
– 18 листопада 2004 року був прийнятий Закон України "Про соціальний захист дітей війни", – розповідає Віктор Васильович. – І це справедливо: держава вирішила віддати належне колишнім дітям, які пережили всі тяготи війни – голод, холод, розруху, горе від втрати батьків  та близьких, знущання окупантів. Отож цілком справедливо бодай на старості надати цим людям хоч якусь компенсацію за їхні страждання воєнного часу. Прикінцевими положеннями згаданого закону визначено, що він набере чинності з 1 січня 2006 року.
Дитиною війни, пояснює Віктор Мацола, вважається особа, якій на час закінчення Другої світової війни (2 вересня 1945 р.) було менше 18 років. Причому норми закону поширюються тільки на тих, хто у даний момент є громадянином України. Закон визначає основи соціального захисту дітей війни та гарантує соціальну захищеність через надання їм певних пільг і належного рівня державної підтримки.
Для дітей війни передбачені такі пільги: право на перевагу залишення на роботі під час скорочення чисельності або штату працівників; використання чергової відпустки у зручний час, надання додаткової відпустки без збереження заробітної плати строком до двох тижнів на рік; виплату допомоги по тимчасовій непрацездатності в розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати, незалежно від стажу роботи; першочергове відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва та городництва; безплатний проїзд всіма видами міського пасажирського, автомобільним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських маршрутів у межах області за місцем проживання; право на 25-відсоткову знижку під час оплати  комунальних послуг (газ, електроенергія тощо) у межах середніх норм споживання.
Для внесення інформації у базу даних Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги, особам, на яких поширюється чинність Закону "Про соціальний захист дітей війни", необхідно подати в управління праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації пільговика такі документи: копію паспорта, ідентифікаційний номер Державного реєстру фізичних осіб – платників податків та інших обов'язкових платежів, довідку з місця проживання про склад сім'ї та характеристику житлового приміщення.
Закон передбачає такий порядок посвідчення права особи на відповідні пільги: у пенсійних посвідченнях проставляється штамп, який  і засвідчує належність тієї чи іншої особи до категорії дітей війни. Згаданий штамп проставляється на підставі свідоцтва про народження та паспорта громадянина України регіональними органами (закладами) праці та соціального захисту населення за місцем проживання осіб, які належать до категорії дітей війни.
Багато запитань, зауважує Віктор Мацола, виникає у зв'язку з 30-відсотковою доплатою: тривалий час вона не виплачувалася. Справа в тому, що Державним бюджетом України на 2006 і 2007 роки було обмежено пільги, передбачені для дітей війни. З цього року запроваджена  надбавка у розмірі 10 відсотків від прожиткового мінімуму, встановленого для непрацездатних осіб: з 1 січня ц.р. – 470 гривень, з 1 липня – 482 гривні, з 1 жовтня – 498 гривень.
– До речі, – каже на завершення Віктор Мацола, – введені і надбавки для жертв нацизму: вони отримають доплати у розмірі 25 відсотків від прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, котрі втратили працездатність.             

Підготував Ярослав Ядловський
15 травня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 11
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини