"Uzhgorod Open": Спорт, престиж, шоу — рецепт не лише для спортивних танців

Міжнародний турнір зі спортивного танцю «Uzhgorod Open» можна без всяких сумнівів назвати найкращим змаганням, організованим на теренах області. Рецепт успіху полягає в трьох головних категоріях — спортивному факторі, престижності змагання і організації справжнього шоу. Ці категорії можна розкласти й в іншій послідовності, однак всі вони необхідні для того, аби турнір вдався.

СПОРТ
Змагання мусить бути цікавим стосовно спортивного плану. Тобто, коли їдеш кудись, то хочеш не лише позмагатися з сильними суперниками (хоча і це також важливе), а й отримати якісь бонуси — рейтингові очки, трофеї, грошові винагороди, рекламні контракти тощо... Стосовно цього в ужгородського турніру все в порядку. Для всеукраїнського рівня (тобто для спортсменів із цілої України) це просто знахідка: масовість змагання (700 пар!) приводить до того, що в клубів чи міст практично немає обмежень щодо кількості учасників, яких можна заявити. Різноманітність вікових категорій та програм (21 категорія!) також впливає на бажання клубів зі сходу і заходу їхати до нас. Підкуповують і велика конкуренція в кожній групі, неупереджене суддівство та рейтингові очки як до національного рейтингу, так і до міжнародного. Найбільше турнір зацікавив представників Молдови, котрі приїхали в бо-йовому складі й вибороли командне перше місце, завоювавши 28 нагород, 14 з яких були золотими! Успіх молдавської школи танцю пояснюється тим, що в наших сусідів ведеться серйозна робота на популяризацію цього виду, залучаються тренери з пострадянського простору й, відповідно, чималі кошти. Другими в спортивному плані були представники Чернівців, які також славляться своїми танцювальними традиціями. Вони вибороли 17 медалей (8 золотих).
Господарі ж, які були представлені парами трьох клубів — «Грація», «Глорія», «Престиж», вибороли 5 медалей, одне золото, а у підсумку 6—7-ме командне місце. Найбільше очок Закарпаттю принесла пара Вероніка Мишко—Володимир Лятов. Найвищим досягненням стали відбіркові старти за право представляти Україну на Кубку Європи по 10 тан-цях. З цим наша зіркова пара впоралася на відмін-но: путівка була одна і ли-ше золото дозволяло поїхати у вересні до Фінляндії на європейський фінал.
Ще дві нагороди виборола пара Богдан Штефанюк—Аліна Соколова («Гра-ція»), які посіли в категорії юніорів (1993—1994 рр.н.) першу сходинку в стандарті й третю в латині. Бронзу також завоювали представники «Престижу» Валентина Шитів та Роман Пинзеник.
ПРЕСТИЖ
Стосовно престижу, то тут слід працювати довго й наполегливо. Втім минулорічне змагання, яке також пройшло на найвищому рівні, стало хорошою рекламою. До того ж воно включене до офіційного графіка змагань Міжнародної федерації танцю. Тож кожен тренер та спортсмен, плануючи підготовку на рік, враховує можливість поїздки до Ужгорода. Цього разу столицю Закарпаття відвідали представники 15 країн, зокрема Бельгії, Австрії та Німеччини. І це все зважаючи на те, що графік проведення «Uzhgorod Open» майже збігався з графіком не менш потужних змагань у Росії та Румунії. Якщо ж говорити про популярність серед українських спортсменів, то турнір входить до топ-10 бажаних змагань для найсильніших танцюристів країни. Престижність і перспективність цього змагання зрозуміли й спонсори, які разом із тренерами «Грації» взяли посильну участь в організації змагання. Генеральним, як і торік, залишився «Єврокар», головними спонсорами виступили юридично-консалтингова фірма «Пріоритет», мережа заправок «Окко» і ще, напевно, з десяток фірм, які сприяли успішності заходу. Честь їм і хвала, адже престиж регіону й України загалом то важлива справа. Якщо б так фінансувався і організовувався розвиток цього виду спорту в області взагалі, а не лише в час великих подій, тоді б і кількість спортсменів найвищого рівня зросла, і не міняли б нас на фінансово потужніші області, і відповідний зал для тренувань наших зірок знайшовся б...
ШОУ
Щодо цього організаторам легше, адже спортивний танець — це вже шоу грації, рухів, артистизму. За таким видовищем можна спостерігати годинами! До того ж глядачів балували різноманітністю танців і програм — від класики до запальної латини. Танцюристів можна було бачити і на величезному проекторі на центральній стіні залу. Вражали грим та костюми акторів-танцюристів, адже це також частина спортивного шоу. Цікаво було побачити виступ як найменших учасників, що лише пробують себе на великій сцені, так і вже досвідчених пар, які змагаються на найпрестижніших світових змаганнях. До речі, залікові рейтингові бали турніру збільшилися через участь у них двох пар із першої п’ятдесятки світового рейтингу.

Тарас Ващук, РІО
11 травня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Спорт

10:33
На Ужгородщині затримали наркоторговців
20:27
Кіберполіція заблокувала Telegram-канал, що лякав терактами в школах Мукачева
12:46
Закарпатці повернулися з нагородами з чемпіонату України з пауерліфтингу
20:42
В Ужгороді відбувся турнір пам'яті полеглого захисника Данила Богуславського
10:38
/ 6
Зимова першість Закарпаття з футболу: блокпостів біля стадіонів не буде, але й "ухилянтів" не прихищатимуть
10:28
/ 1
Стадіони у Минаї та Ужгороді допущені до УПЛ, хоча освітлення відсутнє
11:24
/ 3
5 організаторам підпільних гральних клубів на Закарпатті повідомили про підозру
20:53
/ 5
Закарпатська облрада просить УАФ дозволити й надалі проводити футбольні матчі на стадіонах "Авангард" та "Минай-Арена"
23:48
/ 4
Вартість встановлення освітлення на стадіоні "Минай Арена" сягне близько 16 млн грн
16:36
/ 1
На Закарпатті за допомогою квадрокоптера "вичислили" двох "ухилянтів"-"плавунців"
11:19
/ 9
УАФ заборонила матчі на "Минай-Арені" та "Авангарді" в Ужгороді до встановлення освітлення
23:41
Результатом благодійного забігу до Дня Святого Миколая в Ужгороді стали зібрані майже 40 тис.грн
12:41
/ 2
ФК "Минай" втратив ключових футболістів – Любеновіч
17:02
/ 1
Військовослужбовець із Закарпаття Андрій "Бродяга" Ткачук здобув "бронзу" Чемпіонату світу з бігу на 24 години
14:00
/ 3
За останні 2 дні "Минай" покинули вже 5 гравців
16:55
Закарпатський Воловець прийме Кубок України з армреслінгу
11:36
Закарпатські пауерліфтери повернулися з кубка України з медалями і навіть рекордом
15:20
Матч "Минаю" з "Динамо" в Ужгороді перенесено на весну через повітряну тривогу та відсутність освітлення на стадіоні
16:09
У Мукачеві відбулися змагання з художньої гімнастики "Мукачівська зірочка"
16:46
Мукачівці долучилися до забігу проти насильства
11:39
/ 1
Поліція розповіла про обставини зіткнення легковика, вантажівки, мікроавтобуса і велосипедиста у Вонігові на Тячівщині
10:40
/ 1
У Мукачеві сьогодні стартують чемпіонат Закарпаття та відкритий Кубок Мукачева зі змішаних єдиноборств (ММА)
21:07
Мукачівець вдало виступив на "Biegu Niepodległości" в Польщі
09:54
/ 1
9-річний хлопчик з Закарпаття встановив світовий рекорд у гирьовому спорті
17:49
/ 1
Перший благодійний Krayna Uzhhorod Half Marathon зібрав понад 316 тис. грн гривень на підтримку ЗСУ
» Всі новини