«Україні слід говорити про Другу світову, а не Велику Вітчизняну»

Саме сьогодні — в день, коли Європа відзначає завершення най­страшнішої війни, — Омелян Довганич відзначає 78–річчя. Його ця війна теж обпекла — за кілька місяців до перемоги над фашизмом у концтаборі загинув батько. Ми говорили з доктором історичних наук, одним із найавторитетніших закарпатських істориків про уроки історії, які відчуваємо досі.

Омелян Довганич
Омелян Довганич

Оборонці Карпатської України були серед перших, хто збройно виступив проти гітлерівської коаліції
— Пане Омеляне, ви довгі роки досліджуєте історію Закарпаття періоду Другої світової війни...
— Тому що це — ключовий момент в історії нашого краю ХХ століття. А якщо подивитися ширше, то, можливо, і всієї тисячолітньої історії українців Закарпаття. Адже Друга світова війна та проблеми, з нею пов’язані, — це і події Карпатської України, й угорська окупація, і бойові дії, й антифашистська боротьба, і нарешті — возз’єднання з Україною. Ці події докорінно змінили всю подальшу історію краю.
Щодо мене, то тут відіграв свою роль і особистий момент. За те, що батько співав українські пісні, угорці взяли його під поліцейський нагляд, потім відправляли з одного концтабору до іншого. Врешті–решт слід його загубився. Я пообіцяв собі, що знайду місце батькової загибелі. Аж через 29 років безперервних пошуків і листування я відшукав, що українець Дмитро Довганич із села Нижнє Селище помер у концтаборі міста Шимберг (Німеччина) навесні 1945 року. Німці в документації були великими педантами.
— Ви постійно користуєтеся терміном «Друга світова війна», хоча нині ще багато хто вживає назву «Велика Вітчизняна»...
— Залежить від того, що розуміти під «Вітчизняною»? Одна річ — СРСР, інша — Україна. Як тут не згадати таємну постанову 1945 року народного комісара внутрішніх справ Берії та наркома оборони Жукова про виселення з України всіх українців, які жили під фашистською окупацією. На щастя, не вистачило ешелонів.
Україна найбільше з усіх республік постраждала в цій війні. Нині називають цифру 8 мільйонів людських втрат. Але ці жертви великою мірою були спровоковані недолугим веденням війни центральним командуванням і урядом. Хоча Київський військовий округ був одним із найбільших у Європі. Німеччина не мала такої армії, яка була в Радянському Союзі на початок війни.
Увесь світ називає цю війну Другою світовою, бо до неї було втягнено цілі континенти. Кажучи про Україну, можемо говорити про радянсько–німецьку війну в рамках Другої світової.
Що ж стосується Закарпаття, то воно опинилося в центрі глобального європейського конфлікту ще в березні 1939 року, за два роки до нападу Гітлера на СРСР. А широкі бойові дії сягнули Закарпаття аж восени 1944–го, під час визволення Центральної Європи.
— Пригадую, що ще в перші роки незалежності День визволення України від фашизму святкували 8 жовтня, якось забувши, що Закарпаття — найзахіднішу область України — було визволено на 20 днів пізніше. Потрібне було не одне звернення закарпатців, аби історичну помилку виправили. А як із початком Другої світової війни? Коли вона почалася для України?
— Я розумію, що ви натякаєте на окупацію Карпатської України хортистською Угорщиною. Так, саме з цього моменту можна починати відлік бойових дій українців в останній світовій війні. Але історики різних країн все–таки зійшлися на тому, що початок Другої світової слід вести від нападу Німеччини на Польщу 1 вересня 1939 року.
Що стосується Карпатської України, то справді її оборонці були серед перших, хто зі зброєю в руках виступив проти гітлерівської коаліції. Після війни в Іспанії 1936—1939 років це був другий випадок. У той час, коли чехи в Празі плакали від безсилля, дивлячись, як їхньою столицею марширують німецькі солдати, карпатські січовики вмирали під Хустом, захищаючи свою столицю від угорського агресора. Але це був локальний конфлікт за мас­штабами всієї Європи. Хоча в історії українського народу він матиме неминуще значення.
— Деякі історики нині твердять, буцімто ніякої окупації Карпатської України не було...
— Окупація — це збройне поневолення. Те, що збройна боротьба була, і були законообраний парламент та президент Карпатської України, які відхилили ультиматум Угорщини, — беззаперечний факт.
За сьогоднішніми неповними даними, загинуло близько 200 оборонців та активістів Карпатської України. Це ті, чиї імена встановлені. Але відомо, що кілька великих груп полонених січовиків розстріляні на тодішньому польському кордоні в Карпатах, зокрема біля Верецького перевалу. Як правило, це були галичани, які часто користувалися псевдонімами, уникаючи репресій щодо родичів у Польщі. Ясна річ, що ніяких документів розстріляних ніхто не фіксував. Більше того, навіть місце їхнього поховання ретельно маскувалося, аби й сліду не залишилося. Тому повної картини ми досі не знаємо.
«Нова Європа» на Закарпатті будувалася так, що було репресовано 183 тисячі чоловік, з яких 114 тисяч загинуло. Були навіть заборонені слова «українець» та «Україна».
У прагненні возз’єднатися з Україною збіглися всі головні тогочасні політичні напрями Закарпаття
— За роки незалежності закарпатськими істориками багато чого зроблено. Які міфи розвінчано? Які «білі плями» вже досліджено?
— Відомо, що основу Чехословацького військового корпусу в СРСР становили закарпатці. Вони нелегально переходили угорсько–радянський кордон з 1939 року, уникаючи мадярських репресій. Але жодним словом не згадувалося, що майже всі вони були репресовані совєтським режимом і сиділи в сталінських таборах. Чимало з них там і загинуло. У книжці «Реабілітовані історією» ми наводимо прізвища 8621 закарпатця, які були репресовані за роки СРСР. Але є ще й не реабілітовані!
Нічого не говорилося про антисовєтське підпілля, яке було на Закарпатті, про УПА та ОУН, хоча людей за це судили і навіть розстрілювали. Я нарахував близько 30 молодіжних антирадянських груп і організацій, над якими відбулися суди. Хто про це знав?
Пишучи про комуністичне підпілля часів угорської окупації, жодним словом не згадували про таке ж українське націоналістичне підпілля, про відомий процес «Ковнер» 1942 року над сотнями молодих патріотів. Вивчаючи архіви в радянські часи, я натрапив на ці документи і побачив серед «ковнерівців» свого колегу по Ужгородському університету професора Василя Худанича. Але оскільки існувала сувора заборона на цю тему, то я йому зізнався про це аж через 20 років.
А хто знав, що репресували навіть делегатів І з’їзду народних комітетів Закарпатської України? Сьогодні вони голосували за возз’єднання з радянською Україною,а завтра їх відправили в табори. Таких було 25 чоловік. Ще півсотні делегатів ніколи ніде не згадували, бо вони були в буржуазних партіях чи служили в угорській армії тощо.
— Сьогодні дехто хотів би переглянути і сам процес возз’єднання...
— Ні, загальна думка істориків не змінилася. Та й не могло бути великої переоцінки. Просто прагнення закарпатців збіглися з тогочасними політичними обставинами. У споминах русофіла Мондича є дуже гарна думка: «Іншого виходу (окрім возз’єднання) у нас нема. Якщо проґавимо момент тепер, то другого будемо чекати ще тисячу років». І це писала людина, яка знала, що таке СРСР та «СМЕРШ», і втекла на Захід.
У прагненні возз’єднання всі головні тогочасні політичні напрями — свідоме українство, комуністи, русофіли — зійшлися в одному керунку, східному. Тому й був такий ентузіазм і така народна підтримка. Цікаво, що коли проаналізувати партійну приналежність делегатів першого з’їзду народних комітетів, то комуністи були в меншості.

Олександр Гаврош, "Україна молода"
09 травня 2008р.

Теги:

Коментарі

Юрій 2008-05-15 / 13:55:00
П. Джордж, Ваше запитання, очевидно, стосується не тільки п. Довганича. Практично всі ці "світила" вчилися чому небудь і як небудь при СРСР, за державний (народний) рахунок отримали "корочки", а тепер жирно, харкаючи плюють в криницю, з якої пили.

джордж 2008-05-14 / 20:07:00
Було б дуже цікаво знати,як в радянські часи Довганич вів себе в відношенні до влади, як називав війну, на які теми писав дисертації на здобуття своїх наукових робіт, чи був репресований за свій патріотизм з яким він сьогодні так пишається,чи добився б своїх посад не будучи в лавах КПРС. Якщо хтось знає його славне минуле детальніше-прошу висвітлити це,щоб знали всі.

Адмін 2008-05-13 / 21:14:00
SmoothCriminal. Ваші коментарі могли видалити випадково, оскільки зараз на сайт масово хлинули спамові коментарі, які не відсіваються фільтрами. При ручному видаленні під "гарячу руку" могли попасти і ваші пости, оскільки ваш англомовний нік візуально подібний до тих, що видаляються.


Якщо таке мало місце, просимо вибачення за це непорозуміння.

SmoothCriminal 2008-05-13 / 20:33:00
До Адміністрації.



Що ж до останнього абзацу мого попереднього посту, то в мене є підстави, бо мої пости раніше видалялися незалежно від змісту — чи це були коментарі по суті, чи відповіді іншим учасникам, чи лінк на ресурс, який повнішою мірою міг би розкрити обговорюване питання... Тому, підставу для песимізму я маю.



А Рєстрація реально зменшить вам обсяг роботи, це очевидно як білий день. І менше писатимуть флуду, якого тут до блуду :). Бо перелогінюватися набридне навіть найзятятішим дискусантам... ;)

Клуб "Не люблю Украину" 2008-05-13 / 20:31:00
Не люблю Украину, потому что:http://unian.net/rus/news/news-250748.html

Юрій 2008-05-13 / 15:50:00
Щодо можливості сприйняття галичанами тієї війни як громадянської. З приходом Радянської влади (сталінського режиму,якщо для Вас так зрозуміліше) тут розпочалися ті ж процеси "загострення класової боротьби", які в СРСР проходили більше 10 років. До 22 червня 1941 року вони не тільки не припинилися, а навпаки, загострилися. Добавилися міжнаціональні прблеми, які на протязі майже 10 років спричинили те, що зараз називається "етнічними чистками".

Юрій 2008-05-13 / 15:40:00
Христос Воскрес! На жаль, воскресло й хамство. П. Оранж, я не ......., а той самий старший чоловік, що пробував знайти порозуміння сторін при обговоренні складних проблем. Тепер по суті. На Галичину Радянська влада прийшла в 1939 році, а на Закарпаття - в 1945-му, після повного входження (приєднання) Підкарпатської Русі до складу СРСР. Таким чином закарпатці в війні приймали участь не як громадяни Союзу, отже їх суб"єктивне сприйняття війни як ІІ світової може бути зрозумілим.

Tibor 2008-05-13 / 14:04:00
Оранжу




Шановний! Українці повинні бути вдячня комунякам. Яка ж була-б Україна, якщо не комуняцкі загарбання на користь українців. Хто ж створив кінці кінців Україну як державу? Я за статус кво, тобто за збереження України в сучасних межах. Але треба знати історію. Україна як держава сформувалась завдяки крмуністичному режиму. І в радянські часи була Українська СРСР і впринципі сучасна Україна правоприємниця УРСР, це факт!

Patriot 2008-05-13 / 11:43:00
Admin.Ja proponuju vvesty registraciju nevidkladno i todi ne bude togo scho vidbuvalosj vchora, koly vykorystovuvaly moje imja.Djakuju.

Адмін 2008-05-13 / 09:22:00
SmoothCriminal. Адміністрація сайту дала відвідувачам ресурсу МАКСИМУМ свободи в розрахунку на їх ЗРІЛЕ ставлення до свободи слова. При цьому вона залишила за собою безумовне право обмежувати (виключно в межах чітко сформульованих "Правил поведінки у рубриці коментарів" ) тих, хто ЗЛОВЖИВАЄ такою свободою. В випадку, якщо така система не виправдає себе, на сайті, як ви і пропонуєте, буде введено обов'язкову РЕЄСТРАЦІЮ. Хотілося б до цього не доводити.

Що ж до останнього абзацу вашого посту, то абсолютно не зрозуміло, звідки підстави для такого песимізму. Ваші коментарі видаляли безпідставно?

SmoothCriminal 2008-05-13 / 01:41:00
Пропозиція до Адміністрації, яка позбавить сайт такої кількості неконтекстних коментарів — Реєстарація. (Хоча, сумніваюся, що вам самим в голову це не приходило, питання тільки от чому ви цього не досі зробите...)



Одразу пропаде проблема з «вкраденими» ніками;



А ще якби була можливість виставляти рейтинг коментаторам «+/-», як це робится на багатьох ресурсах, то взагалі була б казка...



Тільки от я підозрюю, що ви цей коментар зітрете як і багато інших, так і не взявши написане до уваги...

Адмін 2008-05-13 / 00:08:00
Orange 12/05/2008 23:51

orange 12/05/2008 23:35

Orange 12/05/2008 23:30

Олег 12/05/2008 23:25



Коментарі видалено через порушення правил поведінки в рубриці - заборонено використовувати чужі нікнейми.




Шановні, чи не могли б ви пояснити, як ваші коментарі стосуються теми обговорення і чи, на вашу думку, ваша перепалка є цікавою для відвідувачів сайту?

orange 2008-05-12 / 23:11:00
Я би, патріотичний провокаторе, вже нічому не здивувався:))))))))

Patriot 2008-05-12 / 23:05:00
Orange.Vy napevno zabuly sche pro odyn nik-lamanoju rusynsjkoju movoju.

Камуфляжник:) 2008-05-12 / 22:57:00
Что, господин Патриот, похоже вы действительно подпортили себе сегодняшний вечер?

Ничего, в следующий раз будете внимательнее...:)

orange 2008-05-12 / 22:50:00
Псевдопатріоте, ти цю лапшу можеш вішати на вуха кому завгодно, але не мені. Тепер стало зрозуміло, що один твій нік писав латиницею, один(?) українською кирилицею, і цілком ймовірно що інший - ламаною російською з мадярським "акцентом".

От і заплутався в ніках.

З ким не буває? :))))))))))))))))

Patriot 2008-05-12 / 22:37:00
Orange. Tiljky galychanyn mozhe sebe tak vesty jak vy i ce pidkresljuje bagato dopysuvachiv. Z cym vy zrobyty nichogo ne mozhete. A scho b jakosj zberegty oblychja vy i prydumaly tu istoriju z Olegom. Ne ganjba? V mene ne maje kyrylyci bo meni dlja roboty biljsh potribna latynj.

orange 2008-05-12 / 22:26:00
Псевдопатріотові. Ти провокував мене моїм начебто галицьким походженням, ти підписуєшся різними ніками також з метою провокації, що очевидно для всіх - хто ти, чоловіче, в такому випадку, як не провокатор?

Patriot 2008-05-12 / 22:09:00
Orange. Ja vzhe vam pysav scho vam menez rivnovagy ne vyvesty.Mozhlyvo ce vy sami togo olega i prydumaly.Ni razu dopysuvacha z takym imenem ne zustrichav. I vraz pojavyvsja ta sche j sche chosj meni djakuje i pidpysujetjsja moim imenem.Z chogo b ce Orange? Vzagali mene ce zovsim ne cikavytj. Mozhlyvo ja i Jurij i Istvan i inshi dopysuvachi jaki z vamy ne zgodni. Vy prosyly fakty i ja vam jih pryviv, a ce vyklykalo u vas jakusj ne peredbachuvanu reaciju. Dyvno. my tut z vamy i tak nichogo ne vyrishujemo my mozhemo tiljky vyslovyty svoi dumky. Vashu povedinku ja ne hochu navitj kommentuvaty-ce na vahij sovisti.

orange 2008-05-12 / 22:04:00
Дякую, SmoothCriminal

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини