Зарплата в конверті позбавляє багатьох із нас соціальних гарантій — прокуратура Закарпатської області

Органи прокуратури області, здійснюючи нагляд за додержанням Закону України „Про оплату праці", у 2007—2008 роках виявили чимало фактів порушень при оформленні трудових відносин між роботодавцями та найманими працівниками. Про це сьогодні розмовляємо з начальником відділу захисту майнових, інших особистих прав і свобод громадян та інтересів держави прокуратури області Іллею ІЛЬЧУКОМ.

За словами Іллі Михайловича, попри старання прокурорів не вдалося зупинити ріст заборгованості по зарплатах, і найприкріше те, що зростає борг в основному на підприємствах із державними формами власності.
Водночас приховані трудові відносини — виплата зарплати в конвертах, уникнення від сплати обов'язкових платежів, звільнення працівників через два— три місяці без виплати нібито тому, що вони не пройшли випробувальний термін, окозамилювання у звітності набрали масового характеру.
Ілля Михайлович, зокрема, каже, що сам факт того, що сьогоднішні відносини між роботодавцями та найманими працівниками нерідко не відповідають нормам чинного законодавства — не секрет для більшості громадян.
Бажаючи збагатися за будь-яку ціну, окремі працедавці свідомо ігнорують закони, не сплачуючи до бюджету в повному обсязі податок з доходів фізичних осіб.
Деякі суб'єкти господарювання, розраховуючись з найманими працівниками, документально показують виплату мінімальної заробітної плати або її частини для мінімізації податку з доходів фізичних осіб, основна ж доля коштів виплачується в конвертах.
Заробітну плату в конвертах без перебільшення можна назвати однією з найбільших на сьогодні перепон в економічному та соціальному розвитку держави. До того ж, вона позбав-
ляє людину соціальної захищеності.
— Аби захистити трудові права закарпатців, — розповідає «Новинам» Ілля Ільчук, — упродовж останніх двох років прокурорами порушено з цього приводу 11 кримінальних справ, 9 з яких направлено до суду. Прокурори винесли 12 протестів, 33 приписи і подання, 25 з яких розглянуті, а за документами прокурорського реагування притягнуто до відповідальності 82 посадових осіб та приватних підприємців.
— Тож як саме «обходять» закон наші місцеві підприємці?
— До прикладу, розслідуванням кримінальної справи, порушеної Берегівською міжрайонною прокуратурою за ст.172 ч.1 КК України (грубе порушення трудового законодавства) встановлено, що приватний підприємець Г. у квітні минулого року прийняла на роботу в швейний цех 25 працівниць.
Однак трудових договорів вона з ними не уклала, реєстрацію їх у центрі зайнятості не провела, передбачені законодавством платежі та податки до бюджету і фондів соціального спрямування не сплачувала, позбавивши їх соціальних пільг та інших гарантій.
Кримінальна справа стосовно спритної берегівчанки направлена на розгляд суду.
Інший приклад. В Ужгороді приватний підприємець упродовж минулого року, здійснюючи торговельну діяльність у магазині „ABC-Глобус", в порушення закону використовував найману працю 4 працівників без письмового оформлення трудових відносин, виплачуючи їм заробітну плату в конвертах.
Також в обласному центрі підприємець С, надаючи населенню послуги по миттю автомобілів на одній з автомийок міста, використовував найману працю п'яти громадян, з яких двоє — неповнолітні, без оформлення трудових відносин та з іншими порушеннями трудового законодавства.
За цими фактами прокурором міста Ужгорода нещодавно порушені дві кримінальні справи за грубе порушення законодавства про працю.
Розслідування по цих справа* вже закінчено,! вони направлені на розгляд суду.
І зовсім свіжий приклад — у лютому — березні 2008 року приватний підприємець Б. використовував найману працю п'яти працівників, які, надаючи послуги в автомийці „Фаворит" у м.Ужгород, не були офіційно оформлені на роботі, а неповнолітнім хлопцям, крім того, власник «Фаворита» встановив 11-годинний робочий день.
За цим фактом прокуратурою міста 11 березня порушена і розслідується кримінальна справа за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст.172 КК України.
—  Прокурори інших районів так само принципово реагують на виявлення порушень законодавства про працю?
—  Звичайно, всі районні та міжрайонні прокурори провели аналогічні перевірки і, виявивши порушення, притягували винних до різних видів відповідальності.
Ось прокурор Тячівського району ще торік порушив 15 проваджень про адміністративні правопорушення стосовно 15 суб'єктів підприємництва, які використовували найману працю без оформлення трудових відносин.
Винні особи притягнуті до адміністративної відповідальності.
Упродовж цього року Хустсь-кий міжрайонний прокурор Василь Савинець поставив питання про адміністративну відповідальність кількох приватних підприємців, які хотіли зекономити гроші й використовували найману працю громадян без оформлення трудових відносин, виплачуючи їм нелегальну зарплату.
За приписами прокурора права найманих працівників поновлені, а винні особи притягнуті до адміністративної відповідальності.
19 березня прокурор Рахівсь-кого району також порушив справу проти двох місцевих підприємців, котрі не хотіли офіційно оформляти трудові відносини із прийнятими на роботу барменом та продавцем. У зв'язку з чим прокурор району виніс постанови про притягнення цих підприємців до відповідальності.
—  Чим ризикує людина, коли погоджується отримувати заробітну плату в конверті? Які небезпеки очікують такого працівника?
—  Найперше і основне — людина, яка отримує заробітну плату в конверті, позбавлена соціальних гарантій!
Той, хто отримує "тіньову" зарплату, позбавлений оплати тимчасової непрацездатності, включаючи догляд за хворою дитиною, та допомоги по вагітності та пологах; виплати допомоги по безробіттю у випадку втрати роботи; одержання пристойної
пенсії в старості, по інвалідності, та інших випадках, передбачених законодавством.
Крім того, нелегальна робота — це відсутність захисту від незаконного звільнення, гарантії на безпечні й здорові умови праці, гарантованого права на відпочинок.
Хочу наголосити і на такому. Коли людина погоджується отримувати неофіційну зарплату, вона позбавляється виплати втраченого заробітку в зв'язку з втратою працездатності в разі нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання.
Це надзвичайно актуальне питання для Закарпаття. Адже часто неофіційно приймаються люди на небезпечні для здоров'я види робіт. Такі, як пилорами та різні види будівництва.
Наприклад, у березні прокурор Міжгірського району вніс приписи трьом приватним підприємцям про усунення порушень закону та оформлення трудових відносин з громадянами, які працювали у лісопереробних цехах та на пилорамі й отримували заробітну плату „в конвертах", одночасно прокурор виніс стосовно порушників постанови про притягнення їх до адміністративної відповідальності.
—  Як же допомогти тим громадянам, які в силу свого скрутного становища змушені отримувати зарплату в конверті. Що їм потрібно робити, аби змусити свого роботодавця платити гідну офіційну заробітну плату? — Найманому працівникові необхідно зайняти чітку позицію і наполягати на виплаті заробітної плати з дотриманням вимог чинного законодавства, а про факти виплати заробітної плати у конвертах повідомляти органи прокуратури та державної податкової служби.
Завершуючи розмову, скажу, що прокурорські перевірки з цього приводу будуть продовжуватися, а виявлені порушення неодмінно потягнуть за собою невідворотне покарання. Хотілося б також звернутися до закарпатців та нагадати, що зарплата в конверті сьогодні — це завтра життя без гарантій і впевненості.

Розмову вела Вікторія Попович
08 травня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
» Всі новини