Сто перший великий українець: "Друг читача" -- про "Неймовірні пригоди Івана Сили"

Певно, автори нині популярного телевізійного проекту «Великі українці» забули про сто першого знаменитого співвітчизника – засновника закарпатської школи силових мистецтв Івана Фірцака. А дарма, адже пан Фірцак був на початку ХХ століття чемпіоном Європи з культуризму, чемпіоном Чехословаччини зі штанги та боротьби, його виступам аплодували у 64-х країнах світу, а американська преса того часу охрестила «найбільшим силачем століття». В народі ж називали просто, але красномовно – Іван Сила.

Сто перший великий українець: "Друг читача" -- про "Неймовірні пригоди Івана Сили"

Тож так добре, що відомий закарпатський поет Олександр Гаврош і найсильніша людина планети Василь Вірастюк (який минулого року вдруге підтвердив свій титул) узяли недогляд телевізійників під свій патронат! Результатом стала книга для дітей «Неймовірні пригоди Івана Сили, найдужчої людини світу», яка побачила світ у «Видавництві Старого Лева».
Книжка «неймовірних пригод Івана Сили» тільки з першого погляду виглядає надто по-дитячому через яскраву обкладинку, смішні ілюстрації й розкішний великий шрифт. Насправді ж, у ній ідеться про речі, більш актуальні для дорослих: добро і зло, заздрість і доброзичливість, успіхи й поразки.
А ще про те, що всі ці явища мають безліч відтінків, й інколи можуть трансформуватися одне в одне: ненависть у кохання, вороги у друзів… До речі, про трансформування: яскравим його прикладом є і сам автор. Так, відомий автор еротичних поезій Олександр Гаврош завдяки цьому твору розкривається перед нами як цікавий оповідач майже казкових подій історичного характеру. Певно, його шанувальники аж ніяк не розраховували на веселу оповідь для дітей.
«Пригоди Івана Сили» -- звичайна історія про хлопця із незвичайними здібностями, який опиняється в типовій ситуації людини, що приїхала завоювати столицю, а підкорила майже весь світ. Навіть не віриться, що автор переказує реальні події із життя відомого уродженця селища Білки, найсильнішої людини ХХ століття.
До реальних героїв – Івана Фірцака, його дружини – повітряної гімнастки, чемпіона-важковаговика Джона Джексона, королеви Британії Олександр додав кумедних вигаданих персонажів: таємного агента Фіксу, обірванця Міху Голого. Автор так майстерно промалював портрети й характери своїх героїв, що не знаючи справжньої історії українського богатиря, ніколи не здогадаєшся, на кому саме відігралася авторська фантазія.
Епілог по-казковому добрий. Навіть після важкої операції, яку переносить головний герой, він приймає виклик суперника, перемагає у поєдинку і повертається на батьківщину із коханою. Так було насправді, але…
Після серйозної травми Сила, повернувшись додому, потребував лікарського догляду, якого радянські лікарі не могли йому дати. Двері за кордон були зачинені. У реальному житті все закінчилося набагато печальніше….
Але навіщо про сумне? Життєпис Івана Сили виконано легко і майстерно, глузливі ілюстрації книги звабливо припрошують її погортати, прочитати кілька рядків. Запевняю: якщо ви їм піддастеся – не полишите книгу до останньої сторінки.

Іра Татаренко, "Друг читача", №8, 2008 рік
05 травня 2008р.

Теги:

Коментарі

12 2008-05-10 / 12:25:00
Фірцак був свідомим українцем. А його старший син був засуджений і відсидів у сталінських концтаборах за створення ОУН у рідному селі Білки на Іршавщині. Так що не треба українофобам плести усілякі нісенітниці. Краще пишгіть про Бродія і Фенцика.

анонім 2008-05-08 / 09:29:00
Майже все правильно - але І. Фірцак не українець!

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини