Ужгород: Ринок розбрату

Протистояння міської влади і підприємців на ринку ї влади і підприємців на ринку на вулиці Фединця триває вже один рік.

Ужгород: Ринок розбрату

Базар в центрі міста. Ринок прямо на вулиці Фединця існує в місті ще з початку 90-х років минулого століття. Придбати тут можна багато чого – від харчів до одягу. Типовий український ринок, за який розгорнулася запекла битва між владою та продавцями.
Історії протистояння Ужгородської міської ради і підприємців, які торгують на ринку, вже рік. Обидві сторони ніяк не можуть визначити – а що ж має бути на цій території: ринок чи чиста вулиця. Підприємці відстоюють своє право торгувати на цій площі, а міські чиновники хочуть очистити її від базару і зробити з вулиці Фединця проїзну частину. І така ситуація триває ще з лютого 2007 року. Саме 15 числа того місяця виконком Ужгородської міськради ухвалив рішення про закриття ринку. Після цього на базарі заборонили відкривати павільйони. Але виконувати таке розпорядження з підприємців ніхто не збирався. Мотивували це тим, що міські чиновники не мають законних прав, щоб припиняти торгівлю. Тоді ця суперечка мало не переросла в бійку, коли міські чиновники разом з правоохоронцями прийшли демонтувати всі торгові павільйони. Підприємці створили живий ланцюг і не дали знести свої торгові точки. На тому все і закінчилось.
Вже минув рік, а на вулиці Фединця до цих пір розташований ринок. Заступник міського голови Володимир Химинець запевнив, що торгівля на цій території ведеться несанкціоновано. «У них нема жодних документів, тому ведуть свій бізнес незаконно», - вважає міський чиновник. «З таким успіхом можна зробити базар на площі Народній, Поштовій або будь-де». Володимир Васильович розповідає, що ринок створився на початку 90-х, у ті тяжкі для країни часи. Тоді це було викликано споживчою потребою. «Сьогодні рівень життя ужгородців значно зріс і з’явилось багато інших місць, де можна все придбати, ті самі супермаркети», - каже чиновник. За словами пана Химинця, доцільніше на цьому місці було б звільнити територію для проїзду авто та парковки. «Це значно б зменшило кількість транспорту в центрі», - запевняє він.
На ринку підприємці, звісно, обурюються. За словами підприємця і неформального лідера ринку Тамари Кучерявої, люди на ринку не розуміють, за яким законом вони збираються робити там проїзну частину і хто давав їм право виселяти людей з їх робочих місць, коли вони на це мають повне право? «Ми сплачуємо податки, платимо оренду і все в бюджет міста. То що, гроші не потрібні?» - емоційно запитує пані Тамара. За її словами, згідно з договорами на території ринку працюють 280 людей. «І за кожними з них 5 родин, яких треба годувати. Міська рада що хоче, щоб вони стали бомжами?» - дивується пані Кучерява.
Пан Химинець у відповідь запевняє, що ніяких податків ніхто нікому не платить. «Та і кому вони можуть платити, коли комунального підприємства «Ринок-1» не існує», - говорить заступник міського голови. На ринку стверджують зворотне – КП існує, тільки перебуває в процесі ліквідації.
Міська влада апелює до міліції, мовляв, допоможіть нам звільнити територію. Останні виконувати це рішення не хочуть. Начальник ужгородської міліції Йосип Понзель на зустрічі з депутатами міської ради заявив, що для виконання таких дій потрібне рішення суду, якого ще нема. В міській раді не розуміють, яке САМЕ треба рішення суду, тому вважають, що міліція просто виконує чиєсь політичне замовлення, розуміючи, хто є найголовнішим ворогом нинішнього складу міської влади.
Підприємці намагаються все вирішити в правовому полі. 24 квітня має бути чергове судове засідання у Львові. Ця судова тяганина триває вже рік.
Міські чиновники намагалися вирішити це питання компромісом – надати торгові точки підприємцям на інших ринках: в мікрорайонах «Шахта», «Радванка» тощо. Пані Кучерява запевняє, що ніяких місць їм не пропонували, це все неправда. «Якщо ви так хочете зробити цю частину міста гарною, то чому не зробите інвестиції в ринок. Нащо це все руйнувати?» - обурюються підприємці.
На останньому брифінгу в обласному управлінні ветеринарної медицини заступник начальника Зіновій Романович запевнив, що стосовно санітарних норм на ринку все нормально. Проте це не заспокоює простих споживачів. Більшість опитаних людей проти розташування ринку на вулиці Фединця, і мотивують це поганими санітарними умовами.  Хоч, зважаючи на кількість людей на ринку, робиш висновок, що це людей не відлякує.
Останнім часом питання цього базару ще й політизується. Опоненти міської влади не упускають можливості покритикувати їх за це. Під цим приводом намагалися навіть зробити референдум про висловлення недовіри меру Ужгорода Сергію Ратушняку.
Як би там не було, але в цій ситуації обидві ворогуючі сторони налаштовані рішуче. На ринку готуються до нових «барикад і екскаваторів» в разі потреби, міська влада налаштована так само. Володимир Химинець запевняє, що все так не залишиться, ринок все рівно ліквідують. Тож слід очікувати нового розвитку сюжету під назвою «Ринок на вулиці Фединця-2»...

Денис Фазекаш, zakarpatpost
24 квітня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини