"Гідна Україна" представила в Ужгороді результати дослідження щодо стану корупції на українських митницях

Близько третини українських імпортерів та експортерів стикаються з корупцією під час проходження митних процедур. Маленькі компанії частіше стикаються з корупцією при взаємодії з співробітниками митниці, порівняно із іншими підприємствами. З іншого боку, у великих експортерів працівники митниці частіше вимагають хабара, ніж у середньостатистичної фірми. Водночас, українські експортери та імпортери підтримують новітні системи, які наразі впроваджуються в українській митниці для підвищення прозорості та підзвітності митних процедур (єдина митна декларація та нова комп’ютеризована система транзиту вантажів).

"Гідна Україна" представила в Ужгороді результати дослідження щодо стану корупції на українських митницях

Результати опитування: сприйняття корупції
— 61% українських імпортерів та експортерів  вважають, що серед  митних процедур найбільш корумпованими є перетин кордону, в той  час як 52% впевнені, що корупція найбільше розповсюджена на етапі  перевірки митних документів при розмитненні та замитненні товарів та вантажу.
—  Майже половина компаній свідчать, що найбільші проблеми, яких вони зазнають під час взаємодії з співробітниками митниці, пов’язані з надто великою кількістю формальних процедур, перенавантаженням митників та довгими чергами.
Досвід корупції
— Опитування показало, що 31% українських імпортерів та експортерів стикались з корупційними випадками під час взаємодії з митною службою за останні 12 місяців.
— 20% компаній вказали, що працівники митниці вимагали неофіційних платежів, подарунків або послуг, 16% зауважили, що самі пропонували неофіційні платежі, подарунки або послуги.  Використання особистих стосунків зазначили 6% респондентів.
— Здирництво та пропонування хабарів найчастіше трапляються під час перевірки митної документації при розмитненні та замитненні товарів та вантажів (27,8%) та перетині кордону (14,2%).
— Компанії, які використовують особисті зв’язки, легше уникають фізичного огляду товарів чи вантажу при проходженні митного контролю. 
Можливі шляхи зменшення корупції на митниці
— Більше половини респондентів вважають, що спрощення митних процедур найкраще сприятиме зменшенню корупції, слідом йдуть спрощення процедур транзитного та тимчасового імпорту/експорту (39%) та зменшення необхідної кількості документації для оформлення імпорту/експорту (38%).
— 88% вважають, що рівень корупції знизиться, якщо розмір митних зборів буде зменшено на 25%.
Ефективність антикорупційних заходів українського уряду
В Україні зараз здійснюються реформи, що спрямовані на зменшення корупції в сфері митного контролю через підвищення прозорості та підзвітності роботи митниці.
—  70% компаній вважають, що впровадження Єдиної митної декларації, яка працюватиме одночасно в Україні та країнах Європи, здатне знизити рівень корупції на українських митницях.
— 73%  вірять, що інтеграція України в Європейську комп’ютеризовану систему транзиту вантажів (NCTS) зменшить рівень корупції на митниці.
Методологія та аудиторія опитування:
Формальне опитування (414 інтерв’ю) було проведено у всіх 24 регіонах України та Автономній Республіці Крим з керівниками та іншими представниками тих компаній, які безпосередньо взаємодіють з митною службою; якісне дослідження включало експертні інтерв’ю з державними службовцями, брокерами та підприємцями.
Опитування було проведено в листопаді-грудні 2007 року. Загальна мета опитування – оцінити сприйняття та досвід корупції українських імпортерів та експортерів у сфері митного контролю, а також отримати базові показники для визначення впливу антикорупційних заходів, які здійснює уряд в сфері митного контролю. Наступне опитування буде проведено через 12 місяців, що дозволить оцінити ефективність дій українського уряду на шляху до зменшення корупції на митниці.
Інформація про проект «Гідна Україна»
Проект «Гідна Україна» виконується компанією Менеджмент Сістемс Інтернешнл (MSI) у партнерстві з українськими організаціями за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Проект розрахований на два роки і має на меті підтримку незалежного громадського моніторингу й представництво та захист громадських інтересів в пріоритетних сферах боротьби з корупцією, що були визначені Урядом України у програмі співробітництва із Корпорацією "Виклики тисячоліття» (MCC - Millennium Challenge Corporation).

24 квітня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини