За складання іспиту за фальшивими паспортами на стоматфакультеті УжНУ платили по $500 (ВІДЕО)

Під час перевірки документів фахівці Центру тестування МОЗ виявили підробку документів та псевдостудентів.

За складання іспиту за фальшивими паспортами на стоматфакультеті УжНУ платили по $500 (ВІДЕО)

Днями Ужгородський національний університет потрапив у скандал. Під час складання державного іспиту з профкомпетентності "Крок" майбутніми стоматологами цього вишу фахівці Центру тестування при Міністерстві охорони здоров'я України виявили псевдостудентів. Ті за підробленими документами мали намір скласти тестування замість справжніх студентів університету. За свою "роботу" вони брали по 500 доларів.

Як покарали студентів-махінаторів, чи замішані у цьому викладачі університету та чи діють подібні схеми у інших медичних вишах, ТСН.ua розповів заступник директора Центру тестування МОЗ України Костянтин Рибачук.

Корупційний скандал в Ужгородському університеті

Як повідомляють у Центрі тестування при МОЗ України, іспити "Крок" проводять одночасно в усіх вищих навчальних закладах України, які готують фахівців медичної галузі. Це тестування перевіряє рівень професійної компетентності студентів, які навчаються за спеціальностями напрямів підготовки "Медицина" і "Фармація" та лікарів-інтернів. За період навчання студентам-медикам доводиться складати щонайменше три іспити "Крок 1-2-3". Загалом, як показує практика, після "Кроку" відсіюється 10% студентів.

В Ужгородському національному університеті скандал стався коли іспит "Крок-2" (який є складовою державної атестації студентів і складається на випускному курсі) складали майбутні стоматологи. Під час перевірки документів студентів фахівці Центру тестування МОЗ виявили підробку документів та псевдостудентів.

"Ми поїхали до університету з перевіркою, щоб подивитися, як організовується процес складання іспиту у цьому виші. Коли ми почали перевіряти паспорти студентів, які прийшли на складання, ми виявили, що у багатьох документах були вклеєні фото  без печаток, в деяких поверх одного фото було наклеєне інше тощо. Представники Центру зібрали студентів в трьох аудиторіях, поспілкувалися з ними і виявили, що серед них дуже багато підставних", - розповідає ТСН.ua заступник директора Центру тестування при МОЗ  з міжнародного співробітництва, інновацій та розвитку Костянтин Рибачук.

За його словами, фахівці Центру одразу ж викликали правоохоронців, а по їх прибуттю показали їм підроблені паспорти студентів.

"Коли вони виявили масштаби трагедії, мені здалося, вони хотіли все зам’яти, почали телефонувати своїм керівникам. Я особисто зателефонував в Міграційну службу в Ужгороді,її співробітники оперативно прибули і допомогли нам надати розголосу цій ситуації. Далі вже приїхали представники Нацполіції місцевої та областної і склали протоколи", - говорить заступник директора Центру тестування при МОЗ.

Адміністрація Ужгородського університету після такого скандалу мала якось відреагувати і відреагувала – відсторонила від роботи посадових осіб стоматологічного факультету, а вчинок майбутніх студентів-стоматологів назвала "обурливим і неприпустимим".

"Порушено усі засади академічної доброчесності, професійної етики і людської моралі. Такі "фахівці" не можуть асоціюватися з добрим іменем Ужгородського національного університету: у разі підтвердження слідством ознак злочину в їх діях, університет жорстко відреагує та притягне таких здобувачів вищої освіти до відповідальності, передбаченої ч. 6 ст. 42 Закону "Про освіту", - йдеться в публікації на сайті вишу.

В адміністрації університету заявили про проведення службового розслідування випадку на іспиті та  про відсторонення відповідальних за іспит від виконання посадових обов’язків.

"Якщо їхня вина буде доведена в передбаченому законом порядку і встановлена обвинувальним вироком суду, вони будуть звільнені з усіх посад, які займають у підпорядкованому мені закладі вищої освіти", - заявив ректор Ужгородського національного університету Володимир Смоланка.

У ГУ Нацполіції у Закарпатській області за фактом виявлення підроблених документів під час складання студентами державного іспиту відкрили кримінальне провадження за ч.3 ст. 358 Кримінального кодексу України (підроблення документів).

Проблема національного масштабу

У Центрі тестування при МОЗ наголошують, подібні випадки зі складаннями іспитів підставними студентами фіксують чи не в усіх медичних навчальних закладах України. Махлюють не лише з українськими студентами, але й іноземними.

"Це проблема національного масштабу. У нас є медичні заклади, які підпорядковані МОЗу, у  нас є медичні заклади, які підпорядковуються МОНу (зокрема, й Ужгородський університет) і є приватні заклади вищої медичної освіти. У нас є фабрики медичних дипломів. Наприклад, Дніпровський інститут традиційної і нетрадиційної медицини. Це взагалі ТОВ. У нас є Міжнародна гуманітарна академія в Одесі – вони видали близько 400 дипломів без іспиту "Крок" (державна незалежна атестація). Якщо студенти не складають "Крок", їхні дипломи нелегітимні", - говорить Костянтин Рибачук.

Заступник Центру тестування при МОЗ розповідає, що в Україні за такі махлювання покарання як такого немає, а масштаби трагедії у підготовці медичних фахівців в Україні дуже великі. Він впевнений, що треба вирішувати цю проблему на законодавчому рівні і відповідальність за фальсифікації має бути не лише навчального закладу, а й кожного студента, який складає іспити за гроші і того, за кого ці іспити складають.

"Всі мають розуміти, що найвища цінність  - життя і здоров’я людини. Ми проводили аналітику – від одного неякісного лікаря, якого ми випускаємо з медичного вишу, при надії, якщо він успішно лікує кожного другого, за 30 років практики від неправильно поставленого діагнозу можуть постраждати 178 тисяч людей. Відчуваєте масштаби біди?", - резюмував Костянтин Рибачук.

ТСН

06 червня 2021р.

Теги: студент, праспорт

Коментарі

петро І 2021-06-07 / 21:47:21
узбагойтесь, чинного переоберуть 9го, бо УжНУ скотився до совдепівської безальтернативки - адін кандідат. Всіх все влаштовує, і про-ректорів, яких тепер достобіса розвели і деканів і різної шмароти помельче. Що жоден проректор не був у курсі справ цього безпределу на стоматі і на інших факультетах? Декани джипаки міняють частіше як деякі студенти шкарпетки.

Лариса 2021-06-07 / 15:29:34
Суцільна корупція, про яку знають у ,,верхах''. Ніякої боротьби з цим ганебним явищем у нашій державі не ведеться!
,,Спеціалістів '' типу доктора ,,ПІ'' зростає з кожним роком.Недаремно наші можновладці лікуються за кордоном,у гіршому випадку, - у ,,Феофанії''.
Респект тим, що не побоялися викрити цю сферу!

До смола 2021-06-07 / 08:08:13
Через який місяць? Вибори післязавтра - 9 червня. І чинний змагається тільки з явкою.

смол 2021-06-06 / 22:26:20
через мімяць вибори ректора, давайте паучки до барєра за хлібну посаду

точно 2021-06-06 / 22:13:57
Звісно всі і в темі, і в долі, інакше бути не може. На те, що телефонували у Міграційну службу - хтось звернув увагу? Значить, фігурують студенти іноземці, з яких доларів скосити -свята справа.
Але питання, як це наразилися на викриття? Хтось виявився занадто жадібним?

дідо 2021-06-06 / 18:19:15
смоланка хабарник і злодій, недарма деякі декани займалися скупкою голосів на користь андріїва і пхаються в депутати,вшоткі скотини кончені

Читач 2021-06-06 / 14:56:27
Ніколи не повірю, що Смоланка про це нічого не знав, бо тоді ж виникає питання: який він ректор?

Читатель 2021-06-06 / 13:31:43
Вынужден еще раз спросить. Что значит "преподаватели не знали", и как можно пропустить подставного студента? Как это вообще возможно? Даже при старой схеме - нереально было это сделать. И это при том, что в те годы, механизмы защиты от махинаций были более примитивны, чем сейчас.

голосу УжНУ 2021-06-06 / 13:18:54
Голосу УжНУ респект! Зрозуміло, що це трагедія, особливо куплена освіта в медицині, але я ніколи не повірю, що викладачи екзаменатори не знали, що ця схема діє і вони впершу чергу закривали очі на усні екзамени і заліки, і саме вони пропускали підставних студентів, замість того, щоб відсіювати неуків.

Голос УжНУ 2021-06-06 / 11:24:17
Що ви придралися до студентських екзаменів та студентських дипломів УжНУ: ви розберіться спочатку з крупнішою рибою на рівні корупціі з дипломами доктора та кандидата наук. Припиніть, наприклад, корупцію на рівні десятків тисяч, а подекуди і сотень тисяч долларів на рік на окремих вчених радах УжНУ, де 40-60% дисертацій пишуться і захищаються на замовлення. На відміну від СБУ весь вуз знає, що, наприклад, на економічному факультеті вже більше 20 років діє такий конвеєр з написання дисертацій на замовлення, де проф. Кубіній та Газуда написали вже по декілька десятків дисертацій різноманітним даунам, які таким чином отримали іменем Украіни дипломи кандидатів або ж докторів наук.Хто повірить, що проф. Готра з економічного факультету самостійно писала свою кандидатську та докторську дисертацію - питання риторичне. Та що там казати - всі памятають нещодавній скандал з купленим дипломом доктора наук деканом економічного факультету -Сержановим. Або ж весь Ужгород знає, що проф. Лемак з юрфаку написав кандидатську дисертацію політику Валєрі Пацкану, за що Пацкан проштовхнув Лемака у вищі судові органи Украіни. Або ж депутату Нестору Шуфричу дисертацію зробила доктор наук з Берегівщини -А.Балян. Або хто повірить в те, що суддівська жона з 5-ма дітьми на руках та 30-ма пластичними операціями на фейсі доц. з медичного факультету писала самостійно свою дисертацію. В цілому, серед науково-педагогічного персоналу УжНУ на сьогодні та й по всіх вузах Украіни - 35-50% персоналу - люди з купленими дипломами кандидатів або ж докторів наук. Доказів вище сказаного навіть ніяких не треба - коли в Украіні докторську дисертацію захистив двічі зек В.Янукович, а нещодавно кандидатську - наркоман-онаніст Ілля Ківа - то це говорить про все. Тут порядок в освіті та науці можуть навести вже тільки якісь марсіане, бо наші - це генетичні корупціонери. Амінь

Читатель 2021-06-06 / 09:18:16
И всё равно, кто бы хоть объяснил - что за система такая дурацкая???
Что сейчас с системой сдачи экзаменов наделали? Кто объяснит это? Что за маразм?

Нет, вы понимаете, это точно также, как бы я, в свои годы, пришел с чужой зачёткой к какому-то преподавателю, и при всех студентах группы (которых я вообще не знаю), где он преподаёт, сдал бы экзамен. Что за маразм? Как это может такое быть? И почему?

НОВИНИ: Кримінал

14:54
У Костилівці на Рахівщині троє грабіжників у масках і зі зброєю погрозами вбивством відібрали в 79-річної жінки $8,5 тис. і "ювелірку"
17:47
Занизивши митну вартість, житель Львівщини на кордоні з Угорщиною "позбувся" трактора, вартістю 1,5 млн грн
14:39
/ 2
Судитимуть 5 осіб, які організували нелегальні гральні заклади в Ужгороді
11:07
Житель Середнього Водяного на Тячівщині п'яним викрав авто сусіда і скоїв на ньому дві ДТП
01:16
Ужгородець погрожував свої дружині гранатою
20:47
/ 2
38-річний мукачівець протягом року розраховувався за покупки карткою, загубленою пенсіонером
19:41
/ 2
У Нижніх Воротах зіткнулися мукачівська BMW та івано-франківське Renault, водій останнього загинув
14:05
Житель Туриці, що на Ужгородщині, зберігав вдома дві бойові гранати
22:50
У жителя Буштина під час обшуку вилучили майже 1кг марихуани
22:47
Мешканцеві Родниківки на Мукачівщині, який підпалив будинок дружини через образу, присудили більше 5 років тюрми
15:50
Справу учасників "смертельної" масової бійки у Підвиноградові скеровано до суду
14:01
В Ужгороді водій, зупинений патрульними, швидко купив і хильнув алкоголь, аби приховати "п'яне" водіння
20:56
/ 3
У Берегові злочинна група відбирала майно в самотніх осіб літнього віку
20:31
На під'їзді до кордону затримали чотирьох чоловіків, що планували нелегально потрапити до Румунії, та двох закарпатців-переправників
13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
15:57
На кордоні з Угорщиною у китайському вантажі виявили "зайві" електроскутери
21:52
/ 2
Через тайник з сигаретами житель Підвиноградова позбувся в ПП "Дякове" свого "Пежо"
11:15
/ 1
На Закарпатті викрили підприємця з Харкова, який хотів вивезти пшеницю в ЄС без ліцензування
22:49
На обʼїзній Мукачева патрульні зупинили водія, у 12 разів п'янішого від дозволеного
19:05
За вбивство жінки в центрі Берегова місцевому мешканцю "світять" 15 років тюрми
18:53
/ 2
На Закарпатті взяли під варту без права на заставу 10 учасників наркоугруповання
23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
» Всі новини