Торік на Закарпатті було зафіксовано 10 554 випадки травмування дітей

Ще трошки більше місяця і школярі підуть на канікули. Саме в цей період, за правило, починає зростати крива дитячого травматизму. Нічого дивного, адже влітку в дітей найбільше часу та можливостей відпочити на свіжому повітрі, Покататися на велосипеді, чи скутері, пограти у футбол, чи просто погуляти у дворі. Добре, якщо такий відпочинок проходить спокійно та без проблем. Але часто буває, що через необережність чи поспіх дитина травмується. Отож напрередодні « дитячої відпустки» дітей батьки як ніколи повинні давати своїм нащадкам чіткі настанови, як діяти у певній ситуації. Легковажне поводження малечі з вогнем, водою, газом, незнання елементарних правил безпечної поведінки - першопричини сумних та трагічних наслідків.

- У минулому році в нашому регіоні було травмовано 10554 людини віком до 18 років, - розповідає головний педіатр управління охорони здоров’я в Закарпатській області Оксана ЛОШАК. Усього в області нараховується 320 тисяч дитячого населення. Іншими словами, на 10 тисяч неповнолітніх припало 282,4 травмованих. За цими показниками Закарпаття знаходиться десь посередині серед інших областей. Загалом у державі щорічно травмується приблизно 400 неповнолітніх на 10 тисяч дитячого населення. Правда, близько тридцяти дітей щороку звертаються до наших лікарів за допомогою з інших областей. Такі діти у нас не обліковуються.
За статистикою обласних медиків, найхарактернішими травмами для неповнолітніх є побутові та вуличні. Так, під час навчально-виховного процесу в минулому році травмувалося 252 дитини, тоді як у побуті з дітьми сталося 8568 нещасних випадків (з них смертельних випадків - 26 ), ще 1498 дітей отримали ушкодження на вулиці. Всього від травматизиу загинуло 50 дітей за рік
Та головною причиною дитячого травматизму в канікулярний період залишається відсутність нагляду за ними з боку дорослих. Саме через постійну зайнятість останніх, головним вихователем дітей є вулиця з її суворими законами. Наслідки від її «опіки» можуть бути різноманітними – від простеньких синців до серйозних черепно-мозкових травм.
До речі, лікарі дитячих поліклінік і стаціонарів помітили, що за останні роки все більше дітей приходять до них не з батьками, а в кращому разі – з бабусями, дідусями чи тітками, у гіршому – з няньками, сусідами чи навіть чужими людьми. За правило, у таких випадках обоє батьків перебувають за кордоном.
За словами медиків, падіння дітей з дерев чи ще якихось інших предметів, невміле «керування» під час їзди на роликах – це не такі вже й важкі травми, але їх багато. У цих випадках травмуються одиничні сегменти, до прикладу, гомілка. Найбільше лікарі бояться комбінованих ушкоджень. Тут наслідки можуть бути справді непедбачуваними. Такі, найважчі травми, домінують серед підлітків. У 10-14 років вони вже більше катаються на велосипедах, скутерах чи навіть мотоциклах
За статистикою у рік через політравми помирає приблизно від 29 до 32 дітей. До лікарень найчастіше потрапляють діти в надзвичайно тяжкому стані після автодорожніх аварій. Інколи їм вже неможливо допомогти. Доводиться лише констатувати клінічну смерть.
Звісно, буває й стається «диво»: професіонали в білих халатах повертають їх до життя. Такі пацієнти проходить тривале стаціонарне лікування.
Лікарі ортопедо-травматологічного відділення обласної дитячої лікарні, що в Мукачеві, можуть пригадати випадок кількарічної давності. Тоді до них потрапила дівчинка, яку не лише збила машина, а й “приплеснула” її до стіни. Дитина, попри те, що в переломах і забоях було все тіло, мала також серйозну черепно-мозкову травму. В обласній дитячій лікарні вона пролежала п’ять місяців, і її вдалося не лише поставити на ноги, але й повернули до повноцінного життя.
Хоча згідно зі статистикою дитячий травматизм у дорожньо-транспортних пригодах становить близько одного відсотка від загальної кількості, проте він найчастіше призводить до фатальних наслідків. Так, в минулому році через ДТП загинуло 16 наших дітей та 165 отримали різні ушкодження.  
Така ситуація з дорожньо-транспортним травматизмом – не випадковість, адже на дорогах панує цілковита анархія: ігнорують світлофори, пішохідні переходи. Напевно, варто запровадити великі штрафні санкції не лише для водіїв, а й пішоходів. Це дозволить зберегти їм життя.  
Дуже серйозного, довготривалого лікування вимагають маленькі пацієнти, котрі потрапляють в лікарню з термічними опіками. Такі травми діти в основному отримують також в побуті. І знову спрацьовує чинник бездоглядності своїх чад з боку рідних.
- У побуті особливо треба пильнувати за дітьми перших трьох років, які світ пізнають рефлекторно. Скажімо, батьки через просту неуважність забули закрити ємність з окропом, особливо це актуально у сільській місцевості, а дитинка з цікавості і падає туди. Наслідки, за правило, дуже важкі: уражається близько 90 відсотків тіла малюка, практично не залишаючи до цього здоровій дитині шансів на життя, - підсумовує Оксана Лошак.
Останнім часом пацієнтами медиків дедалі частіше стають підлітки після вуличних бійок. Час бити на сполох, бо часто втрачаємо дітей підліткового віку – здорових і активних.
У літню пору особливої актуальності також набуває відпочинок дітлахів на воді. Причому, відчувши свободу дій, вони пробираються до водоймищ здебiльшого без нагляду дорослих. За правило, тоді й стається трагедія. Адже, друзі, такі ж підлітки, зазвичай у надзвичайній ситуації лякаються й втікають з місця пригоди. У минулому році на водних об'єктах держави загинула 321 дитина. На водних об’єктах Закарпаття потонуло 8 дітей.
Неповнолітнім також доводиться подеколи розраховуватися власним життям й за недотримання дорослими правил пожежної безпеки. Так, в листопаді минулого року в с. Грушево на Тячівщині через порушення правил пожежної безпеки при експлуатації печі загинуло двоє малолітніх дітей – дворічний хлопчик та п’ятирічна дівчинка. Окрім цього за 2007 рік на пожежах було травмовано ще 6 дітей. Правда, ця цифра могла б бути більшою на трійко дітей, бо саме скількох закарпатських дітей зуміли врятувати вправні дії наших рятувальників.
Звісно, у всіх бідах не варто звинувачувати тільки батьків. Діти, особливо молодшого віку, травмуються на необлаштованих дитячих майданчиках у дворах, парках: то гвіздок стирчить, то гойдалка зламана, то якийсь довгобуд. Але знову виходить, що у цьому винні дорослі.
- Щоб поставити надійний заслін дитячому травматизму, зусиль рятувальників та медиків не вистачить, - зазначає начальник ГУ МНС України в Закарпатській області Володимир Бодак. - У профілактиці дитячого травматизму, виховання поважного ставлення до безпеки людини, формування у підростаючого покоління світоглядних та етичних основ здорового способу життя, дуже великим кроком уперед є уроки з основ безпеки життєдіяльності людини, на яких діти впродовж навчального року опановують навиками особистої безпеки, а також здобувають ази надання долікарської допомоги. Кожного року у травні та грудні, на передодні канікул, освітяни та працівники оперативно-рятувальної служби проводять у навчальних закладах Тижні безпеки життєдіяльності, у рамках яких проходять тематичні відкриті уроки, рольові ігри, загальношкільні тестування та анкетування, фестиваль Дружин юних пожежників-рятувальників.
…«Якби знав, де упав, то б соломки підстелив» – так говорить до нас народна мудрість, то чи не варто стати нам, дорослим, тією соломинкою, що допоможе запобігти біді з нашими нащадками?
ПОРАДИ ФАХІВЦЯ
Про найпоширеніші травми серед неповнолітніх та першу допомогу при них розповідає обласний позаштатний дитячий травматолог Юрій Дем’ян.
Переломи рук та ніг

— Обов’язково поламані кінцівки зафіксувати. Для цього може служити палиця, дощечка, скручений в трубку журнал чи картон. Прив’язати їх можна за допомогою хустинки чи пояса.
На рану, з якої витікає кров, обов’язково покласти цупку пов’язку. Якщо вона просякла кров’ю, то не знімайте її, а накладіть на неї ще одну, і негайно везіть до медичного закладу.
Буває, що під рукою немає нічого, то треба хоча зробити так, щоб дитина взагалі не ворушила рукою.
Укуси змій і собак
Якщо вкусила змія, необхідно забезпечити потерпілому нерухомість, оскільки надмірні рухи сприяють швидкому проникненню отрути у кров. Звільнити кінцівки від взуття, шкарпеток, браслетів, оскільки може виникнути набряк. Не надрізати краї рани і не відсмоктувати з неї кров, адже через пошкодження слизової оболонки ротової порожнини отрута може швидко потрапити у кров. Необхідно дати випити значну кількість рідини (води, кави, чаю).
Після надання першої допомоги потерпілого слід доставити у медичний заклад для введення антитоксичної сироватки — у місцевостях, де трапляються отруйні тварини, у розпорядженні медичних працівників є набір таких сироваток.
Малеча страждає й від укусів бродячих собак.
Якщо вкусив собака, потрібно звернутися до лікаря. Тільки не затягуйте, це може коштувати вам життя.
Від сказу не видужують, це смертельне захворювання для людини. Якщо собака бродячий, то лікаріодразу вводять людині вакцину проти сказу.
Травми при купанні
При тяжких травмах (переломи крупних кісток, хребта та його зміщення) дітей негайно госпіталізують.
Молодь облюбовує для купання невідомі місця, а це дуже небезпечно для здоров’я.
Якщо людина тоне, вона чіпляється за свого рятівника і тягне його на дно. Тому потрібно, якщо недалеко від берега, кинути їй рушник, пояс, скручене простирадло і тягти за інший кінець. Дівчат краще тягти за довге волосся.
Поранення склом
Зараз на дні багатьох водойм та річок чимало битого скла. А тому й почастішали звернення із такими травмами.
Ні в якому разі не можна лити на рану зеленку або йод. Треба її промити. Для цього підійде й кипячена вода.
Укуси бджіл та кліщів
Самому діставати кліща — небезпечно. Людина хибно думає, що крапля оцту чи олії допоможе від нього врятуватися. Кліщ треба обережно вийняти, але вправно зробити це зможе лише спеціаліст.
При укусах бджіл, необхідно видалити жало, промити ранку етиловим чи нашатирним спиртом, робити примочки з розчиненої у воді харчової соди; накласти лід на 20 хвилин. Дати випити постраждалому склянку міцного солодкого чаю. А лід вгамує
біль.

Вікторій Бокій, ЦП ГУ МНС в Закарпатській області
17 квітня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

17:31
На ужгородській об'їзній водійка Subaru вилетіла через бордюр на газон і збила дорожній знак
11:29
По дорозі між Сімером і Ворочовом Перечинської громади згорів Mercedes, що їхав на ремонт (РОЗШИРЕНО)
11:01
У середу у Ясіні на Рахівщині горіла "дев'ятка", а у Ворочові на Ужгородщині – Mercedes
10:43
На пожежі в Нижніх Воротах на Мукачівщині отримала опіки власниця будинку
10:34
Уночі в Чопській міській лікарні вигоріла надвірна споруда
11:37
У Буштині, поки власники спали, загорілася надвірна споруда з 2 тоннами сіна
16:57
У Синевирі на Хустщині вигорів мансардний поверх дерев'яного будинку
10:58
На Ужгородщині бобри норами пошкодили дамбу Латориці
11:22
У Буштині вогонь з підпаленого сухостою ледь не перекинувся на житлові будинки
11:09
В Ужгороді через саморобну піч горіла споруда, пристосована під житло
10:48
У пожежі в літній кухні у Вишкові загинув 68-річний чоловік
11:08
Спалюючи сміття на кладовищі, ужгородець спалив розташовану поруч надвірну споруду з сіном
21:56
Неподалік села Карпати внаслідок ДТП перекинувся Mercedes Sprinter
11:52
/ 2
Біля Горінчова на Хустщині Skoda вилетіла в кювет і перекинулася. Водій загинув, пасажирка травмована
10:26
У Синевирській Поляні горіла дровітня, від вогню довелося рятувати два будинки поруч
11:17
У Руському Полі на Тячівщині гасили пожежу в надвірній споруді
10:56
В Ужгороді горіло в місці "щільної забудови" на Гранітній
15:47
/ 1
43-річний житель Рахова з необережності впав з моста у річку і загинув (РОЗШИРЕНО)
14:15
/ 1
На Закарпатті в Тисі виявили тіло 22-го потопельника-"ухилянта" – 33-річного харків’янина
12:36
/ 13
Закарпатський ОТЦК: "ухилянт-суїцидник" Хабаров лише незначно "подряпав" руки, подряпини на обличчі "симулював", а при ньому знайшли транквілізатор
11:22
У Рахові вночі на неділю чоловік впав у Тису і втопився
10:47
В Ужгороді горіла квартира багатоповерхівки
13:41
У Руській Мокрій на Тячівщині Ford злетів у річку, загинули водій та пасажир
11:36
У Текові Королівської громади врятували будинок, в якому загорівся дах
10:45
У Кричові Буштинської громади донька, випадково проходячи повз, врятувала свою 77-річну матір з пожежі
» Всі новини