Проект положення про комісію з вирішення земельних спорів з’явилось на Закарпатті

ТОГО "Спілка власників землі" розробила положення про комісію з вирішення земельних спорів, що дає можливість місцевій владі вирішувати конфліктні ситуації щодо земельних меж.

Той, хто хоч раз стикався з проблемою вирішення межового спору поміж, до прикладу, сусідами, підтвердить: справа ця важка, потребує чимало часу й зусиль і часто — безперспективна. Відповідальній особі в селі, до якої звертаються скаржники, важко розібратися в кіпі паперів, масою звинувачень, з одного й другого боку. Не вирішивши питання в селі чи селищі, людина звертається до обласної чи районної влади. Там створюють комісії, вивчають обставини, складають відповідний акт і... знову спір не вирішується.
— Це, як не прикро, — закономірне явище, — пояснює виконавчий директор „Спілки власників землі” Богдан КОНДРА. — Скаржники, не вирішуючи свої проблеми на місці, звертаються до органів виконавчої влади з питань земельних ресурсів. Вони не відмовлять — приїдуть і розглянуть скаргу. Але, частина четверта статті 158 Земельного кодексу України чітко вказує: органи виконавчої влади вирішують земельні спори щодо меж земельних ділянок лише за межах населених пунктів. У частині третій цієї стаття зазначено, що в межах населених пунктів земельні спори вирішують виключно органи місцевого самоврядування. До їх компетенції входить вирішення земельних спорів у межах населених пунктів щодо меж земельних ділянок, які у власності й користування громадян, дотримання громадянами правил добросусідства, розмежування меж районів у містах.
Але, як підкреслив Богдан Кондра, процедура розгляду спорів залишається недосконалою. Держава не сформувала єдиний еталон розгляду межових спрів, у нас немає практики однакового застосування правових норм до вирішення цієї категорії спорів. Одна з ключових причин того, що межові спори перетворюються на між сусідські війни — це відсутність загальноприйнятого для всіх органів місцевого самоврядування порядку розгляду межових спорів. У результаті, як снігова куля, збільшується кількість скарг з цього приводу у кабінетах усіх рівнів влади, в судах.
Нещодавно „Спілка власників землі” стикнулась з типовим прикладом багаторічного протистояння сусідів у Великому Говилові Теребовлянського району, де один сусід вимагає від іншого змістити межу на метр, тим часом як за земельно-кадастровою книгою має більше землі на дві сотих. Спілка мала практику вивчення межового спору в Йосипівні Козівського району, де один сусід „відрізав” від подвір’я іншого кілька десятків сантиметрів. У цьому випадку навіть суди різних рівнів не могли прийти до остаточного висновку й винести кінцеве рішення. І таких прикладів чимало. Межові спори не вирішуються роками, перетворюючись у "хронічні".
Та для чого людині звертатися до судів, витрачати гроші на адвокатів, час на поїздки на розгляд справи? Складне питання місцеві органи влади могли б вирішити відносно просто, маючи локально-нормативний документ, який би детально розписував процедуру вирішення земельних спорів і який би був легітимним на території даної сільської чи селищної ради. Такий документ розробила „Спілка власників землі” . Це — Положення про комісію з вирішення земельних спорів. Прийнявши на сесії місцевої ради Положення про комісію з вирішення земельних спорів та створивши таку комісію, місцева влада мала б можливість оперативно вирішувати межові спори на території, якою управляє.
Спілка готова надати документ усім, хто зацікавлений у його застосуванні. У положенні виписані порядок формування, склад, функції погоджувальної комісії, порядок прийняття нею рішень, строки розгляду спорів. Спеціалісти спілки розробили також форму та реквізити заяви про розгляд спору та перелік документів, що необхідно надати до заяви.
Створення таких комісій допомогло б вирішити, не доводячи до суду, сотні межових спорів й зберегти добросусідські стосунки сотням родин.
Положення розроблено в ході реалізації проекту "Запобігання проявам корупції в земельно-майнових відносинах на селі", що реалізовувався Тернопільською обласною громадською організацією "Спілка власників землі" в рамках проекту „Сприяння активній участі громадян у протидії корупції в Україні "Гідна Україна", який впроваджує компанія Менеджмент Сістемс Інтернешнл (MSI) за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та Корпорації "Виклики тисячоліття" (МСС).
Додаткова інформація за телефоном (0352) 25-27-93.

Ужгород.нет.уа
17 квітня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини