Верецький перевал по-сусідськи зустрів депутатів обласних рад Івано-Франківщини та Закарпаття

Минулої п’ятниці, 11 квітня ц.р. Верецький перевал, назва якого останнім часом не сходить зі сторінок місцевих та центральних газет, інформаційних повідомлень електронних ЗМІ, став місцем зустрічі двох поважних делегацій у складі депутатів обласних рад Івано-Франківщини та Закарпаття.

На місці будівництва майбутнього меморіалу січовим стрільцям Карпатської України, полеглих тут у березні 1939 року, очільник Закарпатської делегації, заступник голови обласної ради Михайло Мартин разом зі своїми колегами-депутатами, як і годиться, щиро привітали давніх і добрих сусідів та партнерів – депутатів Івано-Франківської обласної ради на чолі із заступником голови облради Остапом Дзесою.
Героїв Карпатської України депутати обох обласних рад вшанували вінками і яскравими квітами, які лягли до підніжжя пам’ятного каменя.
Відтак Михайло Мартин поінформував присутніх гостей з розвитком подій, які привернули останнім часом увагу широкої громадськості, владних структур щодо спорудження на Верецькому перевалі пам’ятних знаків на честь героїв Карпатської України та історичної минувшини – переходу угорськими племенами Карпат.
Зокрема, Михайло Мартин зазначив, що: «На виконання досягнутих домовленостей між Президентами України та Угорської Республіки у липні 2007 року у м. Будапешт (Угорщина), у січні 2008 року в м. Ужгород (Україна) скероване розпорядження голови Закарпатської облдержадміністрації на спорудження одночасно пам’ятного знаку на Верецькому перевалі Карпатським січовикам, розстріляним у 1939 році (проект згідно з оголошеним управлінням культури облдержадміністрації відкритим конкурсом був затверджений ще у 2003 році) та пам’ятного знаку на честь переходу угорськими племенами Карпат, на якому не планується розміщувати державних символів Угорщини, або напис, які б принижували національну гідність українців. Концепція пам’ятника на Верецькому перевалі на честь переходу угорськими племенами Карпат погоджена на засіданні художньої ради при управлінні культури облдержадміністрації 4 квітня 2008 року.
Встановлення зазначених пам’ятних знаків має стати місцем вшанування історичних подій двох народів.
Пам’ятні знаки дистанційовано один від одного. За свідченнями місцевих жителів, трагічні події 1939 року, пов’язані із розстрілом Карпатських січовиків відбувалися на віддалі понад 1,5 км. від місця розміщення пам’ятного знаку про перехід угорськими племенами Карпат.
Депутати Закарпатської обласної ради на своєму засіданні 12 березня 2008 року ухвалили заяву, у якій відкинули безпідставні звинувачення на адресу органів місцевої влади Закарпатської області у проведенні антиукраїнської, антинародної політики, засудили будь-які спроби і прояви розпалювання міжнаціональної ворожнечі.
Виконавча влада і органи місцевого самоврядування працювали і працюватимуть наполегливо, злагоджено і результативно в інтересах неподільної, соборної України, всебічного розвитку, піднесення добробуту всіх мешканців багатонаціонального Закарпаття і докладуть максимум зусиль задля збереження суспільно-політичної стабільності, традиційної міжнаціональної злагоди і спокою.
Характерною рисою Закарпатської області, яка межує з чотирма європейськими країнами і на теренах якої, упродовж віків, у мирі та злагоді проживають представники майже 100 різних національностей, серед яких угорці складають 151, 5 тис., що становить 12,1 відсотка від усього населення, є відсутність проявів міжнаціональної ворожнечі, толерантність співжиття його жителів.
Органи виконавчої державної влади та органи місцевого самоврядування області у своїй діяльності щодо забезпечення прав національних меншин керуються виключно вимогами Конституції України та чинного законодавства України», сказав на завершення Михайло Мартин.
Відтак, про історію створення проекту меморіалу Карпатським січовикам та строки його виконання учасникам зустрічі докладно розповів автор проекту, Заслужений художник України Степан Шолтес.
Гості з Івано-Франківщини також оглянули територію, де, згідно з рекомендаціями Міжурядової Змішаної Українсько-Угорської комісії з питань забезпечення прав національних меншин, споруджується пам’ятний знак про перехід угорськими племенами Карпат.
Між членами обидвох делегацій відбувся жвавий, неформальний обмін думками, в ході якого заступник голови Івано-Франківської обласної ради Остап Дзеса висловив щиру подяку своїм закарпатським колегам за надану об’єктивну, широку та неупереджену інформацію з цього непростого питання, яка стане в нагоді депутатам Івано-Франківської облради під час розгляду і прийняття відповідного рішення.

Прес-служба Закарпатської обласної ради
14 квітня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 8
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини