Закарпатські роми — жертви Голокосту

Нещодавно Культурне товариство циган Закарпаття "Ром Сом" розпочав виконання проекту "Медично-соціальна допомога 90 ромам Ужгородського району - жертвам голокосту" за фінансової підтримки Фонду "Пам'ять, відповідальність і майбутнє" (Німеччина), який буде тривати 26 місяців.

Спочатку виконавці проекту спільно з лідерами ромських общин-таборів Ужгородського району відберуть ЗО ромських молодих жінок, які вміли хоча б читати і мали схильність до волонтерської діяльності. Далі медичні працівники місцевої амбулаторії загальної практики-сімейної медицини проведуть з цими жінками 10 занять на першому етапі і 10 занять для закріплення знань, на другому етапі з оволодіння навичками надання першої медичної допомоги та нагляду за хворими в домашніх умовах. За підготовленими жінками (соціальними помічниками) будуть закріплені 90 мешканці таборів похилого віку—жертви голокосту під час Другої світової війни. Всі підопічні пройдуть поглиблений медичний огляд. За результатами медогляду їм буде призначено відповідне лікування. Закупівлю медичних наборів для 30 соціальних працівників буде здійснювати товариство «Ром Сом».

Соціальні помічники за помірну плату під час щоденного відвідування свої підопічних будуть допомагати прибирати в оселях, приносити воду, топити піч, прати, готувати їжу, ходили в магазин за продуктами харчування і на пошту для уплати комунальних платежів, вимірювали хворим кров'яний тиск, температуру, слідкували за дотриманням правильного прийому призначених ліків. До приречення Всесвітннього дня памяті ромів- жертв голокоста (2 серпня 2009 року) товарриство проведе круглий стіл на який будуть запрошені лідері ромських громад краю, представники гілки влади області та міста, лідери ромських . організацій Німеччини і Польши. На круглому столі, зарубіжні гості поділяться з нами і розкажуть про кількість ромів які стали жертвами голокосту. Учасники круглого столу зможуть ознайомитись з книгами, де наведені документальні факти про ромів, які стали жертвами голокосту.

У серпні 2005 року товариство "Ром Сом" вперше на Закарпатті і, напевно, в Україні провело в селі Есень театралізовану акцію, приурочену до Всесвітнього дня пам'яті ромів -жертв голокосту (2 серпня). Спочатку для 80 літніх мешканців общини в сільському кафе була організована скорботна трапеза. Потім у клубі зібралися всі мешканці табору. Перед ними виступили голова сільради та керівник товариства "Ром Сом", які розповіли присутнім про виконання в області цільової програми 'Томське населення" на 2003-2006 роки" та про голокост. Учасники акції вшанували хвилиною мовчання безневинно загиблих під час Другої світової війни. Після цього учасники молодіжного фольклорного ансамблю товариства "Ром Сом" показали мініатюру-реквієм, присвячену ромам-жертвам голокосту. Закінчилася акція чудовою концертною програмою у виконанні молодих танцюристів ансамблю.

Проект допоміг товариству "Ром Сом" встановити партнерські стосунки з ромськими громадськими організаціями в Польщі та Германії, зараз йде напрацювання і реалізація нового міжнародного проекту з участью цих організацій.

Аладар ПАП, керівник проекту, голова Культурного товариства циган Закарпаття "Ром Сом"

"Закарпатська правда"
04 квітня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
» Всі новини