Імовірний майбутній Президент Бєларусі Алєсь Міхалєвіч стажувався в Ужгороді

Закарпатське РВ АМУ спільно з Агентством місцевого розвитку та інформаційних ресурсів “Європоліс” (м. Ужгород) на пропозицію Асоціації Агенцій регіонального розвитку України (ААРРУ, м. Київ) організували та провели з 29 по 31 березня 2008 р. в нашому місті низку заходів для представників 15 агенцій регіонального розвитку Бєларусі.

Імовірний майбутній Президент Бєларусі Алєсь Міхалєвіч стажувався в Ужгороді

Передісторія українсько-білоруських контактів НГО розпочалась більше року тому, відколи під впливом і за допомогою ААРРУ булоруські неурядові організації, що проводять свою діяльність у сферах місцевого і регіонального розвитку, об’єднались у Білоруську Асоціацію Агенцій регіонального розвитку (БААРР). Як і українські колеги з ААРРУ, які щорічно збираються на свої форуми, БААРР теж вирішила провести свій Перший Форум, а також – Міжнародну конференцію “Транскордонне співробітництво як механізм регіонального розвитку”. Ужгородське Агентство місцевого розвитку “Європоліс”, яке є дійсним і єдиним від Закарпаття членом ААРРУ, спільно із ЗРВ АМУ підготували для білоруських колег цікаву і змістовну програму перебування на Закарпатті.
Україна, як місце проведення Першого Форуму БААРР, обрана зовсім не з огляду на партнерство з ААРРУ, а через специфіку білоруського законодавства, яке ставить діяльність громадських організацій під жорсткий контроль з боку специфічних “контролюючих” органів держави. Українські недержавні громадські організації навіть не уявляють, як можна було б взагалі проводити будь-яку статутну діяльність під невсипущим оком держави в особі місцевих “контролюючих” органів. В той же час білоруські НГО змушені в подібних і виживати, і діяти, мало не щоденно наражаючись на ризики арешту банківських рахунків, конфіскації комп’ютерної техніки, перевірок на лояльність до влади та інші “прояви демократії”.
Білоруські колеги, перебуваючи на Закарпатті, змогли вільно і без остраху доносів і санкцій обговорити результати і перспективи діяльності БААРР після року з часу заснування своєї Асоціації. Відбувся змістовний обмін досвідом роботи у сферах засвоєння методології стратегічного планування, розробки і виконання проектів місцевого розвитку, енергозбереження і енергоефективності, охорони довкілля та екології, вдосконалення людських ресурсів та підготовки експертів з питань регіонального розвитку, формування мережі агенцій розвитку та ресурсно-інформаційних центрів, розвитку підприємництва і транскордонного співробітництва. Слухаючи виступи білоруських колег по діяльності із зазначеної тематики, яка нічим не відрізняється від подібної української проблематики, мимоволі поставало запитання, а що ж поганого і небезпечного для білоруської влади складає діяльність громадськості? І чому половина з тих, що приїхали до Ужгорода, були розігнані міліцією на мирній демонстрації у Мінську на минулому тижні? У те, про що розповідали нам в кулуарах Форуму і конференції представники громадських організацій Бєларусі, просто не хотілось вірити. Адже “контролюючі” спецслужби можуть під будь-яким надуманим приводом заблокувати або заборонити діяльність громадської організації, ретельно відслідковують всі фінансові операції, особливо при виконанні грантових проектів.
До Ужгорода приїхав і представник однієї з Мінських громадських організацій регіонального розвитку (з міркувань небезпеки переслідувань не називаємо її точно), заступник голови Партії “білоруський Національний Фронт” Алєсь Міхалєвіч. Саме його кандидатура висувалась, як одна з найбільш імовірних в опозиційних партійних колах, на наступних виборах Президента Бєларусі.
Як зазначив у розмовах з ужгородцями молодий політик і громадський активіст Алєсь Міхалєвіч, який уже не раз переслідувався білоруською владою, він активно і цілеспрямовано готується до президентських виборів. Адже нинішній режим намагається встановити тотальний контроль над будь-якими проявами демократії, посилює машину репресій і правоохоронні органи, створює інформаційний вакуум для населення країни. Цьому можна протиставити тільки щоденну і наполегливу роботу громадських об’єднань.
Впродовж трьох днів перебування на Закарпатті білоруські колеги не тільки радились та обмінювались досвідом і планами своєї роботи, але й ознайомились з діяльністю низки громадських організацій регіону – Закарпатського РВ АМУ, Агентства місцевого розвитку “Європоліс”, Асоціації розвитку малого і середнього бізнесу “Ужгород-ХХІ-й вік”, Регіонального молодіжного екологічного об’єднання “Екосфера”, Спілки виноградарів і виноробів Закарпаття, Центру українсько-польських ініціатив, Міжнародної Асоціації інституцій регіонального розвитку, Закарпатського Фонду підтримки підприємництва “ТЕС-Фонд”, Карпатського Агентства прав людини “Вестед”, ГО “Паннонія”.
Виконавчий директор ААРРУ Юрій Третік (м. Київ) у своїй презентації детально висвітлив стратегію діяльності Асоціації, яка виходить на якісно нові рубежі впливу на політику регіонального розвитку в Україні, свідченням чого є те, що три представники ААРРУ – Анатолій Ткачук, Юрій Ганущак та Євген Фишко зайняли ключові пости в Міністерстві регіонального розвитку і будівництва України. Національні експерти з питань енергозбереження і енергоефективності Михайло Гументик та Володимир Романів розповіли білоруським колегам про найбільш перспективні проекти альтернативної енергетики в Україні та можливості співпраці українських і білоруських НГО у цій сфері. Автор цієї статті ознайомив учасників білоруської команди з експертним досвідом стратегічного планування розвитку Закарпаття – процесу, який здійснюється в регіоні за підтримки Проекту партнерства Канада-Україна “Регіональне врядування та розвиток”.
Проведені заходи, ознайоммо-екскурсійна програма, організована для білоруських колег на Закарпатті, яка включала міста Ужгород і Мукачево, справили незабутнє враження на гостей.
І є всі підстави сподіватися, що перебування на Закарпатті допоможе білоруським агенціям регіонального розвитку стати більш впливовими у просуванні Бєларусі до демократії.

Закарпатське РВ Асоціації міст України
03 квітня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини