"Молитва душі" від Василя Габорця

Прийнято вважати, що талант управлінця і творчі здібності не сумісні. Навіть якщо ти керуєш гуманітарною сферою. Цей стереотип явно не стосується Василя Габорця, раніше більш відомого як успішний керівник управління культури Закарпатської облдержадміінстрації. Творча злива Василя Степановича останніх років вельми порадувала шанувальників поетичного слова і вже зайняла достойну нішу в закарпатській крайовій літературі. Нещодавно побачила світ його нова поетична збірка «Молитва душі».

"Молитва душі" від Василя Габорця

Ті, хто вигадали різноманітні форми культури, ставили за мету облагородження людини, пробудження в ній світлої енергетики, здорових інстинктів та волі до життя. Автор слідує заданому курсу. Характер віршів Василя Габорця на диво гармонійний: людина і природа органічно поєднані, душа і тіло доповнюють одне одного і не розірвані на антагоністичні частини. Митець, маючи здорове селянське коріння, міцно стоїть на землі і водночас дивиться у небо, намагаючись знайти ідеальне і, наскільки можливо, прилучити до нього наш буремний світ. Габорецівська царина ґрунтується на рідному духовному джерелі і природно випромінює світлу енергетику. Ця поезія далека від духу новомодної космополітичної творчості, що під камуфляжем хитромудрих «ізмів» заполонила літературний простір, системно руйнуючи народну душу. Поет адекватно реагує на виклики життя і чітко розставляє акценти на тему «що таке добре і що таке погано». Його вірші – велика сім’я, в котрій кожен з римованих діточок має свій неповторний характер і нахил. Серед них є мрійники і прагматики, сміхарі і бурчуни з загостреним почуттям справедливості, шанувальники рідної історії і любителі поетичних перекладів. Проте домінуючий дітвак – пісняр.
Будь-який вірш автора неухильно проситься до пісні. Провидінню було угодно звести Василя Степановича з золотим голосом Карпат композитором Петром Матієм. Їх біографії мають багато спільного. Закладені природою таланти формувалися під впливом загадкового шепоту рідних Ріки і Тиси, під впливом мотивів вітру, що в різні пори року з різною експресією пестить смереки наших неповторних гір, під впливом старовинних легенд липчанських та сасівських мудреців. Обоє творців не роблять культу з хліба насущного, хоча знають його справжню ціну. Вони торували свої дороги, не сподіваючись на доброго дядька, – а лише завдяки власній праці, енергії і волі. Фізичний труд, матеріально убоге студентське життя, повороти тернистої долі сформували, врешті-решт, сильні особистості, яким не соромно подивитися в очі нащадків. Результатом співпраці яскравих людей стала збірка пісень «Криниця щастя», близька серцю кожного патріотично налаштованого закарпатця.
Доки в культурному житті існуватимуть співці рідних духовних джерел, доти існуватиме народний організм. Низький уклін добротворцям…

Володимир Тереблянський, "Неділя"
02 квітня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини