ВЕРЕЦЬКИЙ КОТЕЛ

Шістдесят тонн позабюджетних брил на проміжному контрольно-пропускному пункті уявного шляху давніх угорців до вдруге віднайденої "другої батьківщини" зненацька стали хитро спланованим "кам’яним мішком" на стратегічній смузі від Уралу і Дніпра аж до Карпат і Дунаю. Утім, це ще не Сталінград.

"ВІтаємо в Угорщині". Фрагмент "пам'ятника". Фото 3.03.2008 року
"ВІтаємо в Угорщині". Фрагмент "пам'ятника". Фото 3.03.2008 року

Попервах видалося, що Верецький перевал споконвіку український. Але після 64-літнього миру він знову в чужих руках: як і колись Батурин, зрадили свої.

Представники угорської окупаційної влади завбачливо зняли чотириметровий гранітний обеліск під назвою "Березький прикордонний стовп" (1881, 1896) перед здачею лінії Арпада у вересні 1944 року. У 2008-му він тріумфально повернувся в ультрамодерному втіленні: семиметрова каплиця у формі кам’яної піраміди із семи масивних блоків вагою 60 тон і ворота, що відчиняються зі Сходу на Захід.

Магічними "сімками" обіграли число угорських племен, яких навесні 895 року змусили тікати через Карпати печеніги і болгари. Ворітьми вказали межу Європи, учергове перекроївши Україну. Мовляв, були ваші, стали наші. Верецький перевал, як відомо, у середньовіччі називали Руськими воротами.Будівництво угорського монументу на Верецькому перевалі. Зйомка 17 березня 2008 року.

Тим часом 5 березня 2008 року у бастіоні замку в Мукачеві на 14-метровий постамент поставили бронзового турула вагою 850 кілограмів, 2 метри заввишки і розмахом крил у 5 метрів. Степовий орел заслужив увіковічення як тотемний символ династії Арпадовичів. За легендою, він показав утікачам дорогу через Руські ворота. Його значно меншого попередника, що простояв три десятиліття, демонтувала чехословацька влада у 1924 році. Українська повернула.

БІЗНЕС ПРЕЗИДЕНТІВ

Щось не те. Якась усічена політична траєкторія художньої мислі. Явно не вистачає стовпа, каплиці, воріт чи турула десь у Приураллі. Чому? Просто нема відваги й смілості перечепитись об Росію-свекруху. Москва радо пояснить Будапешту, чиї це кордони аж ген за голубий Дунай. Посадить на шпагат, не скоро встанеш.

Україна-ненька чуйніша, благіша, гостинніша. Витерпить.

Спорадичні переговори про дивний пам’ятник нелегальним мігрантам на Верецькому перевалі тривали між Україною та Угорщиною півтора десятиліття. У кінці кінців президенти Віктор Ющенко і Ласло Шойом вирішили заробити електоральних дивідендів на сумнівному бартері. Україна пожертвувала перевалом. Угорщина відвела пару квадратних метрів у Будапешті для пошани жертв українського геноциду 1932–1933 років.

Кам’яну піраміду до 1100-річчя приходу угорців у Карпати і Панонію спорудили, по суті, на цвинтарі українського національно-визвольного руху. Після погрому Карпатської України тут пролягла Голгофа борців за Українську державу.

У березні 1939 р. угорські війська депортували у Польщу близько півтисячі українців із "Карпатської Січі" – офіційного парамілітарного об’єднання Карпатської України. Вони загинули поблизу кордону без суду. Угорці начебто не винуваті, бо не знали негуманних намірів поляків.

Тут є декілька неузгоджених моментів.

По-перше, розстрілювали по обидва боки кордону, тобто на тодішніх територіях як Польщі, так Угорщини. Не важливо хто безпосередньо натискав на курок. У цьому трагічному епізоді угорські та польські солдати виступили співучасниками злочину проти людяності.

За таких достеменно прояснених обставин некоректно облаштовувати місце паломництва для іншої, причому вірогідної, але недостовірної події. Це ж аксіома в системі людських цінностей.

По-друге. Якщо Україна з Польщею давно пройшли через терни взаємного прощення історичних образ, то з Угорщиною це за далекими горами й перевалами. Саме в її складі та з прямої вини держави у 1938–1944 роках Закарпаття зазнало найбільших людських втрат – близько третини населення. Найближчі аналоги маємо аж у середньовіччі – монгольська і турецько-кримські інвазії.

Нагадую хрестоматійний аргумент. Часто його вживають деперсоніфіковано, абстрактно, у позі наляканого страуса. Натомість намагаються годувати глорифікованими шматками, вирваними з історичного контексту і загорненими в тканину дипломатичного макіавелізму.

По-третє. На відміну від Польщі, теперішня Угорщина не стала стратегічним партнером незалежної України. Сучасні українсько-угорські відносини позначені амбівалентним характером, егоцентричною вибірковістю, кричущим диспаритетом, сумбурною підгонкою правочинів "заднім числом".

Приміром, з одного боку, в числі перших Державні Збори Угорської Республіки 24 листопада 2003 року у спеціальній постанові визнали штучний голодомор 1932–1933 років актом геноциду українського народу. А з другого – оглушливе лукавство. 19 березня 2008 року десять країн НАТО (Канада, Болгарія, Естонія, Латвія, Литва, Польща, Румунія, Словаччина, Словенія, Чехія) виступили за надання Україні плану дій для членства. Угорщина, на відміну сусідів (Польщі, Румунії, Словаччини), вирішила відсидітись у кущах і підіграти Росії.

Можна навести низку аргументів щодо національно-культурних перегинів і однобічного тлумачення прав меншин. Словами одного з лідерів угорців Закарпаття, все це робиться "заради того, щоб Україну можна було серйозно сприймати як правову державу". Треба ж мати глузд, аби так глузувати.

Ось чому Закарпатська обласна рада 4 березня 2008 року внесла неочікувану лепту в неоголошену "війну пам’ятників". "За" позитивне рішення на користь угорського лобі проголосували лише 42 депутати при необхідному мінімуму 46 голосів.

Слава Богу, що хоч на регіональному рівні не вдалося легалізувати заднім числом банальну дипломатичну поразку.

Як не гірко, останнім часом під покровительством президента України настійливо переглядаються ключові віхи історії Закарпаття. Під адміністративним тиском, зокрема, в Ужгородському національному університеті нострифікували кілька кандидатських дисертацій, захищених в Угорщині.

Скупі відомості про одну з них вдалося роздобути. Судячи з неохайно, абияк оформленого реферату, йдеться про пересічну студентську дипломну роботу.

Звісно, угорська окупація Закарпаття періоду Другої світової війни показується в ній мало не цивілізаційним порятунком. Це суперечить історичній правді. Національна політика Королівства Угорщини мала чітко виражений дискримінаційний характер до всіх етнічних спільнот, окрім угорської та німецької.

Але… Президент України начебто після зустрічі з угорським візаві кивнув своїм ординарцям та орденоносцям. І чорне назвали білим. Яка автономія університету! Які академічні свободи! Ректор виструнчився, узяв під козирок, віджався, доповів про виконання.

ПАЛІЇ ТА ПОЖЕЖНИКИ

Як недавно з’ясувалося, голова Закарпатської облдержадміністрації Олег Гаваші ще 11 січня 2008 року підписав розпорядження "Про погодження встановлення пам’ятного знаку та пам’ятника на Верецькому перевалі". Знак за 300 тисяч гривень бюджетних призначався розстріляним у 1939 року карпатським січовикам.

Позабюджетний пам’ятник приурочили 1100-річчю приходу угорців. Але ж ця дата, о диво-дивнеє, проминула дванадцять років тому! Краще було закрутити символіку з Плакати, що зявилися в зв'язку з будівництвом угорського монумента на Верецькому перевалічотирма одиницями – 1111-річчя, або накинути сотню років, аби нащадки ще раз не тратилися.

"Солдати армії президента" твердили, що оперлися на два офіційні висновки "праведних варягів" – комісії міністерства культури і туризму України, вчених Інституту історії України Національної академії наук. Виявилося, ці висновки анонімно писані на фігових листках. Чому фігових? Ніхто їх не бачив. Як і авторів. Невидимки.

Не ясно, чому чиновники, до речі, глибоко віруючі патріоти рідного краю, покликаються на анонімних варягів. Натомість проігнорували "Заяву громадських, культурних і політичних організацій та представників творчої інтелігенції Закарпаття" від 3 березня 2008 року. Її підписали, зокрема, і найкращі фахівці з історії Закарпаття. Вони розцінили дії обласної влади як наругу над пам’яттю творців Карпатсько-української держави – закарпатців, галичан, волинян, наддніпрянців.

У цьому детективі все на грані фола. Відомо, що Мукачівський замок є пам’яткою історії та архітектури національного значення. Три тижні тому в ньому незаконно відновили турула. Дозвіл мав надати центральний орган охорони національної культурної спадщини, що у структурі Кабінету Міністрів. Дозвіл відсутній. Як там у цитованого лідера про правову державу? Усі засоби годяться?

Далі. Вирішили в Ужгороді щось поставити на межі двох областей. Треба запитати думку сусідів. Тим більше, що свої то за горами - не чужі, теж "нашоукраїнці" при владі. Чи "нашоукраїнські" браття і сестри ідейно близькі тільки на партійних з’їздах і президентських фуршетах?

Логічно, що Львівська обласна рада 11 березня 2008 року прийняла звернення до Закарпатської обласної ради щодо незаконних відновлень чужоземної символіки, а також до Президента України з проханням не допустити антиукраїнських провокацій та розігріву "ідеї великої Угорщини". Пікет під стінами Закарпатської облради

Того ж дня Секретаріат Президента ініціював першу симетричну відповідь. Президія Демократичної спілки угорців України раптово констатувала розгортання антиугорської кампанії з приводу пам’ятників, назв населених пунктів, прапору. І претензійно заявила: "Не хочемо бути більшими за українців, росіян та представників інших національностей, але не хочемо бути й меншими за них!". Правильно кажуть, що на колір, смак і зріст товаришів катма.

Потім до коробки з сірниками потяглась обласна виконавча влада Закарпаття. 13 березня 2008 року вона прив’язала до учасників мітингу протесту, що відбувся днем раніше перед облдержадміністрацією, сепаратизм, українофобію і розпалювання міжнаціональної ворожнечі. Причому з вікон керівних кабінетів завбачливо вичислили серед мітингуючих критичну частку галичан. За якою це ж ознакою? Завдяки спецслужбам?

ГОЛОС РОЗУМУ

Повернемося до першопочатку, до історичних підстав. Їх явно бракує. На цьому зробив наголос Йосип Кобаль, завідуючий відділом археології Закарпатського краєзнавчого музею.

У "Діяннях угрів" (Gesta Hungarorum) початку XIII ст. описано шлях до другої батьківщини: від Києва до Галича, а звідти до Мукачева. Про Верецький перевал там не говориться нічого. То потім приклали лінійку до карти. За іншими хроніками угорці спочатку проникли в Трансильванію, далі у Панонію, а вже звідти повернули в Закарпаття.

Чому вчепилися саме за Верецький перевал, а не помітили ще раз державний кордон між Україною та Угорщиною? Уперше пам’ятку на перевалі встановили наприкінці XIX століття. Це сприйняли тоді як позначення угорського кордону, а нині – як територіальну претензію.

Увесь шлях угорських кочівників сягнув дві з лишком тисячі кілометрів. Тому, слушно зауважив професор Май Панчук, можна увіковічити кожні сто метрів. Не в тому річ, а у меркантильній політиці. У цьому сенсі пам’ятник карпатським січовикам служить противагою. 16 березня 1939 року біля села Кам’яниця Ужгородського району перед камерами телевізійників угорські солдати розстріляли 10 полонених січовиків. За дивним збігом, того ж дня угорські та польські військові зустрілися на Верецькому перевалі біля прикордонного обеліска. На жаль, такий же злочин проти людяності, скоєний тут невдовзі, телеоператори не задокументували.

З часом про злочинців та їх жертв призабули. Відтак Україну спіткали ринкові перетворення. У середині 1990-х років Товариство угорської культури Закарпаття від колгоспу села Верб’яж Воловецького району придбало 2 000 кв. м землі за кілька сот метрів західніше місця, де стояв "Березький стовп". Будівництво нового пам’ятника вели з порушенням закону, тому його зупинили.

Якщо дванадцять років не змогли зайти через двері, то нині залізли у вікно. Вдарили по споживацько-люмпенських струнах. Затрубіли про звабливі перспективи бізнесу на перевалі, про приплив зарубіжних інвестицій у бідну Верховину. Начебто тугі гаманці тисяч угорських туристів піднімуть з колін чи не весь Воловецький район. Казав сліпий: "Подивимося".

Зрячі подібну горе-інвестицію бачили. 11 квітня 2005 р. Ужгородський національний університет і Демократична спілка угорців Закарпаття підписали договір про співпрацю. Наскрізь неграмотний, але не про те. Домовилися відкрити кафедру історії Угорщини та євроінтеграції.

Для цього, зокрема, університет зобов’язався "забезпечити прийом 20 студентів по державному замовленні". Яких і куди саме не вказано, але на практиці на кожному курсі історичного факультету з’явилися групи, скомплектовані за етнічним принципом.

Зі свого боку спілка взяла певні фінансові зобов’язання на 600 тисяч гривень. Виконала їх, щоправда, не додавши 100 тисяч гривень. Мотивували коливанням курсу долара, хоча в договорі чітко прописано суму 600 тисяч без доларової прив’язки. Ну що ж, бізнес є бізнес. Кожен хоче жити.

Та ще довго в університетських звітах вправлялися про залучення 1 мільйона євро, потім 1 мільйона гривень, поки не заніміли, уздрівши 500 тисяч гривень по факту. Ось така байка про курсову різницю між журавлем (1 мільйон євро) і синицею (100 тисяч доларів).

Видали порцію дармового сиру. З’їли. Інше лягло на плечі державного бюджету України. У 2005 році при вступі на історичний факультет запровадили, по суті, дискримінацію за національною ознакою. 50 місць державного замовлення поділили по-братськи: 20 – угорцям, 30 – дітям решти народів. І це всього-на-всього з подачі з рядової громадської організації, котру інколи використовують політтехнологічні геометри.

Після цього бліцкригу не один діяч донині чухає потилицю, яку спілку відкрити, щоби договір з університетом підписати. 500 тисяч гривень – не гроші, аби витягти з держави мільйони. Кажуть, що договір про відкриття угорського факультету ще закроїли крутіше, тому сховали поки що за сімома замками. Теж гарно, збагачує верецьку символіку.

Пригадується, 21 сiчня 2008 року президент Віктор Ющенко вніс до Верховної Ради законопроект про посилення кримінальної відповідальності за порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань...
(Матеріал подано в скороченому викладі)

Роман Офіцинський
02 квітня 2008р.

Теги:

Коментарі

джордж 2008-04-10 / 00:01:00
Померанчику! як ти порозумнішав! Звідки в тебе так раптово появилось таке відчуття дружби між народами? Чи не приснилось тобі інтернаціональна дружба народів СССР з твоєї комсомолької біографії?

orange 2008-04-09 / 23:38:00
Бачу, що скоро ця тема зникне з сайту (піде в архів), тому хочу завершити тим, чим почав:

1) якщо угорська меншина Закарпаття за підтримкм офіційного Будапешта буде зловживати доброзичливістю українців, то нарветься на певні проблеми. Українці довго запрягають, але скоро їдуть. Тому краще знаходити точки порозуміння, а не проблеми у вигляді монумента на Верецькому перевалі.

2) Угорщина зрадила Україну у Бухаресті, а тому тепер має розраховувати на адекватне ставлення з боку України. Українська політика у ставленні до Угорщини має стати прагматичнішою.

3)Угорці мають відійти від хитрозадої підтримки такого штучного за своєю суттю явища як русинство (заради примарної перспективи автономії або й, в перспективі, відокремлення заселених угорцями територій Закарпаття), замінивши її політикою максимальної підтримки євроінтеграційних прагнень України. Адже в разі зняття кордонів між Україною і Угорщиною в межах єдиної Європи таке об"єднання Угорщини стане майже фактом.

Краще погана дружба, аніж хороша війна.

А ще краще - хороша дружба!

джордж 2008-04-09 / 23:00:00
Померанчику! Випадково я перейшов на іншу тему і там тебе знайшов! Воістину комсорг- такі як ти, всезнаючі-від космосу до балету!

Tibor 2008-04-09 / 21:24:00
джорджу



Шановний! Я повністю згоден з вами і не піддаю ніякого сімніву те, що Україна незалежна держава. Я просто хотів пояснити померанчу, що угорці, пам"ятник на Верецькому перевалі не заважає цілісності, та незалежності нашої України. Загроза не в угорській меншині, що проживає на Україні. Я мав на увазі, що померанчеві все гіпертрофують, а дійсну загрозу не бачать.

джордж 2008-04-09 / 21:01:00
Tibor! Я не чекав від Вас такого коментара.Україна має таке ж право на державність,як і люба європейська держава. Вас видно задримбав померанчик і ви обізлились. Тримайтесь об"єктивності, яку Ви проповідували до сих пір і не піддавайтесь на провокації померанчиків!

джордж 2008-04-09 / 20:41:00
Померанчу! Я чомусь впевнений, що ти в недалекому минулому був звільненим секретарем комсомолу! Наскільки я бачу та спостерігаю, ці вірні пси компартії, стали самими вірними підспівувачами "патріотичних сил"!

джордж 2008-04-09 / 19:59:00
Люди з усіх сторін! Ви вже зовсім зблудили з вашими дурними ідеями, котрі вам насаджжують з різних боків голодні ні владу "політики"?

anonim 2008-04-09 / 13:43:00
Istvá, já i etim xocsu podcserknuty...,á vengerszkij té ucsil . Konecsno-eszli té István ibo on bé tákoe ne szprásivál.

Istvan 2008-04-09 / 13:24:00
anonim, Вы, действительно, не можете достать клавиатуру с кириллицей? Несомненно уважаю русинов, но Ваших сообщений и я только с трудом могу прочитать и понять.

anonim 2008-04-09 / 11:35:00
Mávu szyá hánybété ! -I.J. PETROVCIJ. Szlipéj im, ále od náhloszté i zá skolu ,i zá poetá, kotroho ne mhohi várti... mozs probácsété xébé. To so zsyá tvoréty u Pudkárpáttyu u szészy csász !!! DITÉ, UCSÉTELYU pudsztávlyájuty tákomu.... Tákoho N É G D Á ne bola"!!!Hánybityszyá H E R O J I!!! Kédy to bolá lem i figlyá... Tákoe véxovánnyá lem vásoj!!!

anonim 2008-04-09 / 10:44:00
Á té ...... z szmájlékom, bo té i vsetkoj so vonéty ná PUDKÁRPÁTTYU - to edniszy te. Ne pésu zse KÁmuflázsnek, bo to jeden so zászluzsév pováhu,vun bez szmájléká. No. Ják zrobés zá zsettyá télyo kélyo zrobév I.O. PETROVCIJ ,nye -lem 1/10 -tu z toho-mozses bráté joho jmnyá ná jázék. !!!Vun mene ne znáje, ále já joho dobre. Doroszté!!! deteno.

anonim 2008-04-09 / 09:27:00
kébé mu ne liny- sziv ná tákszek táj do pereválu,á potumu ná 02 . Tá csé lésév bé szyá tám z zásztávov u rukáx ják velékéj" heroj!" kolé bé bov feerverk? Nászrávbé u gáti??? táj utik! Czerez "záplyovánéj" monitor u robocséj csász lehse buté SÁSKOm mezse lyudymé.

Istvan 2008-04-09 / 09:11:00
orange


Я только подумал, что кто, если не ты...

"Близько 12-ї години 8 квітня у чергову частину Ужгородського МВ УМВСУ в Закарпатській області на тел. «02» надійшов дзвінок із мобільного телефона. Невідомий, який не назвався, повідомив, що на вул. Лесі Українки в Ужгороді у приміщенні ЗОШ № 10 встановлено вибуховий пристрій."

Юрій 2008-04-09 / 08:57:00
Джордж, я писав про кабінет і Вашого Шефа з надією вгадати і вмайбутньому спілкуватися не тільки через мережу. Є багато тем які можна б проробляти серйозно. Але вибачаюся, якщо це сприйнято як некоректність.

Tibor 2008-04-09 / 08:23:00
джорджу




Шановний! Справа в тім, і Ви маєте рацію, що з оранжом не виходить конструктивний діалог. Сама назва за себе говорить. Саме все погане почалось з оранжу, померанчу на Україні. Вони, померанчеві розкололи країну, а подивіться, які інфляцію зкоїли в цьому році, найбільшу за століття, тільки за 1 квартал поточного року. Про їх історичну шифозренію немає навіть що спорити. Для України найкращим варіантом був би Кучма, а ці оранжисти все розрушать, вони ж ні зким не ладять, подивіться до чого довели відносини з Росією, росіянами. І Путін мав на те рацію, коли заявив Бушу, а що таке Україна? В принципі це штучне утворення, частина Східної Європи, а друга частина подарована Росією. Тому хай далі скачуть оранжисти, Росія - це Вам не Угорщина. Угорщина не може бути ні в якому сенсі загрозою для Вас. А от Росія... Вони ще Вам покажуть кузькіну мать і Верецький пам"ятник в порівнянні з наслідками, буде як капелька в океані. І до речі Росія має на це право! Короче кажучи, оранж, померанч це просто загибель для України. Тому хай чеше і далі язичком!

anonim 2008-04-09 / 08:19:00
Bzsolé ná meb.á muxé ná hnuj. Máete novénu ná szájti. Tu szy te szyá zunoválé.

orange 2008-04-09 / 00:07:00
джорджеві. Пропав Тібіко, зате з"явився джордж. Хіба є різниця?

orange 2008-04-09 / 00:05:00
Іштванку, сеґінятко, в тебе що, мозґи поплили?..

Istvan 2008-04-08 / 22:39:00
orange замінував ужгородську угорську ЗОШ...


джордж 2008-04-08 / 21:22:00
Tibor! Щось Вас давно не чути! Я підозрюю, що Ви вмрішили ( та правильно вирішили!), що проводити дебати з такими типами як оранжисти, немає ніякого сенсу. Чи не так?

НОВИНИ: Політика

17:18
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
22:16
/ 31
В Ужгороді "слуги" "протиснули" призначення керівником комунального парку "ріднозакарпатського" "опоблоківця" Молнара
» Всі новини