На Закарпатті вперше вирощують цибулю за голландськими технологіями

А загалом на Україні черговий рекорд виробництва цибулі: очікується перевиробництво

У Закарпатті цього року великі виробники вперше вирощують 50 га цибулі за голландскими технологіями. Ця найбільша площа в регіоні під цибулею знаходиться в одному господарстві — у ФГ "Коник".

Середина серпня - розпал збирання цибулі, і вже можна підвести деякі підсумки. Перше, що не викликає сумнівів, - услід за торішнім рекордом по виробництву цибулі цього року буде встановлений новий, причому значно більший. Цибуля із зберігання минулого року продавалася, що називається "на ура" і повністю виправдала надії підприємців. Фермери також отримали непоганий прибуток - мінімальна ціна на цибулю з поля минулого року не падала нижче 60-65 коп/кг. І минулого року цибуля в черговий раз підтвердила в очах виробників і гуртовиків свою надійність в плані ціни і прибутковості.
Згідно з даними опитування, який проводив Проект аграрного маркетингу ще в березні цього року, чи не половина (44%) всіх фермерів, які вирощували цибулю в минулому році, планували збільшити площі під ним в 2006 р. Крім того, 16% тих, хто вирощує цибулю в 2006 р., роблять це вперше. І не було таких виробників, які б відмовлялися від виробництва цибулі.
Таким чином, навіть за найпесимістичнішими прогнозами, виробництво цибулюі в 2006 р. збільшиться порівняно з 2005-м на 20-25%, але не виключено, що воно може бути більше і на третину. Сприяє цьому і погода - фермери говорять про хорошу якість і високу врожайність цибулі. Одними з чинників збільшення врожайності є все більше розповсюдження високопродуктивних гібридів. Також збільшується частка площ, що засівають сівалками точного висіву, що дає вищу врожайність. Збільшуються посіви цибулі на краплинному зрошуванні.
Попит на цибулю в Україні зростає. Основними причинами зростання попиту є збільшення споживання населенням, збільшення переробки овочів, збільшення споживання за рахунок регіонів, де раніше споживалися досить значні об’єми контрабандної продукції. У поточному році можна чекати, що виробництво цибулі приблизно досягне рівня, необхідного для забезпечення потреб України в цьому товарі. В той же час, існує велика вірогідність перевиробництва, якщо наші прогнози об’ємів виробництва виявляються дуже песимістичними.
На сьогоднішній день ціна цибулі з поля перебуває в раніше прогнозованих межах: 70-80 коп/кг. Проте на ринках вже спостерігається надлишок цибулі, і, зіткнувшись з проблемою реалізації, фермери можуть почати знижувати ціну. На гуртовому ринку "Фермер" в Києві цибуля сьогодні - головний овоч, судячи по займаному на ринку місцю. І хоча ціна на нього ще залишається на колишніх значеннях - від 1,2 до 1,4 грн/кг, надлишок пропозицій вимушує продавців замислюватися про прийдешню необхідність зниження ціни.
Цибуля урожаю цього року придатна до тривалого зберігання, і сховища вже почали закупівлю цього овочу. Підприємці сподіваються повторити успіх торішньої торгівлі цибулею, проте експерти відносяться до такого очікування з обережністю - "зайва" цибуля на ринку цілком може помішати реалізації таких планів.
Хорошим виходом з ситуації було б збільшення об’ємів експорту цибулі, що дозволило б дещо розвантажити внутрішній ринок. Правда, для реалізації цього експортерам доведеться попрацювати - в минулі 5 років Україна експортувала, за даними офіційної статистики, не більше 500 тонн цибулі щорічно, а для того, щоб експорт дійсно вплинув на ціну, його об’єми потрібно збільшити в десятки раз.

Агроогляд: овочі та фрукти
17 серпня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

17:57
З початку року найбільший товарообіг, за інформацією Закарпатської митниці, здійснювався з Німеччиною, Італією, Угорщиною, Чехією та Словаччиною
13:40
Завершено монтаж зернових елеваторів сухого порту "Термінал Чорнотисів" на Закарпатті
01:35
Чеський приватний перевізник RegioJet готовий інвестувати в електрифікацію євроколії на ділянках Чоп-Мукачево і Чоп-Ужгород
01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
» Всі новини