Закарпаття: Триває розробка стратегії розвитку Мукачева

Ще наприкінці травня 2007 року Мукачівська міська рада завершила підготовку до офіційного „старту” процесу стратегічного планування розвитку міста – розпорядженням міського голови тоді були утворені робоча група та дорадчий комітет з розробки стратегії, затверджені положення про їх діяльність.

Мукачево
Мукачево

Ініціативі з розробки стратегії розвитку міста передувала активна участь команди Мукачева під керівництвом нині в.о. міського голови Лендєла З.З. у всіх заходах по формуванню пропозицій до Регіональної стратегії розвитку Закарпатської області до 2015 року, яка була схвалена сесією обласної ради у грудні 2006 року. Нині процес стратегічного планування розвитку Закарпаття продовжується уже на етапі завершення обговорення пропозицій до операційних програм та Плану дій. Як відомо, потужну мотивацію до розроблення регіональних стратегій розвитку в Україні заклала постанова Уряду, прийнята ще у липні 2006 року. Нею вперше затверджувалась Державна стратегія регіонального розвитку України на період до 2015 року.
В якості нового механізму реалізації регіонального розвитку було запропоновано укладання т.зв. Регіональних угод між Кабінетом Міністрів України та обласними владами, але тільки за умови наявності в областях розроблених та затверджених власних стратегій розвитку. Впродовж 2007 року подібна угода уже укладена між Урядом України та Донецькою областю із загальним обсягом інвестиційного фінансування з Держбюджету більше ніж на 6 млрд грн. на період до 2015 року. Справді вражаючі можливості для регіонального розвитку, які дозволяють зосередити кошти саме на обласних стратегічних пріоритетах „економічного зростання” та ефективного використання ресурсного потенціалу (у т.ч. й розвитку людських ресурсів) і заздалегідь розподілити їх по рокам та етапам виконання інвестиційних проектів. Подібний механізм регіонального розвитку ефективно працює в багатьох розвинених країнах, він уже не потребує лобістських „надзусиль” парламентських депутатів від регіону, результат діяльності яких часто залежить від політичної кон’юнктури та інших не прогнозованих факторів.
Цілком не виключено, що до операційних програм Плану дій Регіональної стратегії розвитку Закарпаття до 2015 року, які будуть покладені в основу Регіональної угоди між Кабінетом Міністрів України та Закарпатською облрадою і ОДА, попадуть і об’єкти та програми державного інвестиційного фінансування по місту Мукачево. І тоді розвиток міста отримає додаткове до бюджету стабільне і розподілене по об’єктам і рокам фінансування. Залишається тільки завершити і затвердити Стратегію розвитку Мукачева.
На якому ж ми нині етапі розробки і якими є „проміжні” результати?
Виходимо на головний результат.
Впродовж кількох місяців міська влада за участі утворених робочої групи і дорадчого комітету та активістів громадськості організували і проводили анкетування тисяч мукачівців у їх трудових колективах за двома різновидами анкет, розроблених експертами зі стратегічного планування. Головна мета цього анкетування полягала в тому, щоб визначити рейтинг міських проблем у двох групах сфер життєдіяльності міста: перша анкета включала рейтингову оцінку стану житлово-комунального господарства, доріг та благоустрою територій, технічної інженерної інфраструктури (у т.ч. мереж водопостачання та водовідведення), роботи громадського транспорту і сфери комунальних послуг; друга анкета містила перелік можливих проблем у сферах освіти, охорони здоров’я, соціального захисту і забезпечення, зайнятості, розвитку економіки і підприємництва, забезпечення умов для отримання житла, надання послуг громадського харчування, торгівлі та готельного обслуговування у місті. Власне, обидві анкети стосувались найбільш важливих для мукачівців питань, які зазвичай визначають комфортність і переваги проживання у будь-якому місті у порівнянні, до прикладу, із сільською місцевістю.
Результати анкетування, на думку експертів, загалом відображають реальний нинішній стан розвитку міста з його просторовою і технічною інженерною інфраструктурою та сферою гуманітарних і соціальних муніципальних послуг. Ось як виглядає підсумок усередненої рейтингової оцінки мукачівцями проблемних питань інфраструктури міста (анкета 1).
В першій п’ятірці проблем визначені: стан міських доріг з урахуванням усіх вулиць міста; благоустрій житлових мікрорайонів у порівнянні з центром міста; загазованість повітря автомобілями; якість надання житлово-комунальних послуг; невирішеність проблеми кругло добового водопостачання і якості питної води. У другій за рейтингом п’ятірці проблем мукачівці відмітили: стан вуличного освітлення; наростання інтенсивності автомобільного руху;
Прибирання вулиць і територій та вивіз сміття і відходів; стихійні сміттєзвалища; необхідність реформування всієї системи послуг житлово-комунального господарства. І замикає ретинг міських проблем наступна п’ятірка проблемних питань: відсутність у більшості багатоквартирних будинків ефективного господарюючого власника (об’єднань співвласників житла); недостатнє озеленення міста та мала кількість парків і скверів; забрудненість р. Латориці комунальними і промисловими стоками; недостатня ефективність існуючої системи управління житлово-комунальним господарством; необхідність покращення послуг громадського транспорту.
Ще раз відмітимо, що рейтингова оцінка відображає ступінь значимості проблемних питань для мешканців міста. Отже, перша п’ятірка рейтингових проблем - найбільш актуальна, тоді як для замикаючої п’ятірки відмічені проблеми порівняно менш значимі в очах мукачівців.
Тепер, щодо підсумку усередненої рейтингової оцінки проблемних питань сфери економіки, соціальних і гуманітарних муніципальних послуг. В першій п’ятірці проблем мукачівці відмічають: недоступність житла для молодих сімей; відсутність достатнього фонду соціального житла; рівно доступність та якість медичної допомоги; необхідність покращення роботи системи соціального захисту; недостатня розвиненість сфери обслуговування.
До другої рейтингової п’ятірки проблем віднесені: недостатня оптимальність структури економіки; необхідність вдосконалення мережі закладів позашкільної освіти, заняттями дітей музикою, мистецтвом і спортом; не рівно доступні можливості для започаткування і ведення бізнесу; недостатні можливості одержання якісної професійно-технічної освіти відповідно до профілю підприємств; невирішеність проблем з ефективною діяльністю шкіл та дошкільних закладів.
Замикають рейтинг наступні проблемні питання: недостатні можливості для отримання вищої освіти з невеликим переліком спеціальностей; ще відносно значний рівень безробіття.
Як бачимо, питання зайнятості і освітніх послуг стоять на останніх позиціях рейтингової оцінки мукачівців, що може свідчити про їх відносну вирішеність у місті на даний час. Зрозумілим є найгостріша актуальність житла для молодих сімей та фактична відсутність соціального житла, однак міській владі варто звернути увагу на чітко відмічені мукачівцями проблеми рівно доступності і якості надання медичних послуг та необхідності покращення функціонування системи соціального захисту у місті.
Формуємо консолідоване бачення майбутнього, місії та стратегічних пріоритетів.
В наступних публікаціях ми проаналізуємо результати експертної діагностики поточного стану економічного і соціального розвитку міста на основі даних офіційної статистики, а також – підведемо підсумки т.зв. СВОТ-аналізу. Але вже нині на основі підведення підсумків проміжкових результатів стратегічного планування розвитку Мукачева наводимо з метою публічного обговорення проектні формулювання основних елементів стратегії – бачення майбутнього, місії та стратегічних пріоритетів розвитку міста і сподіваємось на широке обговорення та внесення коректив і змін.
Бачення майбутнього
Мукачево – процвітаюче екологічно чисте місто на перетині історичних торговельних транс карпатських шляхів, діловий та культурний і туристичний центр Закарпаття, стратегічна територія міжнародної транспортно-логістичної агломерації. Центральноєвропейське місто України із зростаючими економікою та рівнем життя, розвинутими інфраструктурою і сервісом, підвалина відродження феномену тисячолітньої етнічної самобутності краю, викристалізованого у взаємному духовному збагаченні людей різних національностей. Місто, у якому комфортно і приємно жити та гостювати усім.
Місія
Місія Мукачева полягає у тому, щоб забезпечити достойне продовження багатовікової історії міста і в умовах ХХ1-го століття з перетворенням його на затишне, гостинне, зручне для навчання, праці, дозвілля і відпочинку через: створення владою рівних можливостей; запровадження стратегічного управління; розвиток людського потенціалу і нової економіки; ефективне використання геостратегічного і прикордонного розташування; залучення внутрішніх і зовнішніх інвестицій; реформування житлово-комунального господарства; збереження історико-архітектурної спадщини і трансформацію міста у центр відродження і примноження мовно-етнічних та етнокультурних традицій Мукачівщини і краю.
Стратегічні пріоритети (цілі)
1. Розвиток людського потенціалу та інфраструктури освіти, науки і культури.
2. Формування здорового способу життя та забезпечення високоякісного і рівно доступного медичного обслуговування.
3. Створення конкурентноспроможної економіки та сучасної виробничої і транспортної інфраструктури, включаючи аеропорт, з дотриманням принципів сталого розвитку.
4. Реформування житлово-комунального господарства на засадах ринкової економіки, вирішення проблем водозабезпечення.
5. Розвиток культурно-духовної сфери і туризму на основі відродження і примноження етнокультурних традицій.

Закарпатське РВ АМУ
21 березня 2008р.

Теги:

Коментарі

Кусi 2008-03-22 / 23:35:00
Виконуючий обовязки - то не ГОЛОВА. Спитати буде з нiкого. Його громада мiста не обирала. Чому не проводяться вибори мiського голови Мукачева? I в цьому питаннi , порушуючи законодавство, Мукачево "впереди планеты всей" ?

НОВИНИ: Соціо

11:33
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
» Всі новини