Закарпаття відзначило 69-ту річницю Карпатської України

15 березня у краї відзначили 69-ту річницю Карпатської України.

Закарпаття відзначило 69-ту річницю Карпатської України

Суботнього ранку голова облдержадміністрації Олег Гаваші, голова облради Михайло Кічковський, лідери обласних організацій політичних партій, ветеранських та громадських об’єднань, представники громадськості вшанували першого Президента Карпатської України, Героя України Августина Волошина і поклали квіти до його пам’ятника в Ужгороді.. Відтак відбувся мітинг-реквієм на священному для кожного закарпатця місці — Красному полі. Сотні краян зібралися біля пам’ятного знаку Січовим стрільцям, аби вшанувати пам’ять захисників Карпатської України. Керівники області, районів, представники громадських організацій, духовенства, учасники національно-визвольних змагань, молодь стали учасниками пам’ятної події.

Виступаючи на мітингу з цієї нагоди, голова обласної ради Михайло Кічковський наголосив: «Проголошуючи незалежну Карпатську Україну та боронячи її від фашистських агресорів, її президент Августин Волошин вірив у майбутню соборну, єдину і незалежну Україну, за яку, власне, згодом віддав життя у Лефортовській в’язниці. Протягом наступних багатьох років ідеали героїв-січовиків свідомо нищилися, їхні імена паплюжилися». У його виступі йшлося й про те, що настав час, коли ми можемо, не ховаючись, віддати данину поваги тим героям, що колись стали на захист рідної землі. Їх подвиг став прикладом безмежної любові до Вітчизни і готовності до самопожертви в ім’я свободи. Нині ми низько схиляємо голови перед пам’яттю тих, хто віддав тоді свої життя. До землі вклоняємося захисникам Карпатської України за їхній безсмертний подвиг.

Наступного року виповниться 70-та річниця цих знаменних подій. Президент України Віктор Ющенко підписав Указ про відзначення 70-річчя проголошення Карпатської України, яким передбачено низку заходів, що відбуватимуться в масштабах держави та за кордоном. Зокрема, передбачено створення документального фільму, присвяченого 70-річчю подій; буде випущено в обіг ювілейні монети Національного банку України та поштову марку і конверт, присвячені цій даті. Вже зараз вирішуються питання з ремонтом та реставрацією Хустської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів імені Августина Волошина, де свого часу було проголошено державну незалежність Карпатської України та проходили засідання її Сойму, а також вивчається можливість спорудження меморіального музею на батьківщині Августина Волошина в селі Келечин Міжгірського району. Окреме питання – пошук можливих поховань загиблих карпатських січових стрільців.

Пам’ять загиблих січовиків вшанували і Герой України, голова Української національної асамблеї Юрій Шухевич, Герой України, народний депутат Верховної Ради України І, ІІ та ІV скликань Степан Хмара, оборонець Карпатської України Михайло Петричко. Відтак на Красному полі відбулося покладання вінків до пам’ятного знаку Січовим стрільцям. Представники духовенства різних конфесій відслужили панахиду за загиблими героями. Хвилиною мовчання присутні вшанували їхню пам’ять.

Трагічна доля багатьох героїв Карпатської України очікувала не тільки на полі бою під Хустом. Знесилених і поранених, їх мордували, кидали по в’язницях і страчували у різних куточках нашого краю. Розстріляли січовиків і на Верецькому перевалі. У суботу, 15 березня, тут зібралися мешканці Закарпатської та Львівської областей, щоб віддати шану тим, хто залишився нескореним до останньої хвилини свого життя.

Відповідно до розпорядження голови обласної державної адміністрації Олега Гаваші на Верецькому перевалі буде встановлено пам’ятник захисникам Карпатської України. Один із авторів проекту Степан Шолтес каже, що це буде стилізований витвір сакраментального мистецтва у вигляді каплиці з інформацією про велич та трагедію маленької за територією, але великою за значенням держави. Вже цього року монумент буде зведено – проект готовий. З обласного бюджету виділено перші 300 тисяч гривень, щоб розпочати роботи. Фінансування продовжуватиметься й надалі.

У мітингу освячення каменя на місці будівництва пам’ятника розстріляним карпатським січовикам взяли участь заступник голови обласної державної адміністрації Володимир Гоблик, заступник голови обласної ради Михайло Мартин, керівники райдержадміністрацій із Закарпатської та Львівської областей. Учасники мітингу відзначали, що незважаючи на багатолітнє замовчування подій, що мали місце у 1938 – 1939 роках на Закарпатті, люди зберегли пам’ять про них. Велике значення для встановлення історичної справедливості та вшанування пам’яті героїв має Указ Президента України Віктора Ющенка “Про відзначення 70-річчя подій, пов’язаних із проголошенням Карпатської України”, відповідно до якого будуть проведені наукові дослідження про національно-визвольний рух, підготовлені та опубліковані тематичні збірки документів, розширено співпрацю українських учених із ученими сусідніх країн з вивчення та об’єктивного висвітлення подій часів Карпатської України, встановлення пам’ятних знаків та меморіальних знаків героям та інше.

Представники духовенства різних конфесій відправили літургію та освятили камінь на місці будівництва пам’ятника.

Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської облдержадміністрації
16 березня 2008р.

Теги:

Коментарі

vitaliy 2008-04-10 / 23:01:00
вы национально свидоми украинци.вопше обнаглилы бы ни руськи та ни крым ни закарпаття ни одессу ни всю тереториб од татару о добрали та нич ьы сте немали... .а карпатску украйну вы и придумали та овбыте у сим уту эрунду.я туй у подкарпати жыю та знаю ...ане вы там киевски професоры бля....

Patriot 2008-04-08 / 00:31:00
Ty zahody na "ВЕРЕЦЬКИЙ КОТЕЛ".Tujka je jaden shto sja prykryvatj nazyvkov Orange. pochytaj shto vin pyshe to vin"schyryj i neperesichnyj" (ba ko by hotiv peresikaty) a to vin rusyn. Hvoryj cholovik.

Patriot 2008-04-08 / 00:26:00
vitaliy. Pravdu kazhesh nebore.

vitaliy 2008-04-07 / 17:15:00
исторична выгадка карпатська украйна....мы засчишчали Подкарпатскую Русь.. не надо вешат лапшу науши русинам что карпатска украйна закарпаття мы и так знаем что нана родина подкарпатская русь

Petro 2008-03-25 / 23:07:00
orange. Budu Vam vdjachnyj za pidtverdzhennja vshyh sliv, ale bulob dobre jakscho b ce bulo dzherelo iz istorychno zadokumentovanymy danymy a ne prosto iz interneta. V interneti mozhno prochytaty riznoho. Jak pryklad - Wikpedia.

orange 2008-03-25 / 00:13:00
Петре, в 1938 році Карпатська Україна була автономною, але не незалежною. Тобо всі дії автономії мали бути затверджені на рівні уряду Республіки. В даному випадку так і було. Буду мати час, знайду вам і посилання на це в і-неті.

Petro 2008-03-24 / 21:52:00
Orange.Tak v Wikpedii ce stoitj,ale doslivno:"po slovensky/česky: Podkarpatská Rus, Krajina (Zem) Podkarpatskoruská (1928 - 1938), Zakarpatská Ukrajina (oficiálne až od 1938), Karpatská Rus , Uhorská Rus, Podkarpatsko". Ale tut je netochnistj v pershu chergu pro rik isnuvannja Podkarpatská Rus, Krajina (Zem) Podkarpatskoruská. Podkarpatsjka Rus uvijshla do skladu Chehoslovakii v 1921 r. Wikpediju pyshutj amatory jak Vy i ja.Tomu ja Vam i rady zvernutysj do arhivnyh dannyh. Nyzhche pryvodzhu cytaty z oficijnogo pidruchnyka istorii Ukrainy.КАЛІНІЧЕНКО В.В., РИБАЛКА І.К.


ІСТОРІЯ УКРАЇНИ. ЧАСТИНА ІІІ: 1917-2003 рр.:

Підручник для історичних факультетів вищих навчальних закладів. -

Харків: ХНУ ім. В.Н. Каразіна



"6 жовтня 1938 р. Словаччина проголосила автономію в складі Чехословач-чини. Празький уряд змушений був надати автономію Підкарпатській Русі, як офіційно тоді називалося Закарпаття". "Перший уряд Підкарпатської Русі очолив голова Автономно-землеробського союзу, шкільний учитель за фахом Андрій Бродій, проугорськи налаштований політик. Тому 27 жовтня Бродія усунули від влади. Прем'єр-міністром став доктор теології, голова української Центральної Народної Ради Августин Волошин (1874-1945)".

"За розпорядженням уряду 30 грудня 1938 р. закарпатська автономія мала називатися Карпатська Україна". Jak bachymo Chehoslovacjkyj urjad do nazvy Karpatsjka Ukraina ne mav nijakogo vidnoshennja.

"14 березня, скориставшись розпадом Чехословаччини у зв'язку з виходом з її складу Словаччини, А.Волошин проголосив самостійність Карпатської України. Було сформовано новий тимчасовий уряд, прем'єр-міністром якого він залишився.




15 березня у Хусті зібрався сейм і прийняв закон, який встановлював, що:



“1. Карпатська Україна є незалежна Держава.



2. Назва Держави є Карпатська Україна." Jak bachymo oficijno Krpatsjka Ukraina bula progoloshena 15.03.1939 a 16.03.1939 ugorsjki vijsjka uvijshly v Hust...

"за наказом регента Угорщини М.Хорті почали наступати угорські війська чисельністю 40 тис. чол. з артилерією, танками, літаками. Їм на відсіч виступили всі чесні патріоти. Головною силою національної оборони стала Карпатська Січ — воєнізована організація". "У Карпатській Січі налічувалося за різними даними від 5 до 15 тис. вояків, озброєних легкою стрілецькою зброєю"

Za ozbrojennja v Karpatsjkij Sichi vidpovidav Roman Shuhevych... Hroshi na ozbrojennja zbyraly rusyny zi vsjogo svitu; a najbiljsche rusyny iz Ameryky.


"Під час захисту республіки загинуло за різними джерелами від 2 до 6,5 тис. патріотів".





Вуйко 2008-03-23 / 01:38:00
Треба уточнити:


Тенденції до сепаратизму провокуються московськими націонал-фашистами.

Анонім 2008-03-21 / 14:51:00
Тенденції до сепаратизму провокуються націонал-фашистами.

Андрій 2008-03-21 / 14:43:00
Спостерігаю з цікавістю за дискусією. Та все вже кануло в історії,Закарпаття тепер в складі України.Особистио мене турбує те, що намічається тенденція до сепаратизму. Оце вже не добре.

Іван 2008-03-20 / 15:12:00
дискусія не по темі. Події 39-го - складова операції Німеччини і Угорщини по рзвалу Чехословацької республіки.

orange 2008-03-19 / 11:02:00
Чому витерли мій комент, якщо там нічого поганого не було? Повторюю:



...Podkarpatská Rus, Krajina (Zem) Podkarpatskoruská (1928 - 1938), Zakarpatská Ukrajina (oficiálne až od 1938)...




http://sk.wikipedia.org/wiki/Podkarpatsk%C3%A1_Rus

na_pyvo 2008-03-19 / 10:28:00
Petro - vy durnyj 4olovik i poshkodujte ljudej jaki 4ytajut vashi nisenitnyci!

Na zasidanja Sojmu, koly obyravsja prezydent Karpatskoji Ukrajiny, zvu4av himn Ukrajiny, nad prezydijeju vysiv govto-synij stjah i mova jshla pro dosjahnenja nezalegnosti i pryjednanja do Ukrajiny. V cjomu mogna perekonatys samomu, progljanuvshy dokumentalni videokadry, jaki isnujut v svitovij spadsh4yni zavdjaky ukrajinskij diaspori Ameryky!

Petro 2008-03-18 / 22:29:00
Smooth Criminal. Zdajetjsja Vy osvichena ljudyna,a obzyvajete ljudej tiljky za tescho vony majutj inschu dumku, a nizg Vy. Vasha pravda - knyh pro Pudkarpatsjku Rusj napysano bagto. Ja poradyv vam cju knygu tomu scho vona legko dostupna zaraz i v nij zgadujetjsja pryncypova pozycija o.Voloschyna.Do rechi: bagato chogo pro Pidkarpatsjku Rus 1939 roku znaju vid svoih rodychiv jaki pryjmaly aktyvnu uchastj v tyh podijah.

Petro 2008-03-18 / 22:18:00
Orange.Ce nevazgko pereviryty,dlja cjogo potribno tiljky shodyty v oblasnyj arhiv.



У 1939 році, 15 березня, Законом число 1, Сойм Карпатської України ухвалив:




§ 1. Карпатська Україна є незалежна Держава.

§ 2. Назва Держави є Карпатська Україна.

orange 2008-03-18 / 15:36:00
Petro, ви звичайний триндюк. Назва Карпатська Україна була прийнята урядом Чехословаччини на позначення колишньої Підкарпатської Русі ще в 1938 році.

Історію треба знати

Smooth Criminal 2008-03-17 / 09:40:00
Так якщо ви НЕ історик, то не кажіть дурниці так, ніби ви історією, як ви кажете, цікавитесь, з самого дитинства...

А про Карпатську Україну написано більше книг ніж одна, при чому. набагато більше. Тому ви й не знаєте ніфіга, бо прочитали одну книгу і думаєте, що розумний.



Прочитайте п’ять, десять, прочитайте скільки треба, щоб можна було взяти і співставити факти (виділити зерно із полови), а не лише переказувати зміст однієї книженції...



P. S.

Книга (про яку йдеться), що написана на гроші п. Маґочія одним шизофреніком і одним продажним поплічником КҐБ не може бути об’єктивною апріорі.

Petro 2008-03-17 / 02:01:00
Shanovnyj Smooth Criminal, ja ne istoryk i tomu napysannja istorychnyh knyh ne vhodytj v moju kompetenciju.Ale istorijeju nasho narodu ja cikavljusj. Vam by ja poradyv prochytaty:



Поп, Д.; Поп, I.


Iсторiя Подкарпатско



Bazhaju Vam pryjemnogo chytannja, samovyhovannja i tolerntnosti do dumok inshyh.

Smooth Criminal 2008-03-16 / 22:49:00
Дай Боже більше таких "усезнаючих" людей, як цей пан Петро. Шкода тільки, що ці люди пердять дурниці по форумах, замість того, щоб написати яку добру книжку, із вказанням конктретних документів, що підтверджували б такі міркування..

Говорити — не мішки носити.

Petro 2008-03-16 / 21:06:00
Karpatsjka Ukraina ne mala nichoho spiljngo z Ukrainoju.Navitj o.Voloshyn vidmovyvsja pidpysaty zgodu pro objednannja Karpatsjkoi Ukrainy z Ukrainoju koly ukrainsjki nacionalisty pidnjaly ce pytannja na konferencii jaka vidbulasj v Jugoslavii, zdajetjsja v 1941 roci.Karpatsjka Ukraina proisnuvala faktychno 1-2 dni.Do 15 breznja 1939 ce derzhavne utvorennja nazyvalosj Podkarpatsjka Rusj. Sjogodni malo hto znaje scho Shuhevych buv na podkarpatti i vidpovidav za ozbrojennja. Rusyny iz Ameryky vidpravyly bagato groshej dlja zakupivli zbroji.Zbroja do zahysnykiv Podkrpattja tak i nedijshla, Shuhevych znyk z terytorii nashoi krainy v pershyj denj napadu todishnjoi Ugorschyny.Molodi hlopci kydalysj na ozbroinyh suprotyvnykiv z myslyvsjkymy gvyntivkamy.Nihto ne zadumuvavsja zvidky u Shucovycha buly koshty na organisaziju UPA, a vidpovidj na ce pytannja lezhytj na poverhnosti

НОВИНИ: Соціо

19:16
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
20:22
ФОТОФАКТ. До прийдешнього Великодня закарпатський кондитер Штефаньо створив нову велику шоколадну писанку
15:47
/ 1
Через фальшивий обліковий запис Instagram невідомі заблокували фейсбук екологині, що пише про ризики будівництва вітряків у Карпатах
» Всі новини