В Ужгороді організували заходи з нагоди Міжнародного дня людей з інвалідністю (ФОТО)

Заходи з нагоди Міжнародного дня людей з інвалідністю організували у вівторок в обласному центрі Закарпаття аби акцентувати суспільству на проблемах і потребах таких осіб.

В Ужгороді організували заходи з нагоди Міжнародного дня людей з інвалідністю (ФОТО)

В Ужгородській міській раді відбувся тренінг "Психологічна готовність до змін. Спосіб мислення та комунікації". На ньому людям з інвалідністю розповіли про необхідність відкритості, закликали поділитися своєю історією, думками, наголошувалося й на рівності прав та згуртованості.

Організатори – Закарпатський регіональний центр соціально-трудової реабілітації та професійної орієнтації "Вибір" спільно з Ужгородською міською радою. Зустріч провели в рамках реалізації грантового проєкту "Удосконалення послуг із догляду за здоров’ям у соціальних закладах" за фінансової підтримки Програми транскордонного співробітництва Угорщина – Словаччина – Румунія – Україна 2014–2020.

Тематична акція “Я можу і ти можеш” опівдні відбулася на площі Поштовій. Наголошувалося, що Міжнародний день людей із інвалідністю не є святом, а покликаний привернути увагу до проблем такої категорії громадян, захисту їхніх прав, гідності і благополуччя, звертає увагу суспільства на переваги, які воно отримує від участі людей з інвалідністю у політичному, соціальному, економічному і культурному житті.

Учасники акції розповідали особисті історії, для всіх охочих провели інструктажі, як використовувати спецзасоби для пересування – зокрема, можна було спробувати їхати на візках. На благодійному ярмарку можна було придбати вироби ручної роботи людей з інвалідністю. Долучилися до акції й різноманітні організації: благодійний фонд “Карітас”, Закарпатський регіональний центр соціально-трудової реабілітації та професійної орієнтації "Вибір", ГО “Товариство захисту осіб з особливими потребами “Надія”, Ужгородський міський територіальний центр соціального обслуговування, благодійного фонду “Все можливо”, громадська організація “Щасливі діти”, медико-соціальний реабілітаційний центр “Дорога життя” тощо.

На липень 2019 року на обліку в Ужгороді зареєстровано 5 тисяч 383 людей з інвалідністю, з них 486 – дітей з інвалідністю. Про це йшлося на пресконференції в Ужгородській міській раді. Міський голова Богдан Андріїв зазначив, що реалізація грантового проєкту "Удосконалення послуг із догляду за здоров’ям у соціальних закладах" за фінансової підтримки Програми транскордонного співробітництва Угорщина – Словаччина – Румунія – Україна 2014–2020 дасть змогу покращити соціальну адаптацію та реабілітацію осіб з інвалідністю. У місті є кілька громадських організацій осіб з інвалідністю і діяльність міської ради спрямована, зокрема і, на те, аби ці люди могли навчатися, працювати, брати участь у громадському житті.

Менеджерка проєкту Леся Носенко розповіла, що ставили мету – покращити здоров’я клієнтів закладів соціальних послуг у Кошицькому краї (залучено 13 організацій) та Закарпатській області (7 організацій). Зазначила, що проєкт стартував 1 листопада і розрахований до кінця жовтня 2020 року, сприятиме викоріненню стереотипів і зміні поглядів суспільства на людей з інвалідністю.

Запрошення до проєкту надсилали майже двом десяткам організацій, а учасниками стали найактивніші, готові працювати на довгострокову перспективу.

Наталія Ліхольот, представниця Програми транскордонного співробітництва «Угорщина – Словаччина – Румунія – Україна 2014–2020», розповіла: “В Україні пріоритетні регіони програми – Закарпатська, Івано-Франківська, Чернівецька області. Уже проведено два конкурси проєктних пропозицій, із Закарпаття відібрано 35 проєктів”. 14 листопада стартував останній конкурс проєктних пропозицій із загальним бюджетом 17,3 млн євро. Останній день подання заявок – 13 лютого 2020 року, наголосила Наталія Ліхольот.

Керівниця Закарпатського регіонального центру соціально-трудової реабілітації та професійної орієнтації "Вибір" Василина Марко подякувала владі за підтримку, розповіла про завдання центру – залучити молодих працездатних людей з інвалідністю до суспільної роботи.

На пресконференції анонсували й подальше проведення різноманітний тренінгів та акцій у рамках проєкту, а ще – надання соцпослуг людям з інвалідністю й через онлайн-простір.

04 грудня 2019р.

Теги: інвалід

НОВИНИ: Соціо

21:58
Захищаючи Україну від московської навали поліг Віталій Павлюк з Тячева
16:21
У Пастілках Дубриницько-Малоберезнянської громади попрощалися з Юрієм Карпинцем, який майже рік вважався зниклим безвісти
11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 9
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
» Всі новини