Закарпаття: Битва за перевал

Синдром пам’ятника Катерині ІІ, коли в українському місті встановлюють монумент особі, яка символізує чужу державу міг повторитися де завгодно, але тільки не в Західній Україні. Так, принаймні, вважає чимало українських патріотів.
Однак, виглядає, що комплекс національної неповноцінності як вірус: уражає одразу весь організм.

Закарпаття: Битва за перевал

Кожен, хто сьогодні вирішив здолати Верецький перевал, що на межі Закарпатської та Львівської областей може спостерігати якими ударними темпами там завершується споруджується пам’ятника приуроченого 1100-річчю приходу угорців у Карпатську низовину і 1000-літтю входження Закарпаття до Угорського королівства. Ось так, не більше і не менше…
Для декого може видатися, що інформація про спорудження монументу, антиукраїнський характер якого не викликає сумніву, з’явилася наче грім із ясного неба. Насправді це не так. Історія цього питання має багато років. Прикро лише, що тільки сьогодні вона стає відомою широким колам громадськості, зокрема тоді, коли «процес пішов» явно не в руслі національних інтересів України.
До речі, пам’ятник на Верецькому перевалі уже стояв. Вперше він був споруджений за часів австро-угорської імперії до складу якої колись входила Срібна Земля – сучасна Закарпатська область. Після розпаду імперії угорці завбачливо демонтували свій державно-імперський символ. Вдруге його намагалися встановити за часів радянської влади. Однак з цього нічого не вийшло, оскільки навіть радянський комуністичний режим вважав таку ідею надто викличною та не дружелюбною стосовно українців.
До ідеї пам’ятника «великій Угорщині» повернулися за часів незалежності України. На початку 90 років минулого сторіччя угорська національна меншина, яка складає не більше 150 тисяч чоловік поставила це питання руба перед місцевою владою. Однак протести українських патріотичних організацій не дозволили тоді приступити до будівництва пам’ятника. У 2002 році це питання намагався вирішити тодішній закарпатській очільник Геннадій Москаль, який пов’язав проблему встановлення угорцями свого пам’ятника із вшануванням січових стрільців, які у 1939 році були розстріляні мадярськими окупантами, захищаючи державність Карпатської України. На думку Москаля, угорський пам’ятник міг би бути споруджений лише після гідного вшановування карпатських січовиків, пам’ятник яким він намагався спорудити на цьому ж Верецькому перевалі.
Але прихід у краю до влади СДПУ(о) на деякий час поставив хрест на дискусіях стосовно всіх пам’ятників.
І ось нова хвиля збурення. На початку року під час зустрічі президента України Віктора Ющенка та його угорського колеги Ласло Шайома було ухвалено рішення, що українська сторона сприятиме встановленню угорцями пам’ятника на Верецькому перевалі, натомість угорці спорудять у Будапешті пам’ятник жертвам Голодомору 1932-33 років.
Водночас Закарпатська обласна рада ще перед зустріччю президентів не «дала добро» на початок будівельних робіт. Цікаво, що проти спорудження угорського пам’ятника виступили окремі депутати «Нашої України».
Але як вже повелося в українському домі, якщо не можна увійти через двері, то прориваються крізь вікно. Не спромігшись ухвалити потрібне рішення з допомогою депутатів, цю проблему закарпатські урядовці позитивно розв’язали з допомогою Міжвідомчої комісії, яка й дала «зелене світло» на спорудження пам’ятника на Верецькому перевалі. При цьому треба зазначити, що до складу комісії, яка засідала у курортному селі Поляни, подалі від людських очей, були присутні в основному місцеві чиновники та представники кількох угорських громад. Від українців - лише представник обласної «Просвіти». З невідомих причин на засідання не прибули представники Львівщини, зокрема заступник голови ОДА історик Тарас Батенко та відомий історик, академік Ярослав Ісаєвич, аргументи яких могли б істотно вплинути на остаточне рішення. Отже результат роботи комісії був заздалегідь прогнозованим.
Але якщо абстрагуватися від усіх політичних і дипломатичних інтриг, то у залишку можна констатувати: на межі Закарпатської та Львівської областей стоїть монумент, який свідчить, що земля, яка споконвічно належала українцям, насправді їм не належала, а є лише кордоном «Великої Угорщини», який існував з ХІ століття до 1918 року, коли під ударами національно-визвольних рухів розвалилася Австро-Угорщина.
Як українцям сприймати цей факт? Питання було б риторичне, якби їх сприйняття співпадало із позицією чинної влади. Натомість поки що протестують виключно українські громадські, культурні й політичні організації та представники творчої інтелігенції Закарпаття, які нещодавно звернулися до Верховної Ради України з вимогою створити тимчасову слідчу комісію «щодо проявів антиукраїнства на Закарпатті».
Офіційний Київ – ані пари уст.
Тим часом прецедент із пам’ятником на Верецькому перевалі – лише складова низки антиукраїнських провокацій, які час від часу спалахують на Закарпатті. Так, ще не забулося рішення Закарпатської обласної ради щодо надання так званим «русинам» статусу «національної меншин». Сьогодні, користуючись цим рішенням, їх лідери звертаються до офіційної Москви з проханням сприяти наданню Закарпаттю статусу на зразок Косово. Справа зайшла так далеко, що нею зайнялася Служба безпеки України. Зокрема нещодавно СБУ винесла попередження голові Сойму підкарпатських русинів Димитрію Сидору із вимогою не виголошувати закликів до сепаратизму.
У цьому ж контексті слід сприймати намагання «русинів» нав’язати Закарпаттю регіональну символіку у вигляді російського трьохкольору. Поки що ця ідея не знайшла підтримки в обласній раді. Але це не означає, що «русини» відмовилися від неї взагалі.
Зрештою, намагання угорської національної меншини встановити на межі Закарпаття і Львівської області одіозний пам’ятник - далеко не перша спроба нав’язати українцям символи угорської держави. Скажімо, у Мукачівському замку, який є пам’ятником історії та архітектури національного значення, відновлюється символ мадярської династії Арпадовичів – степовий орел-турул, піднятий на колоні висотою 33 метри. Виникає запитання: для чого на українській землі вивищувати угорські національні символи?
… Складається враження, що на Закарпатті випробовують терпіння українців.
Але чи варто гратися з вогнем?

Богдан ЧЕРВАК, провідник Київської міської організації ОУН
13 березня 2008р.

Теги:

Коментарі

Rozmaria 2008-03-27 / 11:26:00
Абсолютно, тодішня угорська влада видала полонених січовиків полякам, які їх розстріляли, і бійців Карпатської Січі треба вшанувати памятником. Але це не означає, що "або ваш, або наш памятник", тим більше, що встановлення Турула було погоджено між президентами обох держав - так же ж писалося в новинах.

Тібор 2008-03-13 / 23:16:00
Січовики були терористами, бандитами, насильниками, як і ОУН УПА.

Istvan 2008-03-13 / 12:02:00
Січовикив расстреляли п о л я к и !!!!!!!!

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини