Закарпатська облрада проігнорувала звернення львівських депутатів щодо Верецького перевалу

Львівського депутата Олексія Кайду сьогодні, 12 березня, не допустили до Закарпатської обласної ради зачитати звернення до депутатів щодо намагань встановити на Закарпатті чужоземну символіку, яке було прийнято Львівською обласною радою 11 березня. У зверненні звучить вимога демонтувати на території області усі символи, які принижують українців, глумляться над їхніми національними почуттями.

Закарпатська облрада проігнорувала звернення львівських депутатів щодо Верецького перевалу

На початку сесії пропозицію вислухати звернення Львівської обласної ради вніс депутат облради Володимир Піпаш. Проте його підтримали лише 30 із 85 присутніх закарпатських депутатів.

Про рішуче несприйняття будівництва монумента заявила Закарпатська обласна молодіжна громадська організація «Батьківщина молода». Організація звернулася до голови Закарпатської ОДА Олега Гаваші з категоричною вимогою скасувати дію розпорядження, що дозволяє будівництво провокативного монументу. «Молоді БЮТівці проти розпалювання міжнаціональної ворожнечі. Спокій і взаємоповага завжди були визначальними для населення Закарпатської області», — йдеться у зверненні.

Голова Закарпатської ОДА Олег Гаваші заявив, що не скасовуватиме свого розпорядження про зведення пам’ятника на Верецькому перевалі, який утверджує історичний факт вимушеного приходу угорців на Закарпаття та сприятиме позитивним міжнаціональним стосункам.

Тим часом, у Києві Київська міська організація Всеукраїнського об'єднання «Свобода», УНА-УНСО, «Тризуб» імені Степана Бандери, Організація Українських Націоналістів та інші патріотичні організації провели пікетування Секретаріату Президента України з вимогою не допустити приниження національних почуттів українців та заборонити встановлення угорської імперської символіки на Верецькому перевалі на Закарпатті, у тому місці, де у 1939 році угорські окупанти розстріляли 600 бійців Карпатської Січі, захисників Карпато-Української Держави.

15 березня монумент мали б таки відкрити. За словами лідера ВО «Свобода», депутата Львівської обласної ради Олега Тягнибока, це робиться в річницю створення Карпатської України. «За проектом це була невеличка капличка, тепер – це величний монумент, який символізує територію, з якої починається Велика Угорщина», – підкреслив депутат.

Довідка ЗІКу.

Львівська обласна рада 11 березня під час сесії прийняла звернення до депутатів Закарпатської обласної ради щодо незаконних намагань встановити на Закарпатті чужоземну символіку. У зверненні звучить вимога демонтувати на території області усі символи, які принижують українців, глумляться над їхніми національними почуттями.

Також Львівські депутати звернулися до Президента України з проханням втрутитися у ситуацію на Закарпатті, аби не допустити антиукраїнських провокацій, пов’язаних із спорудженням символу чужої держави.


У заяві йдеться: «Понад місяць на Верецькому перевалі – на межі Львівської та Закарпатської областей – таємно будують монумент-пам’ятник, який засвідчуватиме, що тут знайшли свою батьківщину… ні, не українці, як можна було сподіватися, а – угорці. Пам’ятник, який символізує «ідею великої Угорщини», зводять швидкими темпами – не розголошуючи в пресі про поспішні будівельні роботи. Цей угорський монумент має стати найбільшим пам’ятником за всю історію Закарпаття – він підніматиметься на 7 метрів над землею і важитиме понад 60 тонн».

У заяві вказано, що монумент споруджують поблизу місця, де покояться (досі, до речі, не ексгумовані) останки 600 розстріляних бійців Карпатської Січі, переважно молодих хлопців – закарпатців і галичан, які в 1939 році захищали незалежність Карпатсько-Української Держави в Європі і які першими в Європі вчинили збройний опір фашистським загарбникам.

Президія Демократичної спілки угорців України оприлюднила заяву, в якій висловлює стурбованість з приводу «антиугорської кампанії, що розгорнулася в електронних та друкованих ЗМІ України з приводу встановлення пам’ятників на Верецькому перевалі та у Мукачівському замку».

«Поодинокі випади, на жаль, набули системного характеру, — йдеться у зверненні. — Цей факт викликає особливе обурення у світлі того, що ці випади зроблені проти угорської громади Закарпаття і України в цілому, історична батьківщина якої першою у світі визнала незалежність України, яка всі роки вважає цю державу своїм пріоритетним партнером, підтримуючи відмінні зв’язки з Україною у сфері економіки, торгівлі, культури. Яка першою з держав Європейського Союзу забезпечила громадянам нашої держави безвізовий в’їзд за спрощеним режимом на територію ЄС, керівники якої підтримують безпрецедентні за міжнародними мірками інтенсивні зв’язки з керівництвом України».

Президія ДСУУ звертається до громадськості Європи, України, Угорщини та Закарпаття «із закликом засудити спроби, спрямовані на розпал міжетнічної ворожнечі».

ЗІК
12 березня 2008р.

Теги:

Коментарі

Тібор 2008-03-13 / 23:12:00
Правильно!!!



Хай Галичани не сують своїм кодлом в чужий монастир!!! Ну вони ні з ким не можуть нормально жити, ні з австріяками, ні з поляками, ні з росіянами (які до речі дали їм україну, а то б вони мали 5 км. до і після Львова, ні з угорцями... А вони ще в Європу хоттять... А може в Сибір вам.

Вуйко 2008-03-12 / 22:59:00
На "rusyny takozh majut pravo povazhaty svoju zemlju ta svoji tradycii".



Не просто мають право, а зобов`язані.

Але роблять навпаки - прогинаються. Тепер перед угорцями.

Нема гонорового русина?

Быв им 2008-03-12 / 21:37:00
Po cim urokam istoriji, jak vy kazhete, Rusyny- okrema nacija... Tak shcho rusyny takozh majut pravo povazhaty svoju zemlju ta svoji tradycii....

Очевидець 2008-03-12 / 21:31:00
Щось на пікеті не було видно Батьківщини молодої! А свободівці молодці, гарно виглядали! І ганьба тим українцям, які не поважають своєї землі, традицій та уроків історії!!!

УД ся 2008-03-12 / 19:09:00
Дубрі сьте уповіли!

ужгородець 2008-03-12 / 17:31:00
Молодці!!! Нехай львівяни розпалюють національну ворожнечу у себе вдома!!!

НОВИНИ: Політика

15:00
/ 12
Уряд погодив звільнення голови Ужгородської РДА Гузинця і призначення його на посаду "гуманітарного" заступника голови Закарпатської ОВА
13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини