Котяча країна, або До президентських виборів нічого на краще в Україні не зміниться?

Події останнього тижня в чергове показали, що до президентських виборів нічого на краще в Україні не зміниться. Парламент і надалі може бути заблокований у будь-який момент. Якби у ньому справді існувала коаліція, вона б цих блокувань просто не допускала.

Котяча країна, або До президентських виборів нічого на краще в Україні не зміниться?

Маємо на увазі не тільки силовий варіант, коли депутати йдуть стінка на стінку (хоча в крайньому випадку – чом би й ні), але перш за все її ефективну політичну взаємодію з опозицією, здатність знаходити спільну мову. А проте це тільки назовні. Насправді ж спільну мову таки знайдено, і всіх основних гравців цілком влаштовує бездіяльність парламенту та й багатьох інших інституцій. Перед народом ще імітують якийсь спаринг з десятирядних питань (типу обов’язкового дублювання фільмів українськими титрами, чи долі “Кобри”), але на ділі всі дружно працюють ложками – аж за вухами лящить. “Газпром”, дивлячись на цей дерибан, і собі долучається до нього, вигадуючи нам все нові і нові борги. Одним словом, як виразився В.Литвин, “стабільна нестабільність”.
Чи всюди демократія супроводжується безладом на рівні геноциду, чи це тільки український винахід? Кому це все вигідно?
Найбільшою внутрішньою проблемою нині є аж ніяк не якісь конституційні суперечності, а галопуюча інфляція, спричинена різким перерозподілом національного багатства на користь олігархів. Мільйонери перетворилися з невеликої соціальної групи на потужний прошарок. Судячи зі спецвипуску журналу “Фокус”, за минулий рік їхні статки блискавично зросли. Скажемо, у Л.Черновецького – з 275 млн. доларів до 990, більш як утричі. У В.Пінчука – з 4,6 млрд. до 10,5, більш як удвічі. В І.Коломойського – з 3,3 до 4,76 млрд. У Р.Ахметова – з 12 млрд. до 14,6. У головного фінансиста БЮТу К.Жеваго – з 1,7 до 3,83 млрд. У Д.Жванії – з 215 млн. до 270 млн.  У П.Порошенка – з 756 млн. до 1,450 млрд., у власника “Інтера”, а нині митника В.Хорошковського – з 690 млн. до 1,16 млрд. У минулорічного секретаря РНБО В.Гайдука – з 2,3 до 2,77 млрд.
Якщо минулого року сотня найбагатших людей України мали спільно 70 млрд. доларів, зараз десь у півтора рази більше. Це кілька річних бюджетів України. Національне ж багатство України зростає значно повільніше. Іншими словами, про якесь українське диво говорити не доводиться. Просто відбувається перерозподіл коштів від нижчого прошарку до найвищого. Саме це зумовлює у кінцевому підсумку стабільну нестабільність.
Хоч олігархи заявляють, ніби збагачуються завдяки вдалому менеджменту й ефективними інвестиціям, неозброєним оком видно, що головне джерело їхнього збагачення – владні повноваження, контроль над своєю часткою держави. Україна все більше перетворюється на закрите акціонерне товариство. Через своїх депутатів і держслужбовців здійснюються вдалі приватизації, закамуфльовані під липові аукціони.  Через Тендерну палату дерибаниться бюджет. Через зростання цін викачуються кошти у населення. Переважна більшість народних депутатів є мільйонерами, їхні статки поки значно поступаються найбільшим олігархам, але ростуть теж досить швидко.
В.Ющенко схожий на повара з відомої байки, що нескінченно читає проповіді жирним котам. Ті від задоволення тільки муркочуть: “Правильно, батьку, золоті слова! Ох і дошкульно ж ти нас критикуєш! От тобі трішки на реставрацію Батурина, от – на дитячий фонд! Почеши нас ще за вушком! І кажи ще далі про те, як наші ракети борознять Малий театр! І ще мух повідганяй від нас! Якої, кажеш, конституції тобі бракує? Зараз тобі купимо! Ну не зовсім зараз – через рік, коли ще трохи погладшаємо від твоєї критики”.
Влада і капітал не тільки не розмежовані – навпаки, вони зростаються все міцніше за мафіозною схемою. Це немає нічого спільного з демократією, хоча буржуазна преса на всі заставки вихваляє якесь українське народовладдя. Якщо минулого року всередині класу мільйонерів тривали кланові бійки (регіонали проти помаранчевих), тепер досягнуто відносної злагоди. Всі нагулюють жир, готуючись до президентських виборів. Тільки тоді гризня спалахне з новою силою. Лише тоді на зміну класовій консолідації прийде диференціація за політичною (точніше, за придворною) ознакою. Формально боротьбу вестимуть навколо якогось геть ідіотського гасла на кшталт ліквідації депутатської недоторканності, перейменування Кіровограда на Степоград чи встановлення пам’ятника Карлу ХІІ під Полтавою. Фактично же – за збереження і примноження олігархії.
Часточку акумульованих капіталів буде кинуто на виборчу кампанію. Корупціонери створять безліч антикорупційних фондів, з яких фінансуватимуться різні кандидати. Пересічний олігарх спонсоруватиме через різні фірми одночасно і В.Ющенка, і Ю.Тимошенко. Світ здригнеться від злитого компромату, але все-таки встоїть. Бо більшого компромату, ніж Україна демонструє сьогодні, вже важко уявити. Всюди котяча шерсть і чавкання. Якщо у багатьох європейських країн при владі соціал-демократія, у нас її немає в принципі, лівий фланг політикуму оголений.  Коти втратили відчуття реальності і провокують псів до все рішучіших дій. В Україні зріє революція – уже не оксамитова, а соціальна.

Сергій Федака, "Трибуна"
08 березня 2008р.

Теги:

Коментарі

Незнайка 2008-03-09 / 12:44:00
Пси демократії- вперед.

Хай летить котяча шерсть!

Березневим котам -наше рішуче ні!

Шакали і гієни-приєднуйтесь.

правда одна 2008-03-08 / 12:12:00
Одним словом: Плутокра́тия (греч. πλουτος — богатство, κράτος — правление) — форма правления, когда решения правительства определяются мнением не всего народа, а влиятельного класса богатых людей, при этом существует глубокое социальное неравенство и низкая социальная мобильность.



НОВИНИ: Політика

11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
22:16
/ 31
В Ужгороді "слуги" "протиснули" призначення керівником комунального парку "ріднозакарпатського" "опоблоківця" Молнара
15:21
/ 5
"Ужгородець" Шуфрич отримав нову підозру – за фінансування Росгвардії у Криму
» Всі новини