МОНУМЕНТ НА ВЕРЕЦЬКОМУ ПЕРЕВАЛІ, що не снився навіть Міклошу Горті

Останнім часом питання історії Закарпаття раз у раз опиняються в центрі уваги не тільки фахівців, а й широкого загалу та органів державної влади. Нерідко вони мають контроверсійний характер й здатні розбурхати суспільну думку.

Угорський турул над Українськими Карпатами
Угорський турул над Українськими Карпатами

«Русинське» питання, проблема крайового прапора, мукачівський турул – усе це кільця одного ланцюжка. Логічним продовженням цього процесу є  й угорський монумент на Верецькому перевалі, який претендує стати туристичною візиткою не лише Воловецького району, а і всього Закарпаття. Саме про нього й піде мова у нашій статті.
«РУСЬКІ ВОРОТА»
Верецький перевал (839 м над рівнем моря) – один із найважливіших в Українських Карпатах. Історичні джерела фіксують його під назвами «Ворота» або «Руські ворота».  Назва Верецьки вперше згадується під 1263 роком у формі «terra Verezka», тобто «земля Верецка». Люди почали освоєння перевалу ще в кам’яному віці, але своєрідними воротами між Східною Європою і Карпатським басейном він стає, починаючи з епохи бронзи (3–2 тис. до н.е.). Хто тільки не користувався ним упродовж багатьох тисячоліть: це і  германські племена вандалів та гепідів, давні слов’яни, монголо-татари і, навіть, російські війська генерала Брусилова у часи Першої світової війни. Ним потрапила на Закарпаття значна частина українського населення  упродовж XIV–XVIII ст., а також чимало євреїв. Тож і не дивно, що Верецьким перевалом скористалися при нагоді і предки угорців,  коли наприкінці IX століття оселилися в Карпатській котловині.
895 рік
Прабатьківщина угорців знаходилася десь поблизу Уральських гір. Звідси вони поступово мандрували на Захід і в ІХ ст. опинилися в степовій частині нинішньої України. Весною 895 року, коли частина угрів на чолі з Арпадом воювала на Дунаї проти франків, печеніги й болгари напали на угорські кочовища й поселення в Етелкезу (територія між Дніпром і Карпатами) й змусили їхніх мешканців тікати. Процес переселення предків нинішніх угорців у Карпатський басейн і завоювання ними нової батьківщини в угорській літературі  позначають терміном «гонфоглолаш».
1746 рік
Саме цього року Йоган Швандтнер і Матяш Бил опублікували пергаментний кодекс на 24-х сторінках – знамениті «Діяння угрів» («Gesta Hungarorum»),  написані Анонімом на початку 13 століття. Автор твору чи не єдиний із-поміж інших середньовічних угорських істориків описав доволі конкретно маршрут приходу угрів на свою нову батьківщину.  Він веде їх від Києва до Володимира, а потім – у Галич. Звідси, перейшовши ліс Говош, вони досягли Ужанських кінців, і місце, де 40 днів відпочивали, назвали Мункачом (нинішнє Мукачево). Про Верецький перевал тут не говориться нічого, але усі ті, хто вивчали Аноніма, з описаного вище, зробили висновок, що Арпад, з Алмашем привели угрів у Карпатську котловину саме через Верецький перевал. Натомість інші хроніки про міграцію цим шляхом не знають, а пишуть, що угорці спочатку проникли в Трансильванію, а потім – далі, на Захід. Археологічні знахідки підтверджують, що скористалися переселенці як Верецьким, так і іншими Карпатськими перевалами.
1881 рік
Восени 1881 року з ініціативи патріотичної угорської громадськості Березького комітату на Бескидах, на Верецькому перевалі був установлений 4-метровий обеліск, який символізував тисячолітній кордон Угорщини й традиційну польсько-угорську дружбу. «Березький пограничний стовп», як офіційно назвали обеліск, був відкритий в урочистій обстановці з освяченням і виконанням угорського й польського гімнів. На його постаменті була встановлена залізна таблиця з гербом Угорщини і віршем місцевого журналіста Шандора Короді:
«Співвітчизнику, на вершині цієї гори
Твоє серце нехай б’ється сильніше.
Сповіщає воно, що це – дорога границя
твоєї стародавньої батьківщини.
Тут прозвучав колись, б’ючи на сполох,
бойовий горн Легела.
Тут проливав прощальні сльози Великий Ракоці.
Тут спалахує вогонь священної пошани
у кожному кущі шипшини:
Зніми свої сандалі, це місце – священне,
де ти тут стоїш».
1896 рік
Йшов час. «Березький пограничний стовп» почав руйнуватися. У 1889 році редактор газети «Мункач» Ласло Козма започаткував збір коштів на відновлення обеліска. Але гроші збиралися повільно. І хтозна, скільки ще потрібно було чекати на відновлення пограничного стовпа, якби не «мілленіум» – святкування тисячолітнього ювілею приходу предків угорців у Карпатський басейн. Первісно урочистості планувалося провести у 1895 році, але підготовка свята зірвалася, і тому роком святкувань став 1896 рік. Саме тоді угорський парламент прийняв спеціальний закон, за яким у семи пунктах Угорщини за державний кошт були зведені сім величавих монументів, увінчаних тотемним птахом древніх угрів – турулом. Один із них був установлений у Мукачівському замку. Його офіційно відкрив міністр юстиції Угорщини Шандор Ердиї. А 20 липня 1896 року він же у супроводі численної світи журналістів і місцевої інтелігенції урочисто відкрив відновлений «Березький пограничний стовп» на Верецькому перевалі. Обеліск був виготовлений із граніту й мав висоту 4 метри. На його нижній частині знаходилися 4 мармурові таблиці з надписами. На першій – той же вірш Шандора Короді. На другій було написано: «На пам’ять про завоювання батьківщини з нагоди державного святкування 1000-літнього існування Угорщини у 1896 році». На третій: «Звела за сприяння наджупана Шандора Лоняї, піджупана Дюли Йобсті, під технічним керівництвом королівського головного архітектора Дюли Калді громадськість комітату». І на четвертій: «За часів славного правління короля Франца Йосифа І і за прем’єрства барона Дежева Банффі». Відкриття завершив гучний бенкет, влаштований на честь гостей графом Ервіном Шенборном у Нижніх Воротах. Але свято на Верецькому перевалі викликало неочікуваний резонанс: журналісти й високопосадовці, приїхавши на Верховину, були шоковані злиднями і бідністю місцевого українського населення. Страшна правда стала «надбанням» громадськості. Уряд змушений був започаткувати т.зв. «рутенську», або «верховинську», акцію з метою економічної допомоги верховинському населенню. Її очолив відомий економіст Едмунд Еган.
1939 рік
Після Першої світової війни нинішня територія Закарпаття, згідно з міжнародними угодами, відійшла у 1919 рік під назвою Підкарпатська Русь до Чехословаччини. У нових умовах символи чужих держав не могли залишатися на своїх місцях. Був демонтований мукачівський турул, а з обеліска на Верецькому перевалі зняті мармурові таблиці з надписами. Сам обеліск залишився неторканим. Ситуація змінилася лише у 1939 році, який вписав криваву сторінку в історію нашого краю.
У середині березня 1939 року Гітлер дав сигнал на розшматування Чехословаччини. Чехи без жодного опору здалися німцям, словаки проголосили незалежність і попросилися під опіку Німеччини. Єдині українці у маленькій Карпатській Україні, незважаючи на попередження Гітлера, проголосили в Хусті свою незалежність і зчинили військовий спротив угорським військам. Загони «Карпатської Січі» і ті, хто їм симпатизував, були приречені, але в цьому й полягає історичне значення їхнього спротиву: вони боролися, і цей факт, якби не хотіли його очорнити, применшити, дискредитувати,  замовчати не можна. Угорські війська за декілька днів захопили територію Карпатської України, але партизанські дії тривали ще і в квітні 1939 року. Під час наступу вони жорстоко розправлялися з усіма, хто чинив опір. Так, 16 березня 1939 року біля с.Кам’яниця Ужгородського району перед камерами угорських телевізійників вони розстріляли 10 полонених січовиків. Інших звозили в концентраційні табори, розташовані в Мукачеві, на г.Думен, та у Верховині, вздовж угорсько-польського кордону. Згодом частину з них передали полякам, які або інтернували їх, або ж просто розстрілювали. Про розстріл полонених січовиків на Верецькому перевалі ще й нині пам’ятають люди. Про справжні масштаби і характер трагедії можуть розповісти угорські й польські архіви.
16 березня 1939 року угорці й поляки зустрілися на Верецькому перевалі біля пограничного обеліска. Будапешт і Варшава відзначили цей момент дуже святково. А вже 25 червня того ж року зняті таблиці на «Березькому пограничному стовпі» були знову урочисто відкриті.
1996 рік
Під кінець 1944 року, коли до Карпат наблизилися радянські війська, таблиці з пограничного знаку на Верецькому перевалі знову були демонтовані. Сам гранітний обеліск простояв біля автобусної зупинки до 1960-х років. Здавалося, про пам’ятник усі забули. Але в 1991 році Радянський Союз розпався. Україна стала незалежною державою. В умовах розширення демократії активізувалися і закарпатські угорці. У 1995 році «Всесвітня спілка угорців» висунула ідею звести на Верецькому перевалі пам’ятник на честь 1100-ліття приходу в Карпатський басейн древніх угрів. Їх підтримали Закарпатська реформатська церква і Товариство угорської культури Закарпаття (ТУКЗ). Відразу ж був оголошений конкурс. Його результати оприлюднили на Верецькому перевалі у березні 1996 року. Автором проекту-переможця став мукачівський скульптор Пийтер Матл. Фінансування будівництва взяла на себе «Всесвітня спілка угорців», а організаційні роботи на місці – ТУКЗ.  Останнє придбало від верб’яжського колгоспу 2000 кв.м землі на Бескидах, за кілька сот метрів західніше того місця, де стояв «Березький пограничний стовп» 1881 року. Відтак розпочалося будівництво пам’ятника, який хотіли відкрити вже 15 серпня 1996 року.  Однак ні автор проекту, ні ТУКЗ не отримали передбачених законодавством дозволів на зведення пам’ятника. Тобто будівництво велося з порушенням українських законів. Але влада як основну причину заборони подальших робіт назвала публікації українських патріотичних сил про розстріл на Верецькому перевалі у 1939 році січовиків. Угорці також усе списали на «крайні українські націоналістичні сили».
До речі, того ж року в кількох населених пунктах Закарпаття все-таки було відкрито пам’ятники  на честь 1100-річчя завоювання угорцями батьківщини. Найбільший із них – парк у с.Чома (Берегівський район) на місці древньоугорського могильника. Тут встановили символічні ворота з турулом, через які древні угри проникли в Карпатський басейн (у 2000 році в парку встановлена також скульптура угорського короля Іштвана Святого).
 А що ж хотіли й хочуть збудувати на Верецькому перевалі? За проектом Пийтера Матла, це повинен бути  7-метровий монумент у формі піраміди із семи масивних кам’яних блоків. Загальна маса всієї конструкції – близько 60 тонн. За розмірами це буде один із найбільших пам’ятників за всю історію Закарпаття. Його може перевершити хіба що інший угорський монумент – мукачівський турул, встановлення якого - також на порядку денному. Символіка верецького монумента, за даними угорської преси, складна й  багатопланова. По суті, в ньому сконцентрована вся історія угорців від найдавніших часів до сьогодення, а не тільки факт їхнього приходу в Карпатський басейн. Місце, де стоятиме монумент, вибране так, аби з нього було видно Угорщину, й заодно, і аби пам’ятник бачили здалека. Піраміда символізує «дерево життя» – мотив, що вказує на корені походження угорців. Сім блоків – це сім древньоугорських племен, які прийшли в Карпатський басейн. Масивний чорний куб у середині піраміди символізує т.зв. «кровний договір» між сімома угорськими вождями. Хрест на камені – це символ прийняття угорцями християнства і створення держави королем Іштваном.
 Навколо піраміди планувалося створити також парк, зовнішні контури якого нібито нагадували  кордони дотріанонської Угорщини.
2008 рік
Після багатьох років затишшя питання добудови угорського монумента на Верецькому перевалі знову стало актуальним. За повідомленнями ЗМІ, його планують відкрити вже цьогоріч – 14 березня. Нагадаємо, що саме цього дня 1939 року угорські війська розпочали наступ на Карпатську Україну. Регент Угорщини Міклош Горті видав із цього приводу спеціальний наказ: «Гонведи! В ім’я Бога і Батьківщини, супроводжувані любов’ю нашого народу, вперед до нашого тисячолітнього кордону, до вершин Карпат, щоб там ви могли простягнути руку своїм польським побратимам». Видаючи цей наказ, Горті навряд чи передбачав, що колись Верецький перевал буде українським. І там стоятиме не скромний «Березький пограничний стовп», а помпезний монумент на честь угорського гонфоглолашу.

Йосип Кобаль, завідуючий відділом археології Закарпатського краєзнавчого музею, "ФЕСТ"
07 березня 2008р.

Теги:

Коментарі

Istvan 2008-03-18 / 12:13:00
Водічка! Ты только сравни, с какого года существует государство Венгрия и с какого государство Украина! И с каком году был написан первый письменный первоисточник, написанный чисто самостоятельным украинским(!)языком ?!


И вообще, что делают украинцы на Восточном Украине, в Крыму, на Одещине (и на Закарпатье)?

Tibor 2008-03-18 / 10:01:00
Водічки



Шановний! Які ще українці при Австро-Угорщині? Їх на території Угорщини просто тоді не існувало... Були одні русини, які до Вас, українців не мали ніякого відношення.



Водічка 2008-03-18 / 00:13:00
Тібор, хто б говорив про якусь "історичну батьківщину". Твоя батьківщина - на Ханти-Мансійщині. Ти дякуй Сталіну, що твої співплемінники досі виноград і перець вирощують, а не оленів пасуть. А ще порівняй, яку автономію мають мадяри зараз у Закарпатті і яку мали українці в Австро-Угорщині. А взагалі про що ми говоримо. За якихось 50-75 років ніякої Угорщини не буде, а буде Паннонське море з узбережжям десь в районі Мукачева. Глобальне потепління, так сказати. Ханти-Мансійщину теж затопить, як і пів-Сибіру. Схоже, 1100-літня халява закінчується:)

сват 2008-03-17 / 12:05:00
На перевалі потрібно встановити монумент закарпатському ведмедю. Або оленю не бритому й неголеному.

Тібор 2008-03-16 / 16:16:00
Вова ти знаєш три слова... Тому для тебе нічого не зрозуміло. Ти манкурт. Читай Чінгіза Айтматова, може порозумнішаєш.

Вова 2008-03-14 / 17:23:00
Ну, це повний аут...я таких дебілів в житті не бачив...

Istvan 2008-03-14 / 17:04:00
А вы, так называемые украинцы, уже давно уже давно могли-бы выкопать и перепохоронять своих террористов расстрелянных поляками.

Вова 2008-03-14 / 16:42:00
О, ще один, ну то й що, що куплена? Виходить, там можна все поставити, що захочеш! Навіть свастику. А хоча ви і на таке здатні, прихвостні гітлерівські...

Istvan 2008-03-14 / 16:31:00
Территория памятника куплена Обществом Закарпатских Венгров от местного рай- или сельсовета. Таким образом территория памятника является частной собственностью.

Tibor 2008-03-14 / 13:55:00
Вові...



Бач як не терпиш інших думок, поглядів, які не збігаються з твоїм. Яка ще Європа для таких??? Сидіть собі дома і нікуди не рипайтесь!

Вова 2008-03-14 / 13:46:00
Вибач, хлопче, але в тебе білка, а таке лікувати треба, а не на сайті сидіти...

Tibor 2008-03-14 / 13:36:00
Вові



То що цей край після 45 став "українським" дякуйте комунякам, Сталіну, який Вам їх вицарапав. Дійсно цей край до 45 не мав ні малісінького відношення до України. Якби не Росія, була б Ваша Україна 5 до та після Львова, якби поляки на це погодились.



Тому не чіпай угорців, вони на своїй історичній батьківщині. До речі, українців почав заселяти угорський король Карой Роберт у 14 столітті, тому що після нашестя монгол, населення різко скоротилось. До того моменту на Закарпатті країнців не було і в помині. А угорці уже там жили більше 500 років. Тому цей край дійсно угорський, а українці пришельці. Я не проти того, щоб тут і надалі жили українці, але поважйте тих, хто Вас прийняв до себе.

Вова 2008-03-14 / 13:20:00
А кричати, що цей край до 45 не був у складі України - це повний маразм...так, не був, а тепер є, українці - близько 80%, які ще питання, блін, треба бути дурнем, щоб цьоно не розуміти...

Вова 2008-03-14 / 13:14:00
tibor




Шановний, а володіють угорці українською, вивчають її в угорських школах...ні, і ви це знаєте. А щодо пам*ятника..ви хочете його - так...а чи хочуть його українці Закарпаття? Може, з ними якось теж треба рахуватися...Добре, зараз в краї керує Балога, ви задоволені як слони, а завтра буде не Балога, якої ви тоді заспіваєте. Допоможе вам ваша угорщина, подумай? Може, не потрібно кидатись в крайнощі, а розсудливо жити, ви цього я бачу не хочете...

Tibor 2008-03-14 / 13:03:00
Вові...




А хто взагалі говорить про автономію? Чи встановлення пам"ятника ти вважаєш автономізацією? Дивна річ, якщо ти так вважаєш. Стосвно цифр я згоден. Але якщи Ви вважаєте себе європейцями, то маєте поважати права національних меншин, до яких відносяться угорці. Що вони не мають право на встановлення пам"ятників? Не кажучи про те, що вони є автохтони, тобто народ який проживає постійно на своїй території уже більше 1000 років.



Я навпаки за те, щоб угорці володіли українською, на рівні своєї рідної мови і поважали культуру та мову як укранців так і росіян. Так вони набагато конкурентоспроможніші всюди, ніж без знання цих мов. Але, більшість, тобто українці теж мають бути толерантними до меншості. От ставновлення цього пам"ятника і показало, що поки-що терпимість до іншої нації і деяких представників більшості відсутня. Не кажучи про те, що пам"ятник має виключно туристичне значення.

Вова 2008-03-14 / 12:50:00
Ні, ну, я розумію, коли жителій населених пунктів, де більшість угорців, захотіли б автономії. Це ще можна здоровим глуздом зрозуміти...Ви що не розумієте, ви - меншість, вас всього 10%...Ви що думаєте, українці будуть дивитись на ваш шабаш з цими маргіналами русинами...нє, мали свої школи, університет, радій дурню, що маєш і дякую державі...так нє захотіли пам"ятник...

Вова 2008-03-14 / 12:39:00
Блін, ви шо друзі, з розуму посходили, яка автономія русино-угорська, та половина області себе гуцулами вважає, чи у ва гігантоманія...

Вова 2008-03-14 / 12:36:00
tibor

силюк, ти рахувати вмієш?! угорців 150 тис., русинів - 10-15 тис., а скільки українців?! ти математику повчи трохи. чи ви угрці в школу не ходите?

Tibor 2008-03-14 / 12:32:00
Вове який знаэ три слова"Ну, сцуки, русино-угорські, скоро будем вас мочити, не довго лишилося..." Оце ви хочете в Європу і в НАТО??? З таким поглядом до Азії ще не доросли. Але я думаю, що переважна більшість українців так не думають, особливо Східна Україна так не думає.

Вова 2008-03-14 / 12:23:00
Ну, сцуки, русино-угорські, скоро будем вас мочити, не довго лишилося...

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини