Закарпатське КРУ дослідило ефективність використання державних ресурсів в закарпатському управлінні Пенсійного фонду

Майже четверта частина населення Закарпатської області – пенсіонери. За офіційною статистикою, у краї частка пенсіонерів у загальній кількості населення протягом 2005-2006 років в середньому становила 22,6 % (на 1 тис. населення припадає 226 осіб пенсійного віку). Загальна чисельність осіб, які отримують пенсії та допомоги і зареєстровані в органах Пенсійного фонду на кінець 2007 року становила 281 397 осіб. Гідне життя людям похилого віку - одне з основних завдань Уряду України. Саме тому питанням правильного нарахування пенсій, своєчасної виплати, якнайповнішому наповненню бюджету Пенсійного фонду в Україні приділяється особлива увага. Активно долучається до роботи в цьому напрямі й Державна контрольно-ревізійна служба України. Зокрема, нещодавно КРУ в Закарпатській області завершило участь в аудиторському дослідженні на тему «Ефективність використання державних ресурсів в головному управлінні Пенсійного фонду України в Закарпатській області за 2005-2006 роки та 9 місяців 2007 року». Ця робота проводилася згідно з Планом роботи відділу аудиту бюджетних програм та місцевих бюджетів КРУ в Закарпатській області.

Закарпатське КРУ дослідило ефективність використання державних ресурсів в закарпатському управлінні Пенсійного фонду

Як з’ясували працівники КРУ в рамках дослідження, доходи  бюджету головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області  щорічно зростають: якщо у 2005 році фактичний обсяг доходної частини бюджету Фонду склав 1275,5 млн. грн., то у 2006 році цей показник сягнув 1374 млн. грн., а за 9 місяців 2007 року доходна частина бюджету Фонду склала 1353,8 млн. грн. Найбільшу питому вагу в бюджеті Пенсійного фонду - 57,3% складають власні надходження. За досліджуваний період власні надходження фонду також мають тенденцію до росту. Але й попри це, щорічно при затвердженні бюджету головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області видатки  Фонду перевищують доходи: у 2005 році перевищення видатків над доходами  склало 129,6 млн. грн., у 2006 році – 146 млн. грн., на 2007 рік – 230,3 млн. грн.  Внаслідок того, що потреба в коштах на виплату пенсій та допомоги за рахунок власних надходжень була забезпечена в дослідженому періоді всього на 61,3 %, стало необхідністю  отримання коштів в порядку перерозподілу на суму 503,9 млн. грн.
Результати аудиторського дослідження засвідчили про існування ряду причин, що перешкоджають наповненню бюджету Пенсійного фонду, про них – детальніше.
По-перше, через встановлені законодавством пільги та обмеження в нарахуванні та сплаті внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування не було додатково залучено лише за досліджуваний період понад 145 мільйонів гривень до бюджету Пенсійного фонду. Ці кошти не надійшли через існування системи спрощеного оподаткування, втрати від чього складають 73 829 тис. грн., через встановлення максимальної величини витрат на оплату праці, з яких справляються страхові внески призвело до недоотримання доходів - 43 554 тис. грн., через встановлення пільг зі сплати внесків – 27 626 тис. грн.
Друга причина  — відсутність контролю зі сторони банківських установ за пропорційним перерахуванням  пенсійних внесків платниками  при отримані  коштів для виплати заробітної плати, невідповідність нормативних актів в частині здійснення контролю за повнотою сплати збору при купівлі-продажу нерухомого майна. Саме це, на думку аудиторів КРУ, не дає можливості органам Пенсійного фонду області здійснювати контроль за повнотою та своєчасністю надходжень  коштів до Фонду.
Третя причина, яка перешкоджає збільшенню надходжень до бюджету Пенсійного фонду, — недостатня робота зі сторони окремих робочих груп, створених при райдержадміністраціях та міських радах щодо здійснення заходів з забезпечення легалізації найманої робочої сили та виведення заробітної плати з тіньового сектору економіки. Найкраще в цьому напрямку працювала робоча група в Рахівському районі, якою проведено 258 перевірок суб’єктів підприємницької діяльності на предмет використання праці осіб, з якими не укладено трудові угоди та виявлено порушення в кожному другому із перевірених об’єктів. За наслідками  проведених перевірок робочими групами орієнтовно розраховано додаткові надходження до Пенсійного фонду в сумі 622 тис. грн.
Наступною причиною є, за гіпотезою працівників КРУ, недієвість належного механізму впливу до суб’єктів господарювання та арбітражних керуючих щодо погашення боргів до Пенсійного фонду. Через це, не спостерігається зменшення обсягу заборгованості шляхом її оплати, а навпаки, зменшення заборгованості відбувається інколи через її списання. Загалом за досліджуваний період органами Пенсійного Фонду списано заборгованості ліквідованих підприємств на суму 1 131 тис. грн.
Крім цих причин аудитори наводять ще й недостатню роботу в частині пошуку шляхів зменшення видатків та економного  використання фінансових ресурсів Пенсійного фонду.         За результатами аудиторського дослідження аудиторською групою надано ряд пропозицій, які потребують вирішення, як на рівні головного управління Пенсійного фонду в Закарпатській області так і на рівні місцевих органів виконавчої влади та місцевого самоврядування.

Прес-служба КРУ в Закарпатській області
06 березня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
» Всі новини