"Шведський ліс" на березі закарпатської Тиси

Два підприємства всесвітньо відомої фірми працюють у селищі Великий Бичків на закарпатській Рахівщині.

"Шведський ліс" на березі закарпатської Тиси

Міжнародна промислова група «SWEDWOOD» із головним офісом у шведському місті Енґельгольм зажила світової репутації у сфері деревообробки та виробництва меблів. До складу групи входять 38 підприємств у 11 країнах світу. Водночас сам «SWEDWOOD» належить до світового бренду IKEA. В Україну і на Закарпаття зокрема «Шведський ліс» прийшов у 1995 році. Нині у селищі Великий Бичків діють два підприємства компанії – деревообробний завод «Сведвуд Карпати» та меблева фабрика «Сведвуд Проза», на яких працює майже тисяча наших краян.

Основними критеріями роботи підприємств «SWEDWOOD-Україна», які спеціалізуються на виробництві кухонних меблів, за словами менеджера по зв’язках із громадськістю Зої ШВЕЦЬ, є простота, люди та підприємництво (близькість до людей та зосередження на деталях). На цих аспектах і сконцентрована основна увага виробничого менеджменту. На великобичківських підприємствах компанії виготовляють розкладні кухонні столи, робочі поверхні та дошки для розробки. Всі вироби – з карпатського бука. Деревообробне підприємство «Сведвуд Карпати» здійснює розпиловку кругляка і робить заготовки для меблевої фабрики «Сведвуд Проза», яка вже виготовляє готову продукцію і постачає її по світу. Зокрема, більше, ніж 90% виробів продається через торгову мережу ІКЕА до Швеції, Канади, США, Малайзії, Австрії, Німеччини, Франції, Великобританії, Польщі та інших країн. Цікаво, що працівники підприємства мають можливість придбати ці вироби для власної оселі, але за значно меншу ціну.

Заступник директора «Сведвуд Карпати» Юрій РОМАНЕНКО каже, що деревину закуповують, в основному, на аукціонах від лісозаготівельних підприємств Закарпаття, Івано-Франківщини та Львівщини, а також за прямими контрактами з держлісгоспами та приватними підприємцями. «Ми принципово не закуповуємо продукцію сумнівного походження, – каже пан Юрій, – чи заготовлену на заповідних територіях. Робимо це не тільки тому, аби не мати проблем із законом, а й щоб не стимулювати нечесний бізнес. Нині підприємство проходить сертифікацію, згідно із стандартом FSC, що має на меті приведення системи закупівлі сировини до європейських норм».

Деревообробне обладнання на обох підприємствах – найсучасніше, виготовлене в Італії, Німеччині та Польщі. При його закупівлі акцент робиться не тільки на продуктивності техніки, а й її спроможності максимально автоматизувати монотонні ручні операції.

«Нове продуктивне обладнання – необхідна умова для успішної реалізації виробничої програми, однак найголовніша формула успіху – люди», – вважає директор «Сведвуд Проза» Анжела ҐУДАС. На підприємствах працюють як великобичківці, так і мешканці сусідніх сіл, а також ужгородці, львів’яни, івано-франківці. Окрім хорошої зарплати, їх приваблює бажання працювати в компанії зі світовим іменем, можливість постійного професійного вдосконалення і періодичного стажування. Тренінги для робітників, фахівців та топ-менеджерів проводяться на заводах компанії за кордоном, зокрема у Швеції, Польщі, Угорщині, Латвії, а також здійснюються професійні та мовні курси безпосередньо на підприємстві. Компанія бере на себе частину витрат, пов’язаних з оплатою житла та видатків на транспорт для приїжджих працівників, а місцевим робітникам безкоштовно та за пільговими цінами виділяються дрова і паливні брикети, які виготовляються на сучасному обладнанні з букової тирси.

Варто наголосити, що газу у Великому Бичкові немає, тому така підмога є вельми доречною. Власна котельня на «Сведвуд Карпати» теж працює виключно на відходах власного виробництва (терпуга, обрізки), а те, що залишається, переробляється у брикети і, в основному, теж іде на експорт.

На підприємствах переконані, що високопродуктивна робота до снаги лише здоровим людям, тому тут про це піклуються і всіляко заохочують здоровий спосіб життя. Щороку вони направляють своїх працівників на оздоровлення та санаторне лікування по лінії Фонду соціального страхування, здійснюють за власний кошт обов’язкову вакцинацію проти грипу, утримують медпункт та закуповують необхідні медикаменти. Працівники, які впродовж 6 місяців не перебували на лікарняному, отримують грошові винагороди, а для підтримання тонусу власного організму є обладнаний чудовий спортзал із набором сучасних тренажерів.

Умови роботи, високий рівень вимог, постійне професійне навчання, регулярне спілкування з колегами, які працюють на підприємствах компанії в інших країнах, позначаються на ментальності людей, стимулюють їх до професійного росту, змінюють ставлення як до праці, так і до власної особистості. Тут кожен розуміє: кар’єрний ріст залежить не від улесливого ставлення до шефа чи інших суб’єктивних чинників, а від твого старання. Фахове вдосконалення потребує закордонного стажування, а те, у свою чергу, неможливе без знання англійської мови. Тож для того, аби досягти більшого, по закінченні робочого дня треба йти не у ґенделик на децу, а на курси іноземної…

Сповідуючи ще не зовсім звичні та належно не поціновані основною масою наших співвітчизників корпоративні цінності, працівники компанії не відсторонюються від вирішення проблем того середовища, у якому живуть. Благодійність – одне з основних занять «Swedwood» в Україні. Восени минулого року компанія виділила 40 тис. грн. на ремонт пологового відділення лікарні Великого Бичкова, оплатила ремонт дитсадка, школи, фінансує дитячу волейбольну команду, згідно зі списками селищної ради, завозить дрова малозабезпеченим родинам, інвалідам, ветеранам.

У найближчих планах компанії – злиття двох закарпатських підприємств у єдину потужну виробничу структуру, яка буде вирішувати масштабніші завдання. Тож «SWEDWOOD-Україна» потребуватиме ще більше амбітних молодих людей різних спеціальностей, для яких добре оплачувана робота у себе вдома, у рідному краї, і в той же час в одній із найкращих компаній світу, принесе не лише матеріальний достаток, а й внутрішній комфорт. На таких людей тут чекають, тут їм завжди будуть раді.

Іван Ільчук, "ФЕСТ"
06 березня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

17:57
З початку року найбільший товарообіг, за інформацією Закарпатської митниці, здійснювався з Німеччиною, Італією, Угорщиною, Чехією та Словаччиною
13:40
Завершено монтаж зернових елеваторів сухого порту "Термінал Чорнотисів" на Закарпатті
01:35
Чеський приватний перевізник RegioJet готовий інвестувати в електрифікацію євроколії на ділянках Чоп-Мукачево і Чоп-Ужгород
01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
» Всі новини