Закарпатська "Екосфера" увійшла до складу новоствореної Всеукраїнської асоціації ГО з протидії еко-корупції

Згідно аналітичним дослідженням міжнародних експертів, Україна протягом останньої декади входить до першої десятки країн-лідерів з корупційних діянь. В сучасних умовах корупція набула властивостей, які реально загрожують національній безпеці країні. Взагалі злочинна поведінка посадовців стала нормою і формує умови для пасивної громадської свідомості, посилюючи тим тенденції деградації суспільства.

Прояви корупції в органах державної влади є предметом вивчення та висвітлення в діяльності багатьох громадських організацій та засобів масової інформації. Але проблема корупції в органах виконавчої влади та місцевого самоврядування в сфері охорони навколишнього середовища залишається без уваги, необхідної для вирішення проблеми.
Еко-корупція не відносяться експертами до “традиційних” типів корупції, як наприклад, корупція у сфері вищої освіти чи у судовій владі, та знаходиться в суцільній тіні за винятком поодиноких статей у ЗМІ та інформаційних повідомлень незалежних громадських організацій (НГО) про корупційні скандали у Міністерстві екології та природних ресурсів України та регіональних управліннях екології.
Природоохоронні НГО, які поінформовані про випадки еко-корупції (хабарі, “відкати” та ін.), виділяють наступні місця її виникнення у діяльності органів виконавчої влади та місцевого самоврядування: (i) тендери, конкурси та проекти Міністерства екології та природних ресурсів України; (ii) розподіл коштів регіональних бюджетів у фінансуванні природоохоронних програм; (iii) виконання своїх функцій державними управліннями екології та природних ресурсів в областях: порушення під час інвентаризація викидів підприємств, екологічної експертизи нових промислових підприємств та проектів реконструкції існуючих виробництв, отримання дозволів на викиди в навколишню середу (стічні воді, атмосферне повітря тощо), відведення землі заповідних територій та інші.
28 лютого 2008 р. в Донецьку відбулось засідання організаційного комітету Всеукраїнської асоціації громадських організацій з протидії корупції в екологічній сфері.
Створення такого об’єднання є завершальним етапом проекту “Актуалізація на національному рівні проблеми корупції в екологічній сфері”, який виконувався протягом 2007-2008 рр. Донецькою міською громадською організацією “ЕкоДонбас” за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні.
На поточний момент до складу асоціації увійшло 14 НГО з дев’яти областей країни: Регіональна молодіжна екологічна організація “Екосфера” (Ужгород), Екологічний клуб “Край” (Бережани, Тернопільської області), Екологічна група “Печеніги” (м. Харків), Центр соціально-економічних та політичних досліджень і технологій “Перспектива” (Миколаїв), Фонд Розвитку міста Миколаєва, Еколого-культурний центр “Бахмат” (Артемівськ), ГО «Агентство Стійкого Розвитку Луганського регіону», ГО “Зелена країна” (Горлівка), Жіноча екологічна організація «Доньки Землі» (Запоріжжя), КВ УЕА “Зелений світ” (Кривий Ріг), НВ УЕА “Зелений світ” (Нікополь), Чернігівська агенція регіонального розвитку, Дніпродзержинська громадська екологічна організація "Голос Природи" та ДМГО “ЕкоДонбас” у якості координатора.
У засіданні прийняли участь представники НГО-учасників асоціації та Сергій Решетов - експерт Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні. Було обговорено проблему еко-корупції, її причини та методи запобігання. Керівник проекту Юрій Озерський з ДМГО “ЕкоДонбас” презентував брошуру “Проблема корупції в екологічній сфері – причини, наслідки, методи боротьби”. Також було обговорено план дій асоціації НГО на період 2008-2010 рр. та поставлено головні цілі: консолідація зусиль громадських організації у напрямку актуалізації проблеми протидії еко-корупції та звернення уваги громадськості та влади країни до цієї корупції в екологічній сфері.
Повне виконання амбітного плану дій асоціації має призвести до підвищення прозорості діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування в екологічній сфері за рахунок покращення контролю з боку громадськості та внесення необхідних змін до законодавства. В свою чергу, остаточне викоренення еко-корупції та повна дієвість природоохоронного законодавства покращать стан навколишнього середовища в країні та підвищать рівень життя громадян України.

Юрій Озерський, ДМГО “ЕкоДонбас” (ecodonbas@gmail.com)
06 березня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини