Батько жорстоко побитого в Хусті хлопця звинувачує нардепа Лунченка в "кришуванні" нападників (ФОТО) (ДОКУМЕНТИ)

Родина постраждалого Василя Переца прагне одного – справедливості, притягнення винних осіб до відповідальності та показати хустянам "справжнє лице" народного обранця і кандидата в новий склад парламенту по 71-му виборчому округу Валерія Лунченка.

Батько жорстоко побитого в Хусті хлопця звинувачує нардепа Лунченка в "кришуванні" нападників (ФОТО) (ДОКУМЕНТИ)

Про це повідомляє громадський правозахисник Віталій Грегор.

Вранці 1 січня 2015 року в м. Хуст двоє злочинців жорстоко побили і пограбували молодого 27-річного хлопця Василя Переца, після чого скинули його тіло вже без свідомості в річку Тиса, неподалік "велятинського" мосту. Лікарі констатували, що температура тіла потерпілого під час реанімаційних заходів сягала всього 20°С, тому він вижив чудом.

 

Поліція справу кваліфікувала за декількома статтями Кримінального кодексу України – нанесення тяжких тілесних ушкоджень (ст.121 КК), викрадення людини (ст.146 КК) та крадіжка (ст.185 КК).

 

 

Нападників було двоє і під час цього звірячого побиття вони перебували в стані з ознаками наркотичного сп'яніння. Останній раз, перед нападом, їх бачили в місцевому елітному ресторані "VIP", що належить родині Лунченка. Однак, ні відео з камер спостереження, ні будь-якого іншого сприяння по ідентифікації  злочинців, народні обранці, як народний депутат Валерій Лунченко, так і його батько, депутат Хустської міськради Валерій, не надали.

 

 

Але все ж, за допомогою оперативно-розшукових заходів поліції вдалося встановити одного з нападників, зокрема через присутність його мобільного телефону на місці злочину. Ним виявився представник місцевого криміналітету  Роберт Борка (зять народного депутата Михайла Ланя).

Після цього слідство дуже швидко почало гальмуватись, а через півроку стало зрозуміло, що справу намагаються "замнути" і карати винних ніхто не збирається. Першим дзвіночком стало те, що суд, розглядаючи клопотання органів досудового слідства про запобіжний захід, відпустив першого підозрюваного Р.Борку під символічну заставу в 149 000 грн.  і зобов'язання не виїздити за межі Хуста. За наявними доказами у родини потерпілого цей підозрюваний систематично порушував навіть це зобов'язання суду і безкарно виїздив за межі міста, що підтверджується і жорсткою ДТП на Іршавщині в квітні 2017 р., в якій і загинув Р.Борка.

 

Авто Роберта Борки після ДТП 26.04.2017

 

Іншому нападнику слідство відмовляється вручати підозру по сьогоднішній день, не зважаючи на його впізнання потерпілим, який вказує чітко, що це Олег-Василь Глібчук. Як зазначають джерела в правоохоронних органах, брат цього нападника є родичем особисто В.Лунченка.

Під час перебування в лікарні жорстоко побитого Василя до його батька Ярослава прийшли наближені до нападників люди, які запропонували гроші за відмову від всіх претензій та мовчання. Батько категорично відмовився, оскільки прагнув лише одного – справедливого покарання винних.

Після цього був спалений його мікроавтобус.

 

 

Тому батько потерпілого зустрівся спочатку з тодішнім головою Закарпатської ОДА Геннадієм Москалем, який, побачивши фотодокази жорстокого побиття, негайно перенаправив його до начальника обласної поліції Сергія Князєва, який нині очолює Нацполіцію України. Останній, побачивши фото і матеріали справи, відразу погодився, що місцеві правоохоронці дали неправильну правову кваліфікацію, оскільки наявні всі ознаки замаху на вбивство (ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 115 КК) і дав відповідні вказівки слідству.

Звертався Перец Я.В. особисто  і до радника міністра МВС, народного депутата Геращенка, під час його робочого візиту на Закарпаття в зв'язку із "мукачівською стріляниною" за участі бійців "Правого сектора". Той пообіцяв розібратися та направив відповідне депутатське звернення. Однак і воно не дало результату.

 

 

Всі закарпатські правоохоронці неофіційно зводили свої відповіді до одного: "Ви ж розумієте, що нічого не доб'єтесь і справедливості не здобудете, поки при владі Лунченко".

Керівники обласної поліції Роман Стефанишин і прокуратури Володимир Гаврилюк, до яких потерпілий звертався ще у липні 2017 р. із скаргою на бездіяльність працівників Хустської місцевої прокуратури та поліції і проханням перекваліфікувати справу як "замах на вбивство", не вжили жодних заходів реагування. Це, в свою чергу, наштовхує на думку і на їх причетність до "кришування" даної резонансної справи – через особисту корупційну зацікавленість або ж на прохання того ж таки народного депутата Валерія Лунченка.

 

 

 

І дійсно, з часу з тих жорстоких подій минуло вже 4 роки, а справа і далі "припадає пилюкою": щодо першого нападника – Р.Борки суддя Олена Лук'янова справу закрила в зв'язку із його смертю, а щодо іншого – поліцією навіть не оголошена досі підозра.

Тим часом молодий хлопчина Василь Перец через завдані побиттям травми має групу інвалідності та постійні головні болі, а реально покараних і досі нема.

Хоча невеликий здобуток в даній справі все ж є.Було визнано винним у фальшуванні матеріалів кримінальної справи одного із хустських правоохоронців – слідчого Івана Чопея. Так вироком Хустського райсуду від 2 березня 2018 р. встановлено, що І.Чопей, перебуваючи на посаді слідчого СВ Хустського міського відділу міліції, підробив "протокол впізнання" в інтересах підозрюваного Р.Борки з метою перекладення вини у вчиненні цього тяжкого злочину на іншу, непричетну, тобто зовсім невинну особу.

Однак екс-слідчий І.Чопей так і не відбув реального покарання, оскільки тим же вироком суду його було звільнено від кримінальної відповідальності у зв'язку із закінченням трьохрічного строку давності вчиненого ним службового підроблення.

 

 

Наразі дане рішення суду в зв'язку із м'якістю покарання оскаржується потерпілим в апеляції, оскільки В.Перец обґрунтовано вважає, що екс-правоохоронця І.Чопея засуджено лише  формально – за мінімальною ч.1 ст. 366 КК України "Службове підроблення". Хоча в його діях вбачається склад і інших злочинів – приховування доказів тяжкого злочину, зловживання службовим становищем тощо. Однак, за "дивним збігом", справу не призначали до розгляду в Закарпатському апеляційному суді майже рік, мотивуючи "завантаженістю іншими справами". І лише після дзвінків родини потерпілого до канцелярії суду розгляд даної справи призначили на 23 грудня 2019 р.

 

Нещодавно батько потерпілого в коментарях на сторінці Фейсбука публічно звинуватив нардепа Валерія Лунченка в тому, що він "кришує вбивць і бандитів". Після чого В.Лунченко призначив йому зустріч 11 червня в родинному ресторані "VIP", начебто щоб спростувати звинувачення в його бік. Я. Перец прийшов на зустріч і прочекав з півгодини, однак сам Лунченко на неї не прийшов, що також може підтверджувати версію батька про причетність даного народного обранця і одного із кандидатів в новий склад парламенту по 71 округу до жорстокого побиття його сина.

Окрім того, Ярослав Перец звертався за висвітленням даної резонансної – як для Хуста, так і Закарпаття в цілому – події про побиття і умисне затягування розслідування правоохоронцями до місцевого телебачення "РТК-Хуст". Однак даний телеканал прогнозовано відмовився робити сюжет. Оскільки, як потім з'ясував Я.Перец, його власником є сам пан Лунченко, а керує ним його дружина.

 

 

Тож родина потерпілого Перец сподівається, що справедливість рано чи пізно все ж настане. Можливо вже після зміни влади на місцях та керівництва правоохоронних органів Закарпаття справу нарешті доведуть до суду, а всі причетні особи будуть нарешті притягнуті до відповідальності.

А також висловлює надію, що в подальшому Хустщину не будуть більше представляти у владі такі одіозні люди, як теперішній нардеп Лунченко, який замість  того щоб сприяти притягненню винних до відповідальності, займається їх покриванням.

19 липня 2019р.

Теги: Лунченко, замах, вбивство, побиття

Коментарі

Хустянка 2019-07-24 / 00:33:42
Добрий і у тебе синок-Ярославе!!Та й ти вмісті з ним!Грошей тоді доста взялисьте!Нич йому не хибить-ходить си по барах!

Byby 2019-07-21 / 09:02:00
Он скільки часу пройшло а по справі вбивства шеремета ...
НІ ГУ ГУ.
Так це в Києві .
А шо тоді говорити про хуст ... і "спеціалістів" ... які працюють в слідчому відділі.

Віка 2019-07-20 / 14:59:10
Надіюся Лунченко відповість за все. Бо грошей накрав і думає що йому все позволено. А ще блін у верховну раду сунеся. НАВОЛОЧ...... А РОДИНІ ПОТЕРПІЛОГО СПІВЧУТТЯ

вася 2019-07-20 / 13:53:34
оце пример яки в нас депутати як лунченко,народ дивится и робить вивод за кого голосуете, на тий фотци може бути ваш син внук або даже чоловик

Хуст 2019-07-20 / 12:45:54
І в Київ повідомляти про злочини Оунченка-Білецького смислу нема, поки там Аваков і Князєв. Лунтік ділиться з Аваковим. Треба чекати нового прокурора, або просто поки їм Хуст надоїсть і виїдуть за кордон.

Горішок 2019-07-20 / 11:18:25
Шановні читачі поки нова влада не дасть оцінку таким покидькам які прикриваються депутат мандатом як Лунченко, його оточення Білецький який координує і прикриває криміналітет, начал УВД Стефанишин якого саме вони призначили і лобіюють, прокурор області Гаврилюк та його заступник касир контрабанди Василенко, контрабандисти Пересоляк, тіньовий начал митниці Каращенко і багато інших не менш одіозних фігур то змін в області не відбудеться. Весь крупний нелегальний бізнес координує і очолює не сім’я Балог а Нардеп Лунченко і вищезазначене його оточення. Тому закликаю всіх небайдужих громадян області хто знає про корупційні оборудки цих фігурантів звертайтесь в правоохоронні органи центрального апарату тобто у Київ тому що тут у них створено ОЗУ і толку не буде, а тих хто проживає на території хуста і району не віддайте і ні в якому разі не продайте свій голос за цього народного предателя Лунченко, а якщо вже і отримали від нього кошти то проголосуйте розумом щоб щось змінити у нашій країні

Дідо 2019-07-20 / 10:47:09
А при чому тут фото Липовицького вучаря Губаля?

Віталій Грегор 2019-07-20 / 10:35:22
"Лунченко Валерій кришує вбивць і бандитів, благодаря йому прокуратура фальсифікує справи і ще і брехун.." - батько потерпілого Ярослав Перец. Що тут ще доповнювати, все сказано. Тому Хуст думай-те..

Шок 2019-07-20 / 09:06:51
А Хустяне опять виберуть собі контробандиста Лунтіка, бо той накрав грошей і мало ділиться з електоратом, а пак люди скаржаться на державу, а треба дивитись на себе продажних і наівних

НОВИНИ: Кримінал

11:20
/ 1
Через контрабандні сигарети 25-річний студент позбувся на кордоні з Угорщиною свого "Мерседеса"
13:12
/ 1
Злодій із Собатина протягом кількох днів виніс із магазина в Іршаві товару на 10 тис. грн
23:16
/ 3
На Берегівщині керівник одного з підрозділів Управління ДСНС на Закарпатті системно приторговував метамфетаміном
15:04
У Ганичах на Тячівщині затримали місцевого наркоторговця
10:48
/ 1
Директору та головному бухгалтеру Карпатського біосферного заповідника повідомлено про підозру
10:44
"Безправному" водієві "під кайфом", що порушив ПДР на трасі біля Середнього на Ужгородщині, виписали штрафів на 90 тис. грн
19:29
/ 2
80-річному жителю Пилипця, що застрелив собаку, "світять" до 3 років тюрми
23:33
/ 3
В Ужгороді вслід за підрядником з Харкова про підозру в розтраті майже 3 млн грн на ремонті доріг повідомлено спеціалісту з технагляду
23:08
Cуд у Тячеві звільнив від покарання підприємця, який п'яним вдарив поліцейського
14:54
У Костилівці на Рахівщині троє грабіжників у масках і зі зброєю погрозами вбивством відібрали в 79-річної жінки $8,5 тис. і "ювелірку"
17:47
Занизивши митну вартість, житель Львівщини на кордоні з Угорщиною "позбувся" трактора, вартістю 1,5 млн грн
14:39
/ 2
Судитимуть 5 осіб, які організували нелегальні гральні заклади в Ужгороді
11:07
Житель Середнього Водяного на Тячівщині п'яним викрав авто сусіда і скоїв на ньому дві ДТП
01:16
Ужгородець погрожував свої дружині гранатою
20:47
/ 2
38-річний мукачівець протягом року розраховувався за покупки карткою, загубленою пенсіонером
19:41
/ 2
У Нижніх Воротах зіткнулися мукачівська BMW та івано-франківське Renault, водій останнього загинув
14:05
Житель Туриці, що на Ужгородщині, зберігав вдома дві бойові гранати
22:50
У жителя Буштина під час обшуку вилучили майже 1кг марихуани
22:47
Мешканцеві Родниківки на Мукачівщині, який підпалив будинок дружини через образу, присудили більше 5 років тюрми
15:50
Справу учасників "смертельної" масової бійки у Підвиноградові скеровано до суду
14:01
В Ужгороді водій, зупинений патрульними, швидко купив і хильнув алкоголь, аби приховати "п'яне" водіння
20:56
/ 3
У Берегові злочинна група відбирала майно в самотніх осіб літнього віку
20:31
На під'їзді до кордону затримали чотирьох чоловіків, що планували нелегально потрапити до Румунії, та двох закарпатців-переправників
13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
15:57
На кордоні з Угорщиною у китайському вантажі виявили "зайві" електроскутери
» Всі новини