Ряд організацій та представників інтелігенції Закарпаття виступили проти активізації в краї антидержавних сил

Заява громадських, культурних і політичних організацій та представників творчої інтелігенції Закарпаття з приводу діяльності антиукраїнських, антидержавних сил в Закарпатській області

Ряд організацій та представників інтелігенції Закарпаття виступили проти активізації в краї антидержавних сил

Останнім часом у Закарпатській області посилилися антиукраїнські тенденції. Сили, які роздмухують вогонь антиукраїнства, на жаль, знаходять підтримку у владних структурах.
Зокрема, у березні минулого року Закарпатська обласна рада прийняла рішення про визнання на території області окремої національності "русин", яке є абсурдним з наукової точки зору, протиправним за своєю суттю і провокаційним з політичного погляду, оскільки у такий спосіб штучно розчленовується один і той самий етнос, який у різні періоди історії, як і на інших українських землях, мав різні назви – давню – русини і новішу – українці. У такий спосіб замовники і сценаристи цих підступних дій під сепаратистськими гаслами про автономію прагнуть відокремити Закарпаття від України. Такі потуги на фоні сучасних етно-політичних реалій в області здавалися б комічними (під час останнього перепису населення 80% закарпатців записали себе українцями, і в той же час, незважаючи на шалену агітацію, шантаж і підкуп, менше 1% ідентифікували себе русинами), якби не зацікавленість у роздмухуванні сепаратизму представників місцевої і центральної влади і ворожих до України політичних кіл окремих зарубіжних країн.
У кінці 2006 року Закарпатська обласна рада оголосила конкурс на прапор Закарпаття і створила відповідну експертну комісію. Упродовж 2007 року ця комісія, незважаючи на потуги очільників політичного русинства та їх покровителів у владних коридорах Закарпатської області та серед окремих високопоставлених київських чиновників – вихідців із Закарпаття, протягнути за всяку ціну чужий для нашого краю триколор - біло-синьо-червоний прапор, комісія визначила переможцем давній, опертий на глибокі історичні традиції синьо-жовтий варіант прапора з розміщенням на ньому герба Закарпаття. Такий поворот не влаштував українофобів і сесія обласної ради в грудні 2007 року по цьому питанню була, по суті, зірвана з ініціативи керівництва.
Не знаходять належної реакції з боку владних і правоохоронних органів антиукраїнські, антидержавні вояжі очільників політичного русинства в інші країни: зокрема батюшки Дімітрія Сидора, голови т. зв. "Сойму подкарпатских русинов", 22 лютого цього року в Москву відразу після проголошення Косова незалежною державою. Глава т. зв. "Сойму подкарпатских русинов" розпинався тут про необхідність визнання "Закарпатской Руси" у статусі "самоуправляемой административно-национальной территории под международным контролем, а также введение в Закарпатье паспортов для подкарпатских русинов, идентифицирующих их как правопреемников Закарпатского государства" та «самоопределения русинов за пределами Украинского государства».
У цьому ж, антиукраїнському, антидержавному руслі слід розглядати і намагання окремих політичних сил за всяку ціну встановлювати на Закарпатті чужоземну, зокрема, угорську, символіку. Ці зусилля, як це не дивно, підтримуються владними структурами.
У Мукачівському замку – пам’ятнику історії та архітектури національного значення – відновлюється символ мадярської династії Арпадовичів – степовий орел-турул, піднятий на колоні висотою 33 (!) метри; таким чином, він значно вивищується над замком. Ще у 1924 році Чехословацька влада демонтувала цей знак як символ чужої держави, а радянська влада викинула його із замку взагалі. За потурання місцевої влади, усупереч національним інтересам української громади та в порушення діючого законодавства про охорону культурної спадщини (дозвіл на встановлення таких монументів у пам’ятках загальнонаціонального значення повинен надавати центральний орган охорони національної культурної спадщини, який знаходиться у структурі Кабінету Міністрів України), чужоземна символіка встановлюється на теренах Української держави.
Ще один яскравий прояв антиукраїнства готується на Верецькому перевалі, на межі Львівської і Закарпатської областей України. Це – спроба спорудити тут величний монумент-пам’ятник віднайдення угорцями своєї нової батьківщини.
Угорці не мають підстав трактувати здобуття своєї нової батьківщини як terra incognita, тобто території, де до їхнього пришестя нібито не було жодних поселень; навпаки, на теренах Закарпатської області археологами зафіксовано і досліджено чимало слов’янських поселень VІ-ІХ ст. ст., тобто вони були тут задовго до приходу мадярських племен у кінці ІХ – на початку Х ст. ст.
Такий знак там бути не може, оскільки Закарпатська область входить до складу України, отже, з Верецького перевалу не починається "велика Угорщина", як це намагаються подати угорські політичні кола, там була і є до кордонів з Угорщиною (а колись і далі на теренах нинішньої Угорщини – до Доброчина, який угорці перейменували на Дебрецин) українська земля з давнім русько-українським етносом.
Знак прагнуть встановити на місці розстрілу, без суду і слідства, у березні 1939 року близько 600 воїнів Карпатської Січі – оборонців Карпатської України від угорської фашистської навали. Такі дії є святотацтвом, наругою над пам’яттю кращих синів Карпатсько-української держави (закарпатців, галичан, волинян, наддніпрянців), які першими в Європі вчинили збройний опір фашистським загарбникам.
Ще живі у пам’яті кривди, заподіяні угорськими фашистами під час кривавих подій у березні 1939 р.: крім згаданої угорсько-польської акції розстрілу 600 січовиків, розстріляно і замордовано у різних місцевостях Закарпаття сотні воїнів Карпатської Січі, семінаристів і гімназистів – оборонців Карпатської України, а в роки окупації краю фашистською Угорщиною (1939-1944) кинуто в тюрми і концтабори 184 тис. закарпатських русинів-українців та представників інших національностей, з них 115 тисяч по-звірячому замучено або спалено.
У світлі наведених фактів шокує позиція тих лідерів так званого русинського руху, які сумують за "великою Угорщиною" і не проти повернення "вірних русинів" у лоно святостефанської корони...
І, нарешті, ні в які рамки не вкладаються факти заміни таблиць при в’їзді в угорські, і навіть змішані, села краю з двомовними назвами (на державній і угорській мовах) на одномовні – угорські, та намагання встановлювати на будівлях органів місцевого самоврядування та окремих державних установах поряд з державними прапорами України угорські державні прапори!
Сказане дозволяє зробити висновок, що в Закарпатській області склалася система руйнування українських національних цінностей, система антиукраїнської, антидержавної діяльності у вигляді роздмухування сепаратизму, встановлення чужоземної символіки тощо. Такі дії не знаходять належної оцінки з боку органів державної влади самоврядування області та правоохоронних органів. Все це принижує честь і гідність корінного і основного українського етносу краю, дискредитує владу, сіє зневіру, підживлює сепаратизм.
Рішуче засуджуємо такий стан справ в нашій області, вимагаємо покласти край проявам антиукраїнства і сепаратизму. Заявляємо про свою готовність захищати на своїй українській землі Закарпаття інтереси української держави та українського етносу усіма доступними засобами.
Закликаємо українські громадські, наукові, освітні, культурні та інші організації, політичні партії, державних і політичних діячів, депутатів усіх рівнів, творчу інтеліґенцію України підтримати нашу заяву. Просимо Верховну Раду України створити тимчасову слідчу комісію щодо проявів антиукраїнства на Закарпатті.
Павло М. Федака, голова Закарпатського крайового культурно-освітнього товариства "Просвіта", голова обласної організації Всеукраїнської спілки краєзнавців, кандидат історичних наук
Володимир Шелепець, кандидат технічних наук, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки
Михайло Баник, голова спілки майстрів народного мистецтва Закарпаття
Олександр Черепаха, голова обласної організації Народного Руху України
Іван Габор, голова обласної організації Української народної партії, доцент УжНУ
Євген Ясінський, голова обласної організації УРП "Собор"
Петро Ференц, голова обласної організації КУНу
Олег Куцик, голова обласної організації ВО "Свобода"
Михайло Тиводар, етнолог, доктор історичних наук, професор УжНУ
Ваталій Постолакі, депутат Закарпатської обласної ради
Павло П. Федака, депутат Ужгородської міської ради
Андрій Федорішко, депутат Ужгородської міської ради
Тарас Шляхта, депутат Ужгородської міської ради
Федір Брецко, депутат Ужгородської міської ради
Іван Демко, голова громадського комітету охорони історико-культурної спадщини Закарпаття
Степан Пеняк, археолог, кандидат історичних наук, керівник авторського колективу Зводу пам’яток історії і культури Закарпатської області
Павло Чучка, почесний голова Закарпатського об’єднання ВУТ "Просвіта" ім. Т. Шевченка, професор УжНУ
Галина Ігнацевич, голова Закарпатського осередку Всеукраїнського громадського культурного товариства "Бойківщина XXІ ст."
3 березня 2008 року

04 березня 2008р.

Теги:

Коментарі

Микола Жалива 2008-03-04 / 10:57:00
Да Турул птаха страшна. Значит Сидора приписали до мадярських шовіністів ко писав такий %"БЛУД".

Майже якиїсь профессор што купив диплом за капусту.

Змішала БОЖИЙ дар з яйцями.!!

Я проти Сидора бо ряса і політика несумістимі.


Но причому тут мадяре????

pfr 2008-03-04 / 10:42:00
де туй той, що усе погрожує, що сесі підписанти не достануть громадянство і наї ідуть за перевал і т.п.?

руснак 2008-03-04 / 09:37:00
Під текстом немає ще підписів С.Федаки, О.Гавроша, Ратушняка, і одного смолавого студента-молодого поета (пробачте, забув його ім’я, той, що шантажував викладача університету). Ганьба їм???

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини