Одного зі злочинців, що на Полтавщині скоїли розбійний напад на 87-річну жінку, затримали в тітки на Закарпатті

До Миргородської центральної районної лікарні без свідомості доставили 87-річну жінку. Медики констатували відкриту черепно-мозкову травму, перелом кісток основи черепу, забій головного мозку тяжкого ступеню та мозкову кому ІІ ступню. Зараз вже другу добу поспіль лікарі борються за її життя…

Одного зі злочинців, що на Полтавщині скоїли розбійний напад на 87-річну жінку, затримали в тітки на Закарпатті

Марія Дмитрівна живе на хуторі у с. Ємцево, що є типовим прикладом вимираючого українського села. Навкруги лише покинуті напіврозвалені домівки і жодної живої души поруч. Пенсіонерка мешкає сама, іноді до неї заходить сусід Володимир, який має дачний будиночок за три двори від Марії Дмитрівни.
Він час від часу навідується до старенької – то допоможе по господарству, то принесе продуктів з магазину, що аж у сусідньому селі. Саме він і знайшов літню жінку у безпорадному стані та викликав міліцію й «швидку» допомогу.
- Зайшовши на подвір’я, я помітив, що у вікнах вибиті шибки, - схвильовано розповідає сусід Володимир Іванович, - а зазирнувши всередину, побачив, що баба Марія лежить на кроваті з закривавленим лицем.
Двері хати були зачинені зсередини, тож Володимиру довелося залазити у дім через вікно. Жінка ще дихала, хоча й була без свідомості. До того ж садна й рани на її голові, розкидані по хаті речі та вибиті вікна наводили на думку, що напередодні у бабусі побували непрохані гості, тому окрім «швидкої», сусід викликав й міліцію.
Хід розкриття даного злочину одразу було взято під особистий контроль начальника ГУМВС України в Полтавській області. «Ми прикладаємо максимум зусиль, щоб якнайшвидше розкрити цей зухвалий злочин і притягти до суворої відповідальності причетних осіб, вчинок яких не вписується в жодні моральні норми суспільного життя», - наголосив Михайло Цимбалюк.
Слідчо-оперативна група Миргородського міськвідділу, оглядаючи місце події, виявила, що шибки в усіх шести вікнах хати були розбиті, а три вікна, окрім цього, просто були винесені разом з рамами. На уламках однієї із шибок були виявлені сліди крові, а у самому будинку міліціонери знайшли футболку, яка явно не могла належати старенькій, а тому її міг залишити лише зловмисник.
Пізніше, після затримання першого підозрюваного, саме ця футболка взайве переконала правоохоронців, що вони на вірному шляху. Для допомоги у розкритті даного злочину навіть викликали двох кінологів зі службовими собаками із кінологічного центру ГУМВС. Даним собакам дали для розпізнання запаху знайдену при огляді футболку, а потім серед кількох представлених осіб, собаки по черзі вказали на її господаря, при чому обидві тварини вказали на затриманого 18-річного Петра (ім’я підозрюваних змінені).
Виявляється, що хлопець напередодні ввечері розслаблявся із своїм 19-річним товаришем Сергієм, розпиваючи горілку. Вже будучі добряче напідпитку, молодики зійшлися на тому, що добре було б дістати трохи грошенят на веселощі, а простіше за все їх буде забрати у якоїсь старої людини. Ось тут Петро й згадав про пенсіонерку з сусіднього села, якій іноді допомагав за магарич поратися по господарству. Хлопець чув від сусідів, що бабуся складає свою пенсію, щоб час від часу допомагати грошима дочкам, які живуть у місті. Тож, вирішивши одразу реалізувати свої плани, вони близько 23.00 години ночі постукали у двері бабусі з вимогою негайно відчинити та віддати їм усі гроші.
Марія Дмитрівна, злякавшись непроханих нічних гостей, все ж намагалася дати їм відсіч, схопила сокиру та крикнула, щоб йшли геть, адже вона буде захищатися. Тоді, обурені сміливістю літньої жінки, зловмисники почали трощити вікна будинку – бабуся не відчиняла. Потім хлопці залізли до хати через розбиту шибку кухонного вікна й напали на стареньку. Від жаху сокира сама випала з рук, а молодикам лише того було й треба. Вони гамселили літню жінку руками, ногами й дерев’яною палицею та трощили усе навкруги, аж поки вона не погодилася віддати їм свої заощадження. Діставши з шафи відкладені з пенсії 1340 гривень, бабуся сподівалася, що зловмисники підуть геть. Так і сталося, однак на останок, нелюди схопили Марію Дмитрівну, й один підставив їй підніжку, а інший – с силою штовхнув. Жінка впала на підлогу й сильно забилася. У цьому стані Петро та Сергій її й покинули.
Наробивши лиха, молодики ще трохи погуляли на «зароблені» грошенята, а потім, розділили кошти порівну й розійшлися по домівкам спати.
Наступного дня, у той час коли непритомна літня жінка стікала кров’ю, Петро преспокійно купив собі два мобільні телефони та подався до сестри у Шишаки, а Сергій придбав квиток на потяг й відправився до своєї тітки у м. Свалява, Закарпатської області.
На щастя, оперативникам Миргородського міськвідділу міліції вдалося швидко вийти на слід зловмисників, і вже 26 лютого о 02.00 годині ночі вони затримали Петра. А по обіді того ж дня співробітниками Свалявського МВ ГУМВС України в Закарпатській області був затриманий його напарник Сергій.
Наразі порушена кримінальна справа за ознаками ч. 4 ст. 187 Кримінального кодексу України (розбій, вчинений за попередньою змовою групою осіб, поєднаний з проникненням у житло та із заподіянням тяжких тілесних ушкоджень).
P.S. Марія Дмитрівна зараз у лікарні. Медики оцінюють її стан як край важкий, без жодних позитивних змін. А вдома на літню жінку чекають її улюбленці: три кізочки, четверо котів та маленький рудий пес, який після пережитого нічного жаху, бігає навколо двору, жалібно скулить, не розуміючи, куди поділася його добра старенька господарка…

Анна Одякова, ВЗГ ГУ МВС України в Полтавській області
27 лютого 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Кримінал

10:28
У Грушові на Тячівщині чоловік увірвався в будинок односельчанки та пограбував її
10:13
Мукачівець, після спільного відпочинку, побив свою колишню дружину до реанімації
18:35
У Полянській громаді безпідставно віднесли до земель сільськогосподарського призначення 92 га земель лісового фонду. Справа в суді
17:56
/ 4
У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
17:25
/ 1
За службову недбалість під час ремонту лікарні в Перечині інженеру з технагляду повідомили про підозру
16:55
Ужгородець, який до смерті побив співмешканця матері, з яким пиячив, перебуватиме під вартою без права на заставу
19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 2
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
» Всі новини