2008 рік буде Роком замків Західної України (ДОПОВНЕНО 25.02.2008)

Багата і різноманітна скарбниця духовних надбань нашого народу. У цій дорогоцінній спадщині особливе місце належить старовинними замкам, палацам, пам’ятникам сакральної архітектури, перлинам дерев’яного зодчества, які дійшли до наших днів, зокрема, у Західних областях України. Вони унікальні не лише для нашої держави, але і для Європи в цілому. Крім великого виховного значення для виховання освіченого та патріотичного молодого покоління, їм належить важлива роль щодо розвитку туристичного потенціалу, сприяння європейській інтеграції Україні, формування і поглиблення глибоких різноманітних зв’язків між регіонами Європи.

2008 рік буде Роком замків Західної України (ДОПОВНЕНО 25.02.2008)

Виходячи з таких актуальних реалій, минулої суботи, 23 лютого 2008 р. у м. Львові відбулася зустріч керівників обласних рад Волинської, Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської, Тернопільської та Хмельницької областей, яку ініціював голова Львівської обласної ради Мирослав Сеник. Метою цього робочого зібрання було обговорити проблеми, що склалися в питаннях збереження, реставрації архітектурних пам’яток у цих регіонах, підтримати ініціативу громадськості та оголосити 2008 рік - Роком замків та палаців Західної України.

Відкриваючи зустріч, голова Львівської обласної ради наголосив, що органи місцевого самоврядування і виконавчої влади Західного регіону держави повинні об’єднати свої наміри, зусилля щодо збереження і ефективного використання пам’яток архітектури як потужного потенціалу духовного, культурного і економічного розвитку. Прикладом цього є замки у містах Кам’янець Подільську, Луцьку, Олеську, Мукачеві та ін., які функціонують, живуть своїм життям, єднають покоління і, по суті, стали однією з візитних карток України на світовому просторі.

Але ж, як відмічалось на зустрічі, у наших містах і селах є сотні інших пам’яток архітектури, зокрема, замкової, сакральної, які потребують невідкладного ремонту, реставрації, догляду дбайливого господаря. Держава поки-що вдосталь для цього коштів не має. Територіальні громади, органи місцевого самоврядування також не можуть самотужки вирішити питання, пов’язані із даною проблемою. До всього, діюча законодавча база потребує серйозного перегляду, доповнення, змін, прийняття відповідних правових актів, щоб до створення матеріальної бази, яка необхідна для реставрації і відбудови замків правомірно могли прилучитися інвестори, меценати, зарубіжні бізнесмени, діячі культури і т д.

Але що можна зробити конкретно зараз, не чекаючи сприятливих умов, адже час стрімко біжить уперед?

Про це розповів учасникам зустрічі голова Закарпатської обласної ради Михайло Кічковський. Вони з цікавістю сприйняли інформацію про те, що в області йде робота над реалізацією Комплексної програми збереження і використання пам’яток культурної спадщини Закарпатської області на 2006-2015 роки з обласного бюджету, у міру можливого, виділяються кошти для реставраційних та ремонтних робіт. Михайло Михайлович інформував присутніх про те, як, починаючи з 1998 року, інтенсивно відроджується у м. Мукачево унікальний замок «Паланок». У 2007 році в ньому побувало біля 100 тис. чоловік.

Торік колективом історичного музею зароблено 626 тисяч гривень. Це добрий приклад для інших районів і міст області, як можна послідовною працею перетворити похмурі руїни, котрі волають «SOS», у справжні вогнища культурно-митецького життя, які приваблюють не тільки жителів краю, але і гостей з інших областей України, близького і далекого зарубіжжя . Звичайно, є і чимало проблем, особливо, які стосуються фінансового забезпечення . Обласна рада спільно з обласною державною адміністрацією працюють над виробленням шляхів щодо їх вирішення.

Після проведення зустрічі та пленарного засідання, в якому взяли участь представники Міністерства культури та туризму України, широкої громадськості, Герой України, директор Галереї мистецтв м.Львова Богдан Возницький зачитав текст Декларації. Під загальне схвалення присутніх її підписали керівники Волинської, Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської, Тернопільської, Хмельницької обласних рад.

Коментуючи подію журналістам, які були присутні на церемонії підписання декларації, М. Кічковський підкреслив, що прийняття цього документу спрямоване на об’єднання зусиль в організації і проведення спільних заходів, пов’язаних із відродженням пам’яток культури і архітектури, аби наші національні скарби Західної держави надійно зберігались, примножувались, щоб Україна постала у європейському співтоваристві у всій красі і величі своєї історії. Разом із цим треба, щоб місцева влада, депутати місцевих рад, кожен громадянин сприйняли це важливе завдання як свій особистий обов’язок перед минулим і майбутнім. Адже історія України у нас - єдина, і всі ми повинні турбуватись, працювати, щоб кожна її сторінка була надійно збережена і примножувалась новими здобутками на благо нашої Вітчизни.

Василь Густі, сайт Закарпатської обласної ради
25 лютого 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини