Книжкові проекти видавництв Закарпаття включені в програму "Українська книга" Держкомтелерадіо України

У Держкомтелерадіо сформовано програми «Українська книга» на 2008 рік. Водночас завершується реалізація програми «Українська книга» за 2007 рік. Про це повідомили в прес-службі Держкомтелерадіо.

Книжкові проекти видавництв Закарпаття включені в програму "Українська книга" Держкомтелерадіо України

До проекту програми «Українська книга» на 2008 рік надійшло понад 1 тис. видавничих проектів на загальну суму близько 170млн. грн. Заявки до реалізації програми подали 108 видавництв та видавничих організацій різних форм власності з 16 регіонів України.
Проект програми «Українська книга» включає розділи: видання для дітей та юнацтва, твори класиків української літератури та лауреатів Національної премії імені Тараса Шевченка, твори класиків зарубіжної літератури ( в перекладі українською мовою), науково-популярна література, довідкові та інформаційні видання, література мовами національних меншин України.
Держбюджетом України на 2008 рік передбачено фінансування програми у сумі 40 млн. грн., відповідно до звернення Президента України до Уряду, що вдвічі більше від коштів, спрямованих на програму у 2007 р.
Формування переліку книг відбудеться протягом березня 2008 р. за допомогою рейтингового голосування членів Громадської науково-експертної ради Держкомтелерадіо, з урахуванням думки громадськості. У такий спосіб був підготовлений і минулорічний проект програми «Українська книга» для затвердження колегією Держкомтелерадіо. Тоді Громадська науково-експертна рада, по суті, вперше, продемонструвала прозорість і відкритість у формуванні переліку видань, які пропонувалися до включення у програму «Українська книга».
Щодо виконання програми «Українська книга-2007» прес-службі повідомляє, що Держбюджетом на її виконання було передбачено 20 млн. грн. Ці кошти майже повністю реалізовані. До програми включено 135 книжкових проектів 55 видавництв та видавничих організацій 12 регіонів України, а саме: Автономної Республіки Крим, Дніпропетровської, Донецької, Волинської, Закарпатської, Київської, Кіровоградської, Львівської, Одеської, Харківської, Тернопільської, Чернівецької областей.
Зокрема, за державної підтримки забезпечений випуск низки соціально значущих видань, серед яких твори класиків української і зарубіжної літератури, видання для дітей та юнацтва. Крім того, за програмою «Українська книга» було випущено презентаційні альбомні видання: «Україна»; «Тарас Шевченко. Вибрана поезія. Живопис. Графіка»; «Український пейзажний живопис»; «Нариси з історії костюмів»; «Іван Макогон. Життя і творчість»; довідники («Енциклопедія «Українська мова», «Фінансово-економічний словник», «Всесвітня історія» та інші).
У рамках програми виконані доручення і розпорядження Президента та Уряду щодо видання значущих творів літератури. Це твори лауреатів Національної премії ім. Т. Шевченка (видано 5 книжок); книжки, присвячені темі Голодомору 1932-1933 років (профінансовано 2 документальних видання). Окрему нішу в програмі «Українська книга» займають твори М. Грушевського (побачили світ 2 томи добірки), а також ювілейне видання «Повісті» М. Гоголя, присвячене 200-річчю від дня народження письменника. Враховано і побажання Верховної Ради відзначити 120-ту річницю з дня народження видатного театрального діяча Л.Курбаса - вийшла друком книга Н. Корнієнко «Лесь Курбас: репетиція майбутнього».
Відповідно до постанови Кабінету Міністрів «Про спеціалізовані редакції для випуску літератури мовами національних меншин України» в рамках програми «Українська книга» побачили світ 13 видань на 12 мовах національних меншин.

"ForUm"
21 лютого 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини