НАТО по–словацьки

Шлях Словаччини до Північноатлантичного альянсу: повторити їхні помилки чи навчитися на їхньому досвіді?

НАТО по–словацьки

«Україна — це Словаччина десять років тому», — каже Урбан Руснак, посол Словаччини в Україні. З початку минулого року Словаччина виконує роль контактного посольства НАТО в Україні.
Ще на початку 90–х, після розпаду Організації Варшавського договору (ОВД), у Словаччині, територія якої як півтори Одеської області, розташовувалося 16 радянських військових баз. Як визнає сам пан Руснак, спочатку до курсу на євроатлантичну інтеграцію підійшли несерйозно: «Реформи не проводилися, натомість було лише декларативне прагнення. Ми думали, що можемо вступити в НАТО без реформ, просто провівши референдум». І от 1997 року, коли протистояння в цьому питанні тодішніх президента і прем’єра досягло межі, відбувся референдум, який провалився через всього десятивідсоткову явку виборців. Усе ж заявку на вступ вирішили подавати. Її подання у 1999 році збіглося з натовськими бомбардуваннями Югославії, до якої більшість словаків завжди мала великі симпатії. Підтримка НАТО була нижчою за 30%. «Однак уряд вирішив діяти так, ніби ми вже є де–факто членами НАТО. Ми відкрили повітряні коридори для авіації Альянсу», — розповідає посол.
Попри низьку підтримку, уряд почав активну агітаційну кампанію. «Перше питання, яке нам ставили: чи служитимуть наші солдати–строковики в гарячих точках, куди їх посилатиме НАТО? Відповідь була чітка: кожна країна–член НАТО сама вирішує, де будуть працювати її військові. Крім того, ми вирішили повністю відмовитися від призову», — каже пан Руснак. Зараз словацькі контингенти є в Косові й Афганістані. Аби потрапити туди, офіцери проходять конкурс, адже відрядження в зону справжніх бойових дій — необхідна складова росту по службі. «Інше питання — чи будуть на нашій території військові бази НАТО? Ми пояснювали: альянс не має армії, єдині війська НАТО, що перебувають у Словаччині, — це словацькі війська. Інші приїжджають на спільні навчання, а потім їдуть додому. Це відбувається і в Україні», — веде далі Урбан Руснак.
Ще одна, дуже близька нам проблема, з якою зіштовхнулися словаки, — це майбутнє військово–промислового комплексу, який дістався у спадок від радянщини. У Словаччині вироблявся єдиний імпортний зразок озброєння радянської армії — одна з моделей гаубиць. «Ті підприємства, котрі працювали на радянських патентах і виробляли радянські зразки зброї, не вижили. Залишилися тільки ті, які працювали на словацьких патентах. Зараз ми виробляємо власні зразки зброї, які продаємо на ринку НАТО й інших країн», — каже пан посол.
Тим часом проводилися реформи, яких вимагав вступ до альянсу «Ми істотно поліпшили умови праці, реформували податкову систему, створили сприятливий інвестиційний клімат», — розповідає Урбан Руснак. Реформи на вступ до НАТО значно збігаються з вимогами на інтеграцію до Євросоюзу. Агітаційна кампанія і позитивні зрушення в економіці дали свій ефект: у 2003 році, на момент прийняття країни до Альянсу, вже близько 60% словаків вітали цю подію. Вступ до НАТО часто є прелюдією вступу до ЄС. У Словаччини ці терміни не дуже розбіглися в часі: до НАТО приєдналися у квітні, а до ЄС — у травні 2003 року.
Євроатлантичні прагнення України Словаччина підтримує і на найближчому саміті НАТО у Бухаресті голосуватиме за приєднання України до Плану дій щодо членства. Однак це залежить і від самого українського суспільства. Порівняно швидкий рух Словаччини до НАТО став можливим не в останню чергу через те, що потребу в ньому не ставила під сумнів жодна з основних політичних сил країни, розбіжності стосувалися того, як це зробити. «У НАТО пильно стежать за політичною ситуацією в Україні, — зазначив Урбан Руснак. — І згода політичних сил щодо цього питання (приєднання до ПДЧ. — Авт.) значно підвищує шанси України на саміті в Бухаресті, тоді як протистояння і невизначеність ці шанси зменшують».

Олег Снігур, "Україна Молода"
20 лютого 2008р.

Теги:

Коментарі

Провидець 2008-03-04 / 21:20:00
Найманцем, чи загарбником?

Istvan 2008-03-04 / 10:20:00
Тогда он называется наемником

Провидець 2008-03-03 / 14:49:00
Що буває, коли озброєному платять і наказують зза кордону?

Реаліст 2008-02-21 / 20:19:00
Таки потрібно в НАТО

оптимист 2008-02-21 / 14:56:00
влад, ты пессимист, я говорю, что может быть хуже, может! (если не вступим в НАТО, например :) )

влад 2008-02-21 / 00:58:00
Хуже, чем есть, всё равно не будет. Так что, вперёд в НАТО!

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини