Найважливіші події з життя Закарпаття прокоментував на прес-конференції голова Закарпатської ОДА

Найважливіші події коментував голова облдержадміністрації 20 лютого на зустрічі із журналістами.

Олег Гаваші
Олег Гаваші

— Якщо порівняти початок минулого і цього років, працювати доводиться набагато інтенсивніше, — зауважив керівник краю на початку прес-конференції.
Перед владою поставлено серйозні завдання, особливо стосовно  виконання соціальних ініціатив Президента України. Не лише декларувати, а й втілювати — ось, на думку голови, основна вимога часу.
Останнім часом у Президента України відбувся ряд важливих нарад. 30 січня йшлося про забезпечення громадян доступним житлом. На виконання відповідного Указу Президента України роботу з будівництва доступного житла в області розпочали з аналізу стану справ. Минулоріч у черзі на отримання і поліпшення житла стояло 10 тис. 224 сімей. На державному обліку – 5 тис. 317, з них 1472 сім’ї першочергово потребують житло. Ринок залишається орієнтованим переважно на будівництво приватного і комерційного помешкання. Враховуючи, що частка державного фінансування його будівництва незначна, залучатимуться у цю сферу кошти бюджетів усіх рівнів, населення, підприємств і організацій. А також по лінії державних програм – молодіжної і «Власний дім».
Нещодавно, повідомив Олег Гаваші, проведено нараду за участю всіх дотичних до цього питання структур, дано конкретні доручення. Створено робочу групу з вивчення пропозицій щодо реалізації цієї масштабної програми.
Шляхи здешевлення доступного житла є різні. Це і безкоштовне виділення органами місцевого самоврядування земельних ділянок, і будівництво за їх рахунок інженерних мереж; передача в обласну комунальну власність майна вивільнених військових містечок; залучення дешевих кредитних ресурсів тощо.
Але головне, підкреслив Олег Гаваші, визначитися на законодавчому рівні щодо критеріїв для тих, хто цього житла потребує.
Водночас на селі уже нині постають непрості кадрові проблеми, гостроту яких до певної міри могла б зняти програма зведення житла, скажімо, для молодих спеціалістів. Село потребує кадрів для освіти, охорони здоров’я, культури, агропромислового комплексу. У цьому голова вкотре переконався і на Свалявщині, де днями  приймав громадян, побував у Неліпині на будівництві нової школи, відвідав райлікарню...
Минулого тижня в Києві відбулася нарада з питань організаційного забезпечення реалізації ініціатив Президента України щодо благодійної допомоги багатодітним родинам – спільного проекту влади та бізнесу "Зігрій любов’ю дитину". Взяв участь у ній заступник голови ОДА Володимир Гоблик, а сам голова  зустрічався із керівником фонду „Розвиток України” у Києві. З ним підписано Меморандум про співпрацю. В адміністрації створено обласну робочу групу, в яку ввійшли як фахівці управлінь ОДА, так і представники громадських організацій, журналісти, відомі люди краю. Вони і вирішуватимуть, які багатодітні родини найперше потребують вирішення житлових проблем. Фінансування має розпочатися з квітня.
 7 лютого у Президента відбулася нарада щодо забезпечення та гарантування реалізації конституційного права громадян на звернення. За її підсумками видано відповідний  Указ "Про першочергові заходи щодо забезпечення реалізації та гарантування конституційного права на звернення до органів державної влади та органів місцевого самоврядування".
Нині прийоми громадян голова ОДА і заступники проводять чотири рази на тиждень: двічі – виїзні, і двічі – в облдержадміністрації. Особливий статус мають звернення "Матерів-героїнь" ветеранів та інвалідів Великої Вітчизняної війни.
Зі зверненнями громадян у нас ситуація далеко не найгірша у державі. Але, за особистими спостереженнями голови облдержадміністрації, левову частину скарг породжує бюрократизм на місцях.
Не знайшла людина порозуміння на рівні сільського голови, звернулася до районного керівництва — там зіткнулася із байдужістю, іде далі. А це — неприпустимо. Серйозну розмову із бюрократами голова пообіцяв провести уже цього ж дня — на нараді, присвяченій важливій темі.
Говорив Олег Олодарович і про злощасні тендери.  Позиція Президента щодо діючого Закону про держзакупівлі була і залишається незмінною. Глава держави вже ветував зміни до нього, прийняті у грудні 2005 року, але тоді “антикризова” коаліція, за підтримки окремих депутатів від БЮТ, змогла подолати президентське вето.
Нещодавно у першому читанні прийнято проект відповідного закону. Крім косметичних правок, нічого нового він не несе. А в суспільстві тим часом визріло повне несприйняття як самої процедури закупівель, так і такого поняття, як Тендерна Палата.
Внаслідок дії Закону додатково витрачаються державні кошти.
— Отже, ми знову розпочали рік в тих же умовах, що і торік. У 2007 році через складність проведення тендерних процедур під загрозою опинилось освоєння державних субвенцій. Ситуацію ускладнювало і те, що постанови (накази) щодо переліку об’єктів та обсягів їх фінансування  надійшли в облдержадміністрацію зі значним запізненням.
За рахунок цих субвенцій в області минулого року здійснювалось будівництво чи реконструкція 74 об’єктів, із яких по 47 об’єктах необхідно було провести тендерні процедури. Як наслідок, річні обсяги субвенцій доводилось освоювати авральними методами.
Ситуація, що склалася на початок цього року, знову за тим же сценарієм. Досі нема постанови про перелік об’єктів та обсягів їх фінансування по лінії державних субвенцій.
Проблемним питанням є стан розрахунків бюджетних установ області за  спожитий природний газ. Згідно із Законом України  „Про закупівлю товарів, робіт і послуг  за державні кошти” закупівля блакитного палива для потреб бюджетних установ області здійснюється на тендерних умовах.
ВАТ „Закарпатгаз” є  єдиним підприємством, яке здійснює постачання газу за регульованим тарифом, тому для бюджетних установ можлива процедура його закупівлі тільки в одного учасника. ВАТ відповідно  до чинного законодавства оформило всі необхідні документи і включило до Тематичного каталогу учасників торгів закупівлі товарів. Однак для оприлюднення звіту про закупівлю товарів (природного газу) в одного учасника бюджетним установам необхідно після укладення договору з „Закарпатгазом” сплатити ТОВ „Європейське консалтингове агентство” кошти за надання інформаційних послуг у розмірі двох відсотків  річної суми закупівель. А гроші на подібні видатки в бюджетному кошторисі установ не передбачені.
Президент України неодноразово висловлював свою позицію: необхідно розробити і прийняти новий закон про держзакупівлі, обмежити або повністю нівелювати вплив Тендерної Палати на ведення тендерних процедур.
Доля змін у сфері держзакупівель тепер цілком залежить від політичної волі Кабміну і єдності демократичної коаліції. Незважаючи на всі застороги Президента, Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко досі не дала доручення внести відповідний урядовий законопроект до Верховної Ради. Натомість прийняття  Верховною Радою  12 лютого в першому читанні нової редакції законопроекту не вирішує жодної з проблем. Показовим є також той факт, що закон було прийнято голосами депутатів від БЮТ, Партії Регіонів та КПУ.
Нещодавно голова облдержадміністрації побував в Угорщині. Там зустрівся із керівником  угорської частини українсько-угорської Міжурядової комісії з питань транскордонного співробітництва Ласлом Гоздо. Розглянуто актуальні питання транскордонного співробітництва, розвитку українсько-угорських відносин як в економічній, так в гуманітарній сферах. У квітні  відзначатиметься 15-та річниця створення Єврорегіону, тоді ж  домовлено провести у Ніредьгазі засідання Ради Єврорегіону, на якому буде офіційно  передано Україні головування у цій структурі. А вже наступного дня в Ужгороді відбудеться робоче засідання  Ради.
В рамках проведення Року Казахстану в Україні в облдержадміністрації відбулася зустріч із Надзвичайним та Повноважним послом Республіки Казахстан в Україні Амангельди Жумабаєвим. Обговорили питання участі представників краю у проведенні днів України в Казахстані, розглянули й можливість будівництва в області представництва Торгової місії цієї країни, говорили про залучення казахських інвестицій в економіку краю, рекреаційно-туристичну галузь, енергетичний та агропромисловий комплекси тощо.
З ініціативи голови ОДА минулого тижня керівники Хустської єпархії Української православної церкви та Мукачівської греко-католицької єпархії зустрілися  в облдержадміністрацій і обговорили питання міжконфесійних стосунків.
Голова облдержадміністрації Олег Гаваші під час прес-конференції відповів на запитання журналістів. Щодо звернення керівництва Львівської залізниці він сказав: „Ми порушили ряд проблем: не оновлюється рухомий парк, незадовільним є обслуговування пасажирів, закріплені за залізничниками території — засмічені. Розпочалася планова перевірка КРУ... ”
Є питання у обласної влади і щодо функціонування соціальних об’єктів, які належать залізниці, поверненням і вкладенням коштів у розвиток як дороги, так й інфраструктури.
Нагадаємо, керівництво Львівської залізниці звернулося до місцевої влади Закарпаття з проханням у тижневий термін вжити заходів для прибирання приколійної території та ліквідації на ній смітників. У випадку, якщо сміття не буде прибрано, Львівська залізниця погрожує вдатися до скасування зупинок поїздів у деяких населених пунктах.
— Давайте працювати разом, наводити порядок, — закликав залізничників Олег Гаваші.
Щодо інциденту у ресторані „Деца у нотаря” —  керівника краю „трохи дивує” роздмухування його до рівня надважливої події. Чого тут більше — погоні за сенсацією, бажання відволікти увагу від інших подій чи ще чогось?
Сам же голова зустрічався із обласним керівництвом СБУ, МВС, прокуратури, тому він, як то кажуть, у курсі, бо отримує інформацію із різних джерел. Поки що порадив журналістам дочекатися висновків комісії, яка вивчає ситуацію.
І ще Олега Олодаровича не хвилює необхідність погоджувати відрядження із Президентом, а у рішенні Кабміну щодо „Синяка” він бачить скоріше політичний підтекст, адже земля надавалася в оренду не приватній особі, тим паче не Віктору Балозі, а комунальному підприємству райради.
В області, між тим, є сім проектів, серед яких і такі значимі, як полонина Руна (1 млрд. євро). Керівник краю, звісно, не бажав би, щоб це якось вплинуло на думку інвесторів про наш край.
Олег Гаваші на прохання журналістів детально зупинився на проблемах Солотвинського солерудника та республіканської алергологічної лікарні. Його позиція: 5-10 млн. гривень справу кардинально не вирішать. Треба домогтися, щоб комісія вивчила,  що буде з Солотвином, шахтами, зоною відпочинку через один, п’ять, десять років...
На прес-конференції йшлося і про інші проблеми краю.

Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА
20 лютого 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
» Всі новини