Ціни повзуть вгору, а інфляція з’їдає останні копійки в гаманцях закарпатців...

За сорок сім днів нового, 2008, року подорожчати встигло майже все: і хліб, і цукор, і овочі, й м’ясо... І вже не важливо, що нам підвищили пенсії, що уряд пішов, погодьмося, на такий, не надто популярний і виправданий, крок, як виплата заощаджень по Зберкнижках Радянського Союзу в ситуації, коли річний бюджет відчуває дефіцит у кілька мільйонів гривень. На дворі зима 2008-го, а в нас чергова інфляція. І нові пенсії абсолютно не радують.

Найуживаніший продукт – хліб – встиг зрости в ціні на 5 відсотків і вже цього тижня буханець житньо-пшеничного коштував у обласному центрі Закарпаття 2,40 грн., Орильський – 2,45 грн., Український – 2,50 грн., батон звичайний – 2,54 грн. Кажуть, що це викликано зростанням ціни на борошно на вітчизняному та світовому ринках, а також збільшенням транспортних витрат на доставку зерна. Зрозуміло, адже на атозаправних табличках ціни також поповзли вгору. Здорожчання муки потягло за собою подорожчання на кілька копійок виробів з борошна (переважно макаронних продуктів). 
М’ясо... Без цього продукту, при біді, деякий час можна й прожити, та все ж таки. Тут також відбулося подорожчання. Особливо, що стосується яловичини і птиці. Експерти пояснюють це здорожчанням кормів для худоби та небажанням жителів села самотужки вирощувати свійських тварин.
Зростає у своїй ціні й цукор. Зазвичай подорожчання цього продукту спостерігається наприкінці літа – на початку осені, коли старі запаси цукру вичерпуються, а новий урожай цукрового буряку ще не зібрано. Цього року відбулося абсурдне здорожчання в середині сезону і чим воно викликано – фахівці й самі не можуть достеменно пояснити. Адже комори, так би мовити, щойно наповнили цукром, отриманим від буряку, щоб був зібраний і не так давно – у грудні минулого року. Якщо ще у вересні 2007-го кілограм солодкого продукту коштував 3,35 грн., то сьогодні дешевший, аніж за 3,50 – 3,65 грн., цукор ви не знайдете.
Зростають у ціні і яйця. Якщо інкубаторські можна купити на ринку від 5,6 до 5,8 грн. за десяток, а в супермаркетах – від 6,20 до 7,20 грн., то домашні дешевше, ніж за 10,2 грн. за десять штук ви навряд чи зустрінете. Кажуть, це сезонні коливання цін, оскільки кури-несучки в цей, зимовий, період не надто активні. Хочеться вірити.
Та все ж таки рекордсменкою за зростанням ціни залишається, як ви вже й здогадалися, олія соняшникова. На ужгородських ринках літр рафінованої фасованої олії коштує 11,5—12,00 грн., у супермаркетах можна знайти трохи дешевше – за 10,5 грн. Можливо викликано тим, що великі магазини запаслися нею раніше і в більшій кількості, ніж дрібні перекупники та продавці ринку. Зате літр домашньої нерафінованої олії обійдеться вашому гаманцю у 14 гривень! Хоча сьогодні експерти констатують здорожчання олії на рівні лише піввідсотка, порівнюючи з іншими продуктами харчування, саме олія за невеликий проміжок часу здорожчала найбільше.
Масло вершкове та тваринні жири подорожчали на 5,6%.
Протягом січня суттєво зросли в ціні й овочі та фрукти. Особливо, що стосується яблук, цитрусових, картоплі і моркви. Зокрема, дві останні здорожчали на 11,7% та 50% відповідно. Подешевіли хіба що заморські банани.
Ще одна категорія продуктів, ціни на котрі скочили вгору, алкоголь та тютюн. Здорожчання помічається у межах 2,4 відсотка.
Ті продукти, які, на диво, здешевшали, можна перерахувати... одним пальцем. Це молоко. Останнє можна купити в середньому від 2,99 до 3,29 грн. за літр. Домашнє незбиране все таки трохи подорожчало. Зрозуміло, адже, щоби дістатися, наприклад, того ж Ужгорода, жителям віддалених сіл Великоберезнянщини чи Перечинщини, доведеться викласти з кишені за проїзд більше вже на 1 чи 2 гривні (до речі, це тема вже іншої розмови). Тому «базарні» бабці продають свій продукт за ціною 4 гривні за літр. Півторалітрову пластикову пляшку молока пропонують за 6 гривень.
Як прожити з такими цінами на основні продукти харчування? Як прогодуватися? Чому ми вимушені більшість свого життя турбуватися, за що купити завтра шматок хліба? Це питання щодня турбує сотні – тисячі – мільйони наших співвітчизників. Особливо стареньких, які, отримавши нові, перераховані, пенсії, зраділи. Та марно, ось нам нові ціни – сказав новий уряд!
І це ще не кінець. Бо експерти прогнозують, що цифри на цінниках продуктів харчування та нафтопродуктів найближчим часом можуть знову поповзти вгору. І державні мужі знов шукатимуть виправдання у цій ситуації. Не дарма кажуть, як зустрінеш новий рік, так його і проживеш. Як не банально, але українська влада зустріла 2008-й не дуже добре.         

Володимир Єжов, "Закарпатська правда"
15 лютого 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
/ 1
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини