Звернення голови ДПА у Закарпатській області Тетяни Шаповалової до платників податків щодо вдосконалення системи адміністрування ПДВ

Першочерговими завданнями, які поставив Президент України перед податковими органами, є посилення контролю за сплатою податків, боротьба з недобросовісними платниками, які використовують схеми ухилення та мінімізації, вдосконалення адміністрування податку на додану вартість. З цією метою необхідно вдосконалити податкове законодавство, зокрема, внести зміни, які б з одного боку виключили можливість зловживати недобросовісним платникам з відшкодуванням ПДВ, а з другого боку – унеможливлювали безпідставну затримку бюджетного відшкодування податку на додану вартість сумлінним платникам.

Тетяна Шаповалова
Тетяна Шаповалова

Аналіз ситуації з адміністрування цього податку показав, що сума невідшкодованого ПДВ платникам податків Закарпаття зросла у 2007 році на 54,5млн.грн. і склала 105млн.грн.
З одного боку, затримки у відшкодуванні ПДВ є вимушеним заходом і зумовлені тим, що кожна 4-та грн. із заявлених є незаконною, з іншого – податкові органи зобов»язані перевіряти заявлені до відшкодування суми у визначений законом термін.
Податковими органами Закарпатської області у 2007 році упереджено незаконне відшкодування ПДВ на суму понад 59млн.грн. із заявлених 264млн.грн.
Побудова нечесними платниками ланцюгів постачання товарів втягує податкову службу у тривалі та неефективні перевірки, змушує проводити велику кількість зустрічних перевірок.
Практика показує, що принцип побудови усіх схем зловживання з ПДВ базується на створенні фіктивного платника. Типові приклади порушень – побудова ланцюгів придбання з багатьох ланок, серед яких одна ланка – обов»язково фіктивна фірма.
Вдосконалення процедури адміністрування ПДВ – нагальна потреба сьогодення. Вихід, який пропонує Уряд, – подання платниками разом з податковою декларацією з ПДВ розшифровок сум податкового кредиту і податкових зобов»язань у розрізі контрагентів із подальшим законодавчим закріпленням.
Так, розпорядженням Кабміну від 6 лютого цього року №262-р «Про заходи щодо удосконалення системи адміністрування податку на додану вартість» визначено, що до 1 квітня будуть внесені зміни до форми податкової декларації з податку на додану вартість та порядку її заповнення і подання, якими передбачається розшифрування платниками податку в додатку до декларації податкового кредиту та податкових зобов»язань у розрізі контрагентів за звітний місяць в електронній формі. Програмне забезпечення розповсюджуватиметься безкоштовно, в тому числі через мережу Інтернет, буде забезпечено технічний захист поданої платниками інформації та посилено вимоги щодо її конфіденційності.
На сьогодні майже 7 тисяч платників податків Закарпаття випробували систему подання до податкового органу податкових декларацій в електронній формі, з яких понад 3 тисячі подають разом з податковою декларацію з ПДВ реєстри податкових накладних в електронному вигляді, що становить більше 60 відсотків зареєстрованих платників ПДВ. Більшість платників вже відчула переваги електронної форми подання податкової звітності (автоматична перевірка декларації на помилки, значна економія робочого часу) і задоволена таким нововведенням.
Запровадження сучасних комп»ютерних технологій надасть можливість:
• значно скоротити терміни відшкодування ПДВ та відмовитись від інституту зустрічних перевірок;
• унеможливити використання незаконних схем відшкодування ПДВ із використанням фіктивних фірм та підвищити рівень його збору.

Це буде позитивно сприяти розвитку легального (чесного) бізнесу і росту надходжень до бюджету.
Тож закликаємо платників податків до співпраці і розуміння того, що подання до податкового органу розшифровок податкових зобов»язань і податкового кредиту в розрізі контрагентів в електронному вигляді є вимогою часу і на користь сумлінним платникам податків.

Сайт ДПА в Закарпатській області
15 лютого 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
» Всі новини