Значно легше дурити народ у закритому просторі, ніж працювати відкрито в умовах вільної конкуренції

Початок тижня, на відміну від попереднього, продемонстрував ніби прорив в українській політиці. Хоч такі коливання від повного ступору до ситуативних узгоджених рі­шень і навпаки будуть радше нормою, ніж винятком для України в найближчі роки. І це результат об’­єктивних гео- та внутрішньополітичних обставин, у яких опинилася держава на початку ХХІ століття. І з цим нічого не вдієш.

Значно легше дурити народ у закритому просторі, ніж працювати відкрито в умовах вільної конкуренції

Єдиними ліками тут може бути терпіння, а кавалерійські наскоки, які цікаво виглядають на телеекрані і є улюбленою поживою журналістів, насправді нічого не вирішать. Процес перетворень ві­щує бути тривалим і повільно еволюційним, бо до радикальних змін ні наш політикум, ні суспільство загалом не готові. Тому гучний галас у нинішніх умовах виконує просто роль відвертального маневру, а реальні справи й далі вирішуються в тиші кабінетів за зачиненими дверима.

Президент Віктор Ющенко впер­ше за три роки провів нібито успішні переговори з Росією, у яких відстояв український газовий інтерес. Але що маємо в сухому залишку? Спочатку Юлія Тимошенко гучно оголосила про перегляд газових угод та усунення з цієї царини посередників на кшталт РосУкрЕнерго. У відповідь Росія оголосила про величезні борги України, які вже слід сплатити за новою ціною, та можливість дальшого підвищення вартості. Як наслідок, Віктору Ющенку вдалося зберегти ціну, але Рос­Укр­Енерго ще на певний час вірогідно залишиться на ринку. Себто по суті нічого не змінилося. Тож Україні вигідніше поки що сплачувати прихованого хабара ро­сійським чиновникам, ніж європейську ціну за газ. І це є реальністю. Точно так, як більшість підприємців знає, що часто набагато дешевше обходиться хабар податківцю чи пожежнику, ніж сплата всіх податків або виконання передбачених норм безпеки. Без системних змін тут не обійтися.

Другий тимчасовий успіх – роз­блокування Верховної Ради. «Регіони» й комуністи погодилися увійти до зали й проголосувати кілька невідкладних законопроектів, хоч і принесли антинатів­ські кульки й транс­паранти. Як обов’язкову умову вони висунули позитивне голосування за законопроект «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України». Суттю їх є унеможливлення оскарження рішень го­с­подарських судів до інших інстанцій, а також загальне різке обмеження можливостей оскарження взагалі. Іншими сло­­вами, це значно утруднює процедуру перегляду незаконних приватизаційних рішень і вибиває з рук уряду нагайку, якою він намагався приборкати опози­ційних олігархів. Од­нак потрібної кіль­кості голосів цей законопроект не набрав. Тому блокування, вірогідно, буде про­­довжено.

Інший закон, який удалося проголосувати у вівторок, є класичним прикладом мімікрії корупційних схем під гасла боротьби за прозорість, справедливість та інші правильні речі. Мова йде про сумнозвісні тендерні закупівлі. Лише лінивий його не критикував. А слі­пий не бачить, як сотні мільйонів гривень бюджетних коштів ніби цілком законно вимиваються в приватні руки, одночасно паралізуючи всю систему державних закупівель. Про це вголос сказали представники всіх фракцій, і вони ж одночасно озвучили потребу ліквідації ключового елемента коруп­ційної схеми – Тендерної палати, яка збереглася і в новому законі. Про це говорили й регіонали – устами Інни Богословської – та БЮТ – через Миколу Томенка. Але врешті саме голосами цих двох фракцій (близько 150 б’ютівців та 130 регіоналів) закон, де зберігається Тендерна палата, в першому читанні прийнято, себто кістяк коруп­ційної схеми залишено незмінним. НУ-НС, блок Литвина й комуністи за цей закон не голосували. Ось такі реальні розклади в українському політикумі, де тимчасові негласні союзи часто бувають набагато дієвішими, ніж офіційні коаліції.

Під таким кутом зору зовсім по-іншому виглядає проблема НАТО. Звичайно, вона значною мірою виконує роль шумової психічної атаки, аби відвертнути увагу від інших проблем і змусити опонентів піти на поступки. Але й сам план дій щодо членства в НАТО надзвичайно лякає вітчизняних чиновників і можновладців. Бо тоді такі корупційні схеми будуть активно аналізуватися й оцінюватися захід­ними спостерігачами, що нашому політикуму здебільшого не вигідно. Адже значно легше дурити свій народ у закритому просторі, ніж працювати відкрито в умовах вільної конкуренції.

Тож коли виборці закликають сво­їх обранців відкинути політичні чвари і взятися за економіку, насправді просто виявляють власну наївність. Бо політики по суті нічим іншим, крім економіки, і не переймаються. А політичними гаслами прикривають свої інтереси. Тому саме завдання виборців навчитися за різнорідною демагогією, пафосом, словоблуддям і відвертою брехнею розрізняти справжній економічний інтерес і на ньому будувати свій вибір. Хоча для цього потрібні довгі роки, а можливо, й зміна поколінь.

Віктор Пащенко, "Старий Замок "Паланок"-ЗІА "Простір"
14 лютого 2008р.

Теги:

Коментарі

Вуйцьо Геньо 2008-02-15 / 12:48:00
Інформація лишень би виграла від того, якби було вказано партійну приналежність авторів обговорюваного закону, в чому він відрізняється від аналогічного президентського проекту і чому так різко постало питання про відміну Тендерної апалати взагалі. Крім того, закон не приймався, а лише обговорювався і є відповідна процедура його вдосконалення. Бо завтра до будь-кото прийде "правоохоронець" і спитає чому ти уклав угоду з цим, а не з іншим підрядником/постачальником.

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини